Az emberi szervezet által is termelt glicerin színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú anyag, kémiailag egy cukoralkohol. Régóta ismert nedvességmegkötő hatásáról, a „glicerines kézkrémet” már nagyanyáink is használták.
Az emulziókhoz ésszerű mennyiségben adagolt glicerin hidratálja a bőrt, segít a felhám nedvességének megőrzésében. Fontos azonban tudni, hogy egy emulzióban 10%-nál több glicerin ellenkező hatást érhet el: a túlzott mennyiségben bevitt glicerin a bőr mélyebb rétegeiből vonhatja magához a nedvességet a felhám felé. Így a bőr belülről szárad ki. Ezért kerülni kell azokat a készítményeket, amelyekben az INCI felsorolásban a glicerin a víz után rögtön a második, harmadik helyen áll. Az emulziókhoz ésszerű mennyiségben (5-8%) adagolt glicerin hidratálja a bőrt, segít a felhám nedvességének megőrzésében.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a fentiekből adódóan a glicerint magában tilos használni, kizárólag vizet is tartalmazó emulziók részeként előnyös a bőr számára. Ha magában használjuk, vízelvonó hatású.
Glicerin manapság elsősorban a szappangyártás ill. a biodízelgyártás során keletkezik mintegy melléktermékként. A natúrkozmetikumok kizárólag növényi glicerinnel készülhetnek. A színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú anyag kémiailag egy cukoralkohol.
A glicerint nagyon könnyű feldolgozni, egyszerűen együtt melegíthető a vízfázissal, nem hőérzékeny.
Adagolás: 5-8%
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.