Nagykun BIO fehér rizs - "A" minőségű, 500 g – Tiszta, természetes alapanyag a mindennapi főzéshez
A Nagykun BIO fehér rizs - "A" minőségű egy kiváló minőségű, 100%-ban bio rizs, amely ellenőrzött biogazdálkodásból származik, és gondosan válogatott szemekből áll. Tiszta, természetes ízének köszönhetően ideális választás köretként, salátákhoz, levesekhez vagy akár egytálételekhez is. A "A" minőségű fehér rizs puha állagú, könnyen elkészíthető és tökéletesen illeszkedik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe.
A Nagykun BIO fehér rizs nemcsak tápláló, de bio minősítése révén biztosítja a vegyszer- és adalékanyag-mentes fogyasztást. Ez a bio rizs a környezetvédelem szempontjait is figyelembe veszi, hiszen termesztése fenntartható módon történik, tiszta alapanyagként gazdagítva az étkezéseket.
Miért válaszd a Nagykun BIO fehér rizst?
- Kiváló minőségű bio fehér rizs: Ellenőrzött biogazdálkodásból származik, így garantáltan vegyszermentes és természetes.
- Sokoldalú felhasználás: Ideális köretként, de felhasználható levesekben, salátákban és egytálételekben is.
- Egészséges és tiszta alapanyag: Könnyen emészthető, tápláló és a kiegyensúlyozott étrend része lehet.
Tiszta és egészséges étkezés
A Nagykun BIO fehér rizs egyszerűen elkészíthető, így a gyors és természetes ételek kedvelőinek is ideális választás. A gondosan válogatott rizsszemek tökéletes állagot biztosítanak, amelyeket akár köretként, akár főételként egyaránt felhasználhatsz. Kiváló választás minden olyan család számára, amely bio, fenntartható alapanyagokat keres a mindennapokhoz.
Használati javaslat
Mérd ki a szükséges mennyiséget, öblítsd át, majd tedd fel forrásban lévő vízbe. Kb. 15-20 perc főzés után a rizs puha és ízletes köretté válik, amely tökéletesen passzol számos ételhez.
Termeli és forgalmazza: Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt., Kisújszállás 5310 Petőfi u. 20-22.
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó. Ellenőrzést végzi Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1477 kJ (348 kcal)
Zsír: 0,3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0,5 g
Fehérje: 8 g
Só: 0 g
A termék teljesen gluténmentes, a gyártóüzemben csak rizst dolgoznak fel.
Száraz és hűvös helyen tartandó!
Gondolnád, hogy a rizs a szépségápolásban is felhasználható?
Mik az előnyei a rizsvíznek?
Japánban és Koreában évszázadok óta használják a rizst kozmetikumok és hajápolók alapanyagként. Ha filléres szépségápolót szeretnél, próbáld ki a rizsvizet!
Érdekességek a hazai rizstermesztésről
A rizs termesztése Kisújszállás határában történik, és helyben, a rizshántoló és csomagolóüzememben készül el a késztermék is. Itt egy kézben megvalósul az elvárható élelmiszerbiztonsági követelmény: a termék nyomonkövethetősége a szántóföldtől az asztalig.
A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka (a megtermelt rizs 95%-át közvetlenül emberi fogyasztásra használják fel). Kitűnő az emészthetősége, a szemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E és B vitamint tartalmaz. A rizs őshazája Délkelet-Ázsia, Magyarországon a XVIII. században kezdődött termesztése.
Az első kísérleti telepet a Türr István (1825–1908) nevével is fémjelzett Ferenc-csatorna (Duna–Tisza–Duna-csatorna!) Társulat építtette Verbászon, 1889-ben. A telepítést Gerster Béla csatornaépítő irányította, hamarosan rá kellett döbbennie azonban, hogy a kezdetben bő hozamú növény vetésforgó nélkül elveszti termőképességét. Elgondolásai nagyot lendítettek a Kárpát-medencei rizstermesztésen. 1890-ben már 170, holdankénti 2,1– 4,3 tonna körüli mennyiséget takarítottak be. A párizsi világkiállításon 1900-ban aranyérmet nyert a magyar hántolatlan rizs. Egyre minőségibb rizsfajtákat fejlesztettek ki a kutatók, leginkább a Szegedi Növénynemesítő Intézet jeleskedett e téren. A világháborúk ideje alatt visszaeső termesztés a szocialista érában új lendületet kapott. Az egzotikus növényekben is önellátásra törekvő Magyarországon 1950-ben ötven-hatvanezer hektárt kitevő rizstábla volt.
Nagykunsági rizs - rizsbuga
Rizstermesztésben ma is meghatározó a Nagykunsági Tájkörzet szerepe. Az itt elhelyezkedő gyenge talajadottságú területeken ugyanis más növények nem termeszthetők eredményesen. Ugyanakkor ezen területek öntözővíz-ellátása a Tiszából és a Körösökből,valamint azok mellékfolyóiból biztosítható. Az éghajlati adottságok - sok napfényes óra, magas átlaghőmérséklet a nyári hónapokban – ideális körülményeket biztosítanak a növény fejlődéséhez.
A hazai rizs minősége kiváló, vetekszik a legjobb görög és olasz fajtákkal. A rizs kedvelt élelmezési cikk a hazai lakosság körében és keresett a külföldi piacokon is