Zamatos paradicsom télen? Így csináld!
Bőséges paradicsom termésed volt idén? Ha ezeket a tippjeinket betartottad, akkor biztosan! :D
1. Aszalás
Meleg indián nyarakon akár a napon, de sütőben és aszalgógépben is mennyei aszalt paradicsomot készíthetsz rövid időn belül. Sokáig eláll, könnyen elkészül és igazán különleges csemege. Remek előétel magában, de feldobhatsz vele kenyereket, pizzát, salátákat vagy tésztákat is. Olajban vagy szárazon eltéve is érdemes kipróbálni. Kata kolléganőnk örökölt aszalógépével egyszerűen csak a megmosott és félbevágott koktélparadicsomokat besózva, szárazon teszi el nagyjából 1 napi aszalás után. A mosásba, vágásba gyerekeket is nagyszerűen bevonhatunk! Csatos üvegben remek ajándék is lehet belőle!
Napon, sütőben vagy aszalógéppel? Mindegy, a végeredmény igazán különleges csemege lesz. ;) Kép forrása: a szerző.
2. Utóérlelés
Most még nagyon sok paradicsomot tudunk szüretelni, de eljön majd az idő, mikor a még zöld paradicsomokat szeretnénk megmenteni a kezdődő fagyoktól. Tudtad, hogy a paradicsomokat lehet utóérlelni? Íme, hogyan csináld!
Milyen esetben ajánljuk?
1. Ha a paradicsom olyan betegséget kapott, ami miatt valószínűleg nem tudja beérlelni a terméseket, és/vagy a mellette lévő növényeket is megfertőzheti (pl. fitoflóra).
2. Ha a paradicsom tele van terméssel, de már érkeznek a fagyok.
Hogyan működik?
A paradicsom (és több más termés is, pl. alma, banán) az érése során etilén gázt bocsájt ki. Ezzel a gázzal egyébként mesterségesen is szokták érlelni az üvegházi paradicsomokat, viszont a terméseket egymás közelébe téve a saját kibocsátott etilénjében fürdőztetik meg egymást.
Hogyan csináljuk?
Több módszer is létezik erre:
- Tegyük kartondobozba a paradicsomokat, esetleg tegyünk mellé egy almát is. Ügyeljünk, hogy ne érjenek egymáshoz a szemek, majd takarjuk le egy újságpapírral.
- Tegyük egy tálcára a paradicsomokat és takarjuk le konyharuhával.
- Tegyük a paradicsomokat egy jól záródó dobozba vagy befőttesüvegbe, ügyelve rá, hogy ne nyomódjanak össze a szemek (Kati kolléganőnk ezt a módszert használta tavaly, bevált és fantasztikus volt decemberben saját paradicsomot falatozni!)
- Lógassuk fel a nagy hidegek előtt kiszedett paradicsomnövényeket a kamrában, pincében - így lesznek a legízletesebbek a szemek.
Mire ügyeljünk?
A penészedést a legfontosabb elkerülnünk! Ehhez a sérült paradicsomokat mindenképp válogassuk ki (ezekből készülhet zöldparadicsom lekvár, befőtt, vagy csatni), az ép paradicsomokat pedig rendszeresen levegőztessük, ha zárt dobozban vagy üvegben vannak.
Az ellenőrzés / levegőztetés során nézzük meg, hogy beértek-e újabb szemek, ezeket vegyük ki a dobozból, mert ezután már könnyebben megromolhatnak. Ha még nem teljesen érett, de már pirosas, akkor bent hagyhatjuk még pár napig, mert segíti az éretlen szemeket, de ne felejtkezzünk el róla!
Hidegben lassabban, melegben (pl. szobahőmérsékleten) gyorsabban érnek be a szemek. 10°C alatt nem lesz annyira finom az utóérlelt paradicsomunk.
3. Paradicsomszósz
Anikó receptje:
"Általában vegyes paradicsomokból készítem, ami éppen érik és nem fogy el frissen. A nagyobbakról előre lehúzom a héját forró vízes megoldással. Felteszem főni, én csak sózni szoktam, kb. ahány kg a paradicsom annyi evőkanál sót teszek bele. 2-3 órán át kell rotyogtatni, néha átkeverni, hogy kicsit sűrűbb állagú legyen a végeredmény. Amikor már kellően elfőtt a leve akkor botmixerrel összeturmixolom, kisebb méretű üvegekbe teszem, utána mennek a száraz dunsztba.
