A karobport a szentjánoskenyérfa termésének magjából állítják elő, szárítással és őrléssel. Színében és állagában nagyon hasonlít a kakaóra, ezért legfőképpen ennek helyettesítésére használják. Gluténmentes termék!
A kakaóval ellentétben a karobpor nem okoz problémát a házikedvenceknél, ezért gyakran használják jutalomfalatok készítéséhez is.
Jelentőség, hatások:
A karobpor, a kakaóval ellentétben nem tartalmaz koffeint és teobromint, amelyek kellemetlen hatással lehetnek az arra érzékenyekre. A karob nem izgatja, inkább nyugtatja az emésztőrendszert, ezért hasmenés esetén segíthet a tünetek enyhítésében. A karobpor íze édesebb, mint a kakaóé.
A karobpor rosttartalma igen jelentős és zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a kakaópornak, ezért fogyni vágyók inkább ezt válasszák, ha könnyű desszertet szeretnének készíteni.
A karobpor antioxidánsokat is tartalmaz, illetve fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, magnézium, cink.
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Felhasználási javaslat:
A karobpor 1:1 arányban alkalmas a kakaó helyettesítésére szinte bármilyen receptben, akár nyersen, akár hőkezelt formában.
Receptötlet:
Hozzávalók (2 adaghoz)
• 1,5 ek. BiOrganik karobpor
• 3 dl Sojade növényi tej
• 200g vaníliás szójajoghurt
• 4 ek. chia mag
• 1 ek. juharszirup
• 1 ek. espresso/koffeinmentes kávé
• vanília aroma
Elkészítés:
1. Öntsük ki a rizstejet egy tálba, adjuk hozzá a chia magot és a juharszirupot, majd alaposan keverjük össze.
2. Ezután öntsük háromfelé; az első adaghoz keverjünk egy evőkanálnyi karobport, a másodikhoz a kávét, a harmadikhoz pedig a vanília aromát.
3. Hagyjuk egy kicsit állni, amíg a chia magok megduzzadnak, majd a sötétebbtől a világosabb felé haladva rétegezzük egy pohárba.
4. A tetejé re kanalazzunk szójajoghurtot, végül pedig szórjunk karobport.
5. Fogyasztás előtt érdemes betenni a hűtőbe néhány órára.
100% válogatott ÖKO termékek
3000+ termék azonnal, raktárról
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!