A köles
A köles az egyik legősibb gabona, Mezopotámia területén már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Évezredeken keresztül széles körben felhasznált alapanyag volt Ázsiában, Afrikában és Európában is, de jelentősége háttérbe sorult, mivel kenyér és más pékáru készítésére nem alkalmas.
Szerencsére emellett számtalan ételhez használható, jótékony hatásai miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
Jótékony hatásai:
- A köles összetett szénhidráttartalma miatt alacsony glikémiás indexű, így cukorbetegek, inzulinrezisztenciások, fogyókúrázók számára ajánlott.
- Magas rosttartalma segíti az emésztést, növeli a jóllakottságérzetet és a puffadásos panaszokat is segít csökkenteni.
- Fehérjéinek aminosav-összetétele ideális, különösen metionin- és cisztein-tartalma kiemelendő, melyek májvédő hatásúak, ezért a köles fogyasztása májproblémák esetén is ajánlott.
A köles zsírtartalma valamivel magasabb, mint a többi gabonáé, tárolásnál ezt érdemes figyelembe venni, mert könnyebben avasodik – érdemes lehet hűtőben, csatos üvegben tárolni. Zsírsavösszetétele kedvező, hiszen tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav), amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet és növelni a „jót”.
Felhasználása: A köles használható köretként vagy kásaként. Rakott ételekbe, töltött zöldséghez és fasírtokhoz is remek kiegészítő. Zöldségekkel együtt változatos egytálétel készíthető belőle. Nem csak sós változatát érdemes kipróbálni, többféle édességhez is alkalmas.
Egyik ismert változat a kölesgombóc, ami az ún. vegán "túrógombóc". Tej és tojásmentesen készül, főzött kölesből, tetszés szerint édesítve, majd gombócokat formálva belőle pirított morzsában, mákban vagy őrölt dióban megforgatva lehet tálalni.
Főzési ideje kb. 20 perc. Kb. 2,5-szeres mennyiségű vizet vesz fel.
Összetevők: köles
Száraz, hűvös helyen tartandó
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
![ÖKO termékek](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp1.svg)
100% válogatott ÖKO termékek
![3000+ termék azonnal, raktárról](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp3.svg)
3000+ termék azonnal, raktárról
![zöld életmód](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp8.svg)
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!