Évezredeken keresztül ez az ősi gabona biztosította az emberiség alapvető élelmiszer ellátását. A mai búzának csak igen távoli rokona.
Az ősbúza sárga lisztjéből készült ételek könnyen emészthetőek és nagyon finomak.
Az alakor lizin-, mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, béta-karotint és piridoxint tartalmaz, mint a modern búzák.
Mi a helyzet gluténérzékenység esetén?
Tanulmány bizonyítja, hogy bár az alakor nem minősül gluténmentes gabonának, az alakor búza genotípusainak gluténtartalma jelentősen kisebb, mint a vizsgált kenyérbúza fajtáké. Az alakorban található glutén szerkezetét, és az emberi szervezetre gyakorolt hatását azonban csak további kutatások tudják megállapítani, ezért gluténérzékenység esetén fogyasztása nem javasolt.
Tárolása: Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen.
Ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer.
A vegyszermentes, bio gabonák és lisztek esetén, mivel ezeket nem kezelték rovarirtóval és más vegyszerekkel - a moly-, vagy zsizsikfertőzés fertőzés veszélye sajnos fennáll, különösen a melegebb hónapokban, amikor szállítás során sem éri hideg az árut. Ha szeretnéd a molyosodást, vagy zsizsikesedést megelőzni, akkor a terméket a vásárlás után egy éjszakára tedd a fagyasztóba.
Ez a moly- és a zsizsikfertőzés ellen is hatásos lehet.