Összetevők: tönkölyliszt*, kéksajt* 12%, margarin*, tengeri só, őrölt paprika*, őrölt fekete bors*
*Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból.
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető innen.
A tönkölybúzáról
A tönkölybúza (Triticum spelta) búzafaj, amely a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Eredete a Kaukázus környékére tehető, Európában a vadon termő alakor, és tönke búza volt őshonos. Legkorábbi európai nyomait Svájcban, Németországban és a Kárpát-medencében fedezték fel. Ásatások során hazánkban két helyen is, Kengyel és Százhalombatta térségében találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.
Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban a megváltozott táplálkozási szokásoknak köszönhetően ismét nagyobb figyelmet kap, így termesztése és fogyasztása reneszánszát éli.
Miért egészséges? Avagy a tönkölybúza, mint superfood…
- Fehérjetartalma 30-50%-kal több, szénhidráttartalma pedig kevesebb a hagyományos búzához képest
- Az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb, mint a hagyományos búzáé
- Megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport (a B12-vitamin kivételével), niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély
- Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő
- Nagy rosttartalmának köszönhetően szinte kefeként sepri le a belek falán lévő salaklerakódásokat
- Kisgyerekek péksüteményekhez való hozzászoktatásánál az elsők között szerepelhetnek a tönkölylisztből készültek
- A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és magasabb fehérje és zsírtartalma miatt lassabban szívódik fel, így cukorbetegek étrendjében is fogyasztható
- Esszenciális zsírsav tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre
- Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez
Miért öko?
A tönkölybúza bármilyen talajon képes megélni, és jól bírja az időjárás szélsőségeit. Nagyon magasra nő, sűrűn termő és kiváló a kártevőkkel szembeni önvédelme. Ezért kifejezetten ajánlott bio termesztésre. Kisebb terméshozamú ugyan, mint testvérei, de kiváló minősége ezt bőven kárpótolja.
Magas fehérjetartalmának köszönthetően kiváló fehérjekiegészítő vegetáriánus és vegán étrendbe. Tésztájából nagyszerű tojásmentes, vegán tészta készíthető. Ha a fehérjebevitelünket részben vagy egészben növényi forrásokból fedezzük, csökkenthetjük étkezésünk ökológiai lábnyomát. Ráadásul a tönköly Magyarországon könnyen megterem, egyszerű beszerezni lokális forrásból, ellentétben néhány más népszerű növényi fehérjeforrással.
Felhasználása
Ugyanarra használható, mint más búzák, de a belőle készült tésztaféléknek nagyobb az élvezeti értékük állagra és ízre nézve egyaránt. Magas fehérjetartalma miatt a tojás sok esetben elhagyható a receptekből. Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is. Kezdő tönkölyfelhasználók keverjék búzaliszttel, hogy hozzászokjanak az ízéhez. Süteményekhez, édességekhez is felhasználható.
A tönkölyszemeket vízbe áztatva rizsszerűen is felhasználhatjuk, főzzük legalább fél órán át. A búzasörhöz hasonlóan a tönkölyből sört is lehet készíteni, sőt pörkölve pótkávéként is felhasználható.
Nézz szét kínálatunkban, ahol találhatsz teljeskiőrlésű tönkölylisztet, tönköly száraztésztákat, és különféle rágcsálnivalókat is: például mézes puszedlit, sajtos tallért, tönköly ropogósokat, és édes falatkákat. Ha szeretnéd ezzel az egészséges gabonával indítani a napodat, ajánljuk neked a virágmézes tönköly puffancsot, vagy a tönköly flakest.
A zöld, még éretlen tönkölyszárból búzafűlé készíthető, ami egy keserédes, érdekes ízű, nagyon egészséges ital. Ha szeretnél otthon ilyen vitaminelixírt készíteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a búzafűmagot, és a KOJU BPA-mentes búzafűprést!
Pelyvájából (a gabonaszemet körülölelő levélke) természetes, egészséges alapanyagú párnákat készítenek.
További recepteket itt és itt találsz!