Gondod újra a megszokott ízeket, dobd fel kedvenc ételeidet ezzel a finom, és utánozhatatlan gabonával.
Tojásmentes tészta.
Főzési idő: 8-10 perc
Összetevők: bio alakor ősbúzaliszt*, víz.
A búza legtisztább formája. 12.000 évvel ezelőtt az ember felfedezte ezt az energiában gazdag gabonát, kövek közé téve megőrölte azt, és kását majd kenyeret készített belőle. Évezredeken keresztül ez az ősi búzaféle biztosította az emberiség alapvető élelmiszerellátását, mégis az iparszerű mezőgazdaság elterjedésével eltünt élelmiszereink közül. Sokat dolgoztunk rajta, hogy ez a méltatlanul elfeledett kincs, újra elérhető legyen, és modern társadalmunk is hozzájárulhasson őseink egyedülállóan ízgazdag, életerővel teli gabonájához. A magbelső sárgás színű finomlisztje a rengeteg béta-karotinnak köszönhető. Lizin-, mikorelem- s esszenciális aminosava-tartalma szintén magas, szénhidrát tartalma alacsony. Antioxidánsok és lutein (pro A-vitamin) bősége funkcionális élelmiszerek előállítására alkalmassá teszi.
*Ellenőrzőtt ökológiai gazdálkodásból.
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő tanusítványa letölthető innen.
Mi a helyzet gluténérzékenység esetén?
Mivel ez az ősi gabona oly sok tekintetben különbözik a mai búzáktól, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon gluténérzékenység esetén fogyasztható-e. Tanulmány bizonyítja, hogy bár az alakor nem minősül gluténmentes gabonának, az alakor búza genotípusainak gluténtartalma jelentősen kisebb, mint a vizsgált kenyérbúza fajtáké. Az alakorban található glutén szerkezetét, és az emberi szervezetre gyakorolt hatását azonban csak további kutatások tudják megállapítani.