A lehető legkisebb ökolábnyomú zöldség a házad mellett terem! Gyalogos szállítás, vegyszermentes termelés, méltányos - önkéntes - munkakörülmények...
A "Városi kertész" sorozat az erkélyen, balkonon is ültethető, könnyen termeszthető fajtákat tartalmazza, így városban sem kell lemondanod a saját termesztésű finomságokról!
Petroselinum crispum
Kizárólag a lombjáért termesztjük, gyökere vékony, elágazó. Levelei sűrű állásúak és csipkézett szélűek. Jól bírja a többszöri vágást, gyorsan regenerálódik.
Figyelem: Nagyon lassan csírázik (28-32 napra), az első 3-4 hétben tartsuk állandóan nyirkosan!
Levesek, hidegtálak, burgonya, szendvicsek, saláták ízesítője.
Tipp: Ne főzzük, csak a kész ételhez adjuk!
Vetés: III-VII. hóban, minimum 25-30 cm átmérőjű dézsába ültessük. Vetésmélység 1-2 cm.
Optimális csírázási talajhőmérséklet: 10°C. Napos, félárnyékos helyet kedveli.
Ha dézsába ültettük a növényt, folyamatos szedésre, ügyeljünk, hogy a talaj ne merüljön ki teljesen, időnként keverjünk érett komposztot a földbe.
A petrezselyem nagyon lassan (3-4 hétig) csírázik. A vetést kelésig tartsuk állandóan nedvesen!
Szedés: VI-IX folyamatosan. Később konyhaablakban teleltethetjük.
Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.