Jún
28
2011
00:00
Jún
28
2011
00:00
Vegyianyagokról közérthetõen - www.kockazatos.hu
Az Ökotárs Alapítvány bábáskodása mellett, hosszú elõkészítés után elindult a www.kockazatos.hu. A Környezet-egészségügyi Információs Portál célja, hogy hiteles, közérthetõ tájékoztatást nyújtson a nagyközönségnek a mindennapi környezetünkben (építõanyagokban, bútorokban, ruházatban, élelmiszerekben) elõforduló legveszélyesebb vegyi anyagokról.
"A honlap létrehozásának terve abból a felismerésbõl született, hogy nincs olyan magyar nyelvû, a vegyi anyagokkal kapcsolatos információforrás, mely a szûkebb szakmai közönség tagjain kívül mások számára is elérhetõ lenne. Jól érzékelteti ezt például az idõrõl idõre jelentkezõ élelmiszer-botrányok utáni tapasztalható szenzációkeltés és tanácstalanság: tulajdonképpen mik is például azok a dioxinok? Hogyan kerülnek a levegõbe, az ételekbe a vérünkbe? Miért veszélyesek? Rögtön megbetegszem, ha eszem belõle vagy a még meg sem született gyermekem egészségét veszélyeztetem? Az interneten fellelhetõ információk pedig gyakran pontatlanok, félrevezetõek, holott egyre több információ van arról, hogy a vegyi anyagok, vegyi szennyezések igen nagymértékben felelõsek az emberi egészségkárosodásokért. A WHO 2011-es tanulmánya szerint a világon az összes megbetegedések 5.6%-a, míg a halálesetek 8.3%-a (évi 4.9 millió elhalálozás) hozható összefüggésbe a vegyi anyagokkal, szennyezésekkel. A halálozások 2%-át pedig közvetlenül a mezõgazdasági és ipari vegyi anyagok okozzák.
A vegyi anyagok kockázataival kapcsolatos kérdésekre adnak választ a www.kockazatos.hu „vegyianyag-infólapjai”, amelyeket elismert nemzetközi információforrásokra támaszkodva, egységes szempontrendszer alapján a gödöllõi Szent István Egyetem hallgatói állítottak össze. A kiskáté-szerû nyers változatok többkörös szakmai ellenõrzésen estek át, amit az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, a Levegõ Munkacsoport, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet és a és a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék szakértõi végeztek el, így biztosítva a közérthetõség és a szakmai pontosság közötti kényes egyensúlyt. Az elkészült honlap most 42 olyan – javarészt jogszabályi korlátozások alá esõ – hírhedt anyag infólapját tartalmazza, mint például a 2,4-D gyomirtó, a higany és a króm (nehézfémek), a dioxinok és a poliklórozott bifenilek. A tájékozódást és megértést a vonatkozó nemzetközi egyezményeket és jogszabályokat, a témában illetékes hazai és külföldi szervezeteket bemutató háttéranyagok valamint a fogalmakat megmagyarázó kislexikon is segíti. De emellett a honlapon keresztül lehetõség van kérdések feltevésére is, amelyekre a projektben részt vevõ szakértõk adnak választ.
A krónikus hatások elemzésekor a rákkeltõ kategóriák mellett a honlap körbejárja azt is, hogy az adott hanyag károsítja-e a génjeinket vagy a szaporodási képességeket. Az elmúlt években számos anyagról, például a mûanyagokat lágyító ftalátokról bizonyosodott be, hogy a hormonrendszerbe beavatkozva hosszú távú egészségügyi kockázatokat jelentenek. Az oldal elõremutató módon vizsgálja az egyes anyagok hormonrendszerünkre gyakorolt hatásait is. Sok anyag, mint például az elõbb említett ftalátok vagy a bútorokban, mûszaki cikkekben jelen lévõ, szintén a hormonrendszert megzavaró égésgátló anyagok kijutva a termékekbõl bekerülnek a lakások levegõjébe, porába majd a szervezetünkbe. Mivel lassan bomlanak le, ezért felhalmozódhatnak a szervezetünkben, sõt az anyák átadhatják a szennyezettségüket