Felhasználás: vegyünk egy 12 cm átmérőjű cserepet, töltsük meg 3/4-ig virágfölddel, simítsuk le és öntözzük meg. A vetőmag korongot helyezzük rá a nedves földre, majd egy nagyon vékony földréteggel szórjuk be. A magok fényre csíráznak, ne takarjuk be teljesen földdel. Végül öntözzük meg újból. 15-20 C fokon 1-2 hét alatt csírázik.
Metélőhagyma (Allium schoenoprasum):
Legismertebb, snidlingnek is nevezett fűszernövényünk. Sötétzöld levele 40 cm magasra is megnő. Virágcserépben, napos ablakpárkányon egész télen át szedhetjük vitaminban gazdag, friss hajtásait. Apróra vágott leveleit levesekhez, szószokhoz, salátákhoz és fűszervajak készítéséhez használhatjuk.
Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.