A lehető legkisebb ökolábnyomú zöldség a házad mellett terem! Gyalogos szállítás, vegyszermentes termelés, méltányos - önkéntes - munkakörülmények...
A "Nagymama konyhakertje" sorozat a legkönnyebben termeszthető fajtákat tartalmazza, hogy könnyen szerezz sikerélményt zöldségkertészként! Ha van kerted, vagy akár balkonod, vágj bele már most!
Petroselinum crispum
Kizárólag a lombjáért termesztjük, gyökere vékony, elágazó. Levelei sűrű állásúak és csipkézett szélűek. Jól bírja a többszöri vágást, gyorsan regenerálódik.
Levesek, hidegtálak, burgonya és mártások ízesítője. Ne főzzük, csak a kész ételhez adjuk!
Tipp: szedjünk fel egy pár tövet ősszel, ültessük cserépbe és helyezzük ablak közelébe. Egész télen friss zöldséglevelet szedhetünk.
Vetés: III-IV. hóban, 25 cm sortávolságra. Kelés után 4-5 cm tőtávolságra ritkítjuk. Vetésmélység 1-2 cm.
Optimális csírázási talajhőmérséklet: 12-15°C.
A petrezselyem nagyon lassan (3-4 hétig) csírázik. A vetést kelésig tartsuk állandóan nedvesen!
Szedés: VI-X.
A tasak tartalma cca. 20 folyóméter vetésére elegendő.
Csávázásmentes termék! Miért fontos ez?
A csávázás vegyszeres vagy hőhatáson alapuló védekezés a vetőmag felületére tapadt belsejében levő kórokozók elpusztítására. Sajnos a vegyszerrel, főleg a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelenthetnek a rovarvilág, főleg a különböző méhfajták számára. Az elmúlt években több méhész által megfigyelt tömeges méhpusztulások mögött is a neonikotinoidokkal, vagyis rovarirtó hatású csávázószerek állhatnak, illetve a madarak számának csökkenése is részben a mérgezett rovarok elfogyasztásával, illetve a rovarállomány csökkenésével magyarázható. Csávázásmentes vagy bio vetőmagokat választva biztosra mehetsz, hogy az általad nevelt növények vegyszermentesek, és nem jelentenek veszélyt az élővilágra.