Búzasikér - A búza titkos összetevője
A búzasikérje rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas, rugalmas és nem száraz beltartalmú kenyeret sütni.
A sikér egy fehérje, amely a búzában és más gabonafélékben megtalálható, azonban más-más sikértartalmuk van.
A sikér jellemzői:
- A sikér a gyúrt vagy kelesztett tésztát rugalmassá, gyúrhatóvá, nyújthatóvá és formázhatóvá teszi.
- A vizet megköti, rugalmas, kolloid anyag, de nem oldódik vízben.
- Alacsony sikértartalmú lisztekhez adagolva kívül ropogós, de belül puha péksütemény, kenyér készíthető általa.
- Búzasikérből búzahús (szejtán) is készíthető megfelelő fűszerezéssel.
Összetevők: búzasikér
Felhasználása: alacsony sikértartalmú lisztek feljavítására (pl. kenyérsütés), szejtán készítéséhez.
Így készíthetsz házilag szejtánt:
@zoldbolt
#szejtán
#búzahús
A szejtán igen magas fehérjetartalmú növényi alapanyag, ami búzasikérből készül. Kiváló hús-alternatíva, ha szeretnél vegán fogásokat kipróbálni, készítsd el velünk most! A recept egy igazi profitól, Kovács Zoltántól, a Napfényes étterem vegán séfjétől származik.
Száraz hozzávalók:
- 250g búzasikér
- 25g finomliszt
- 25g rétesliszt
- 25g zabpehely
- 20g sós ételízesítő (lehet sima só is)
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
Nedves hozzávalók:
- 400ml víz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy gömbölyű keverőtálba tesszük, majd jól elkeverjük. A vizet magasról hozzáöntjük, majd jöhet a szójaszósz és az olaj. Egyik kezünkkel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, közben forgatjuk a tálat. Ha az összes folyadékot felvette a massza, lefedve pihentetjük 1-2 órán át. Hűtőben lefedve akár másnapig is maradhat. A pihentetés után bő, forró, sós vízben 40-50 percig főzzük. Lecsepegtetve egy tálon hagyjuk a szeleteket kihűlni. Sokoldalúan felhasználható húspótlóként. Szeletelheted, kockázhatod kedved szerint, grillezheted, panírozhatod. Pörköltbe, gyrosba is teheted. Egy negyed szelet nagyjából két főre elegendő, így a többit lefagyasztva elteheted. Te mit készítesz el belőle?
#szejtan
Tudj meg többet a ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
![ÖKO termékek](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp1.svg)
100% válogatott ÖKO termékek
![3000+ termék azonnal, raktárról](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp3.svg)
3000+ termék azonnal, raktárról
![zöld életmód](https://www.zoldbolt.hu/shop_ordered/86246/pic/usp8.svg)
Segítünk eligazodni a zöld életmódban!