A hajdina Ázsia középső részéről származik, hazánkba népvándorlás útján jutott el.
A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő rétegek fogyasztották kása formájában, de később teljesen eltűnt az étrendünkből. Számtalan egészségvédő hatása miatt az elmúlt pár évben került ismét a köztudatba.
Jótékony hatásai:
- a hajdina rostokban gazdag, ami segíti emésztést, enyhíti a székrekedéses panaszokat
- vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös
- alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott
- a hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású
- antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van szerepe
- ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, mely erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést
Felhasználása: A hajdinapehely rendkívül gyorsan megpuhul, főzés nélkül 2-3 perc alatt elkészül, csak le kell önteni forró vízzel. A hajdinapehelyből készített kását lehet ízesíteni, fahéjjall, kókusszal, lekvárokkal és friss vagy aszalt gyümölcsökkel is.
Felhasználható töltött zöldségek, fasírtok vagy akár nyers torták készítéséhez is. Ha egy igazán különleges, ropogós panírt szeretnél készíteni, akkor is jó választás lehet a hajdinapehely.
Összetevők: hajdinapehely
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Száraz, hűvös helyen tartandó