Roppantjó! Rizskorong
A Roppantjó! rizskorong 90 mm átmérőjű puffasztott natúr rizskorong, 13 db van egy csomagban, tömege 100 g/csomag.
A Nagykun Roppantjó! puffasztott rizskorong legfontosabb tulajdonságai:
- Magyar termék, a szigorú ellenőrzések garantálják a magyar, igényes minőségű élelmiszert!
- “Nagykun rizs” az Európai Unió Földrajzi árujelző-oltalomban minősítette, ami komoly piaci hozzáadott értéket jelent a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl!
- Gluténmentes termék, lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
- Laktózmentes, a termék gyártása során tejcukrot egyáltalán nem tartalmaz!
- Teljes mértékben adalékmentes, válogatott alapanyagokból, tartósítószerek hozzáadása nélkül készülnek!
- Emésztést segítő rostforrás!
- Vegán étrendet követők is bátran fogyaszthatják, nem tartalmaz állati eredetű összetevőt!
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból.
A rizs termesztése Kisújszállás határában történik, és helyben, a rizshántoló és csomagoló üzemben készül el a késztermék is. Itt egy kézben megvalósul az elvárható élelmiszerbiztonsági követelmény: a termék nyomon követhetősége a szántóföldtől az asztalig.
A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka (a megtermelt rizs 95%-át közvetlenül emberi fogyasztásra használják fel). Kitűnő az emészthetősége, a szemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E és B vitamint tartalmaz. A rizs őshazája Délkelet-Ázsia, Magyarországon a XVIII. században kezdődött termesztése.
Az első kísérleti telepet a Türr István (1825–1908) nevével is fémjelzett Ferenc-csatorna (Duna–Tisza–Duna-csatorna!) Társulat építtette Verbászon, 1889-ben. A telepítést Gerster Béla csatornaépítő irányította, hamarosan rá kellett döbbennie azonban, hogy a kezdetben bő hozamú növény vetésforgó nélkül elveszti termőképességét. Elgondolásai nagyot lendítettek a Kárpát-medencei rizstermesztésen. 1890-ben már 170, holdankénti 2,1–4,3 tonna körüli mennyiséget takarítottak be. A párizsi világkiállításon 1900-ban aranyérmet nyert a magyar hántolatlan rizs. Egyre minőségibb rizsfajtákat fejlesztettek ki a kutatók, leginkább a Szegedi Növénynemesítő Intézet jeleskedett téren. A világháborúk ideje alatt visszaeső termesztés a szocialista érában új lendületet kapott. Az egzotikus növényekben is önellátásra törekvő Magyarországon 1950-ben ötven-hatvanezer hektárt kitevő rizstábla volt.
Nagykunsági rizs - rizsbuga
Tudj meg többet az ökotudatos élelmiszerekről!
Felfedeznéd a húsmentes étkezés sokszínűségét és megtudnád, hogyan adhatsz új esélyt a lejárt élelmiszereknek? A Zöldbolt két friss cikkében mindenre választ kapsz! Az "A húsmentesség színei" cikk gazdag ízvilágot és egészséges alternatívákat kínál a húsmentes étkezéshez, miközben az "Adj még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek" cikk praktikus tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan csökkentheted a konyhai pazarlást, újrahasznosítva még a lejárt szavatosságú termékeket is. Ezek a cikkek nemcsak a környezettudatosságra ösztönöznek, de új perspektívát is nyújtanak az étkezési szokásainkra nézve.
Termeli és forgalmazza: Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt., Kisújszállás 5310 Petőfi u. 20-22.
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó. Ellenőrzést végzi Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Tápértékek:
Energia 100g/termékben: 1564 kJ/369 kcal
Zsír: 1,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 76,1 g
- amelyből cukrok: 1,7 g
Rost: 5,7 g
Fehérje: 9,3 g
Só: 0,05 g
Tápértékek 1 korong - 8 g/termékben:
Energia: 125 kJ/30 kcal
Zsír: 0,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,0 g
Szénhidrát: 6,1 g
- amelyből cukrok: 0,1 g
Rost: 0,5 g
Fehérje: 0,7 g
Só: 0,0 g
A termék teljesen gluténmentes, a gyártóüzemben csak rizst dolgoznak fel.
Száraz és hűvös helyen tartandó!