A sűrűség paradicsom fajtától függ, van, amelyik levesesebb, van, amelyik tömörebb.
A legsűrűbb állagot a San Marzano fajta adja, amikor abból van elegendő, abból készítem.
Ezt a paradicsomszószt télen többféle ételhez szoktam felhasználni, főképp ízesítéshez, emiatt teszem kisebb méretű üvegbe, mert így elfogy egy főzéshez. Mivel nincs benne tartósítószer arra figyelni kell, hogy felbontás után 2-3 napon belül el kell használni!"
A simán vagy fűszerezve eltett paradicsomszósz télen rengeteg mennyei étel alapja lehet. Kép forrása: Márton Anikó.
Eszter anyukájának receptje:
"Az érett paradicsomot megmosom, kiszedem a csumáját és felszelem egy nagy lábasba. Teszek hozzá egy csipet sót, egy sárga paprikát és egy kis fej vöröshagymát felapritva. Lassú tűzön főzöm nagyjából fél vagy 1 órán át. Ezután leveszem a tűzről és paradicsom passzírozón átpasszírozom."
4. Sült paradicsom
Kinga receptje:
"A koktélparikat kettévágtam, és jó sok fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, vöröshagymával, sóval és borssal, Pithari olívaolajjal beraktam a sütőbe sülni. Néha kicsit beletúrtam, aztán amikor már láttam, hogy minden átsült, forrón belekanalaztam üvegbe, majd fejre állítottam és mehet is a kamrapolcra. Isteni pizzára, már leteszteltük. ;) Legutóbb bazsalikomot és oregánót nem tettem rá. De el tudom képzelni zellerrel, így például egy jó töltött paprika alapja is lehet."
5. Lecsó
A jól bevált bográcsos vagy akár sima lecsódat könnyen felvarázsolhatod a kamrapolcra. Még forrón tedd a kész lecsót sterilizált befőttes üvegekbe és dunsztold 1-2 napig! Télen aztán elég csak elővenni az üveget és izgalmas lecsós recepteket kipróbálni. ;)
Hogyan lehetne jobban üvegbe zárni a nyár ízeit, mint egy kamrapolcra eltett bográcsos lecsóval? ;) Kép forrása: Márton Anikó.
6. Sült paradicsom leves
Mautner Zsófi és Széll Tamás sült paradicsom leves receptje egy örök kedvenc Katáéknál. Elkészítése egyszerű, de mivel a paradicsomokat sütőben előre meg kell sütni, van egy kis csavar benne, amitől igazán különlegessé válik. A paradicsomokat félbevágva tepsire helyezzük, közéjük rendezünk hagymát és fokhagymát. Meghintjük kakukkfűvel, sóval, borssal, egy kis cukorral és curry porral. Így mehetnek a sütőbe nagyjából 30 percre. Zöldség alaplébe felteszünk főni egy cukkinit és ehhez adjuk a megsült zöldségeket. Turmixolhatjuk ízlés szerint darabosabbra vagy krémesebbre, melegen és hidegen is isteni. Ha még forrón steril üvegekbe töltjük, mehet is a kamrába! A tetjére olívaolajat, tökmagolajat, pirított magvakat vagy zöldfűszeres mascarponét szórhatunk.
A pontos receptet itt találod.
Neked van bevált paradicsom-mentő recepted? Írd meg nekünk! :)
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Akár kezdő paradicsomtermesztő vagy, akár már profibb, nézd meg tippjeinket, melyekkel egészséges növényekre és finom, bőséges termésre számíthatsz a balkonon, vagy a kiskertedben.
Kinek ne okozna gyermeki örömöt látni a saját maga által vetett, ültetett növényeket cseperedni majd a termését jóízűen elfogyasztani. A tavaszi hónapokban mi is lelkesen vetünk, ültetünk, és persze tapasztalunk. Ezt osztjuk meg most veletek.
(Frissítve: 2023. március)
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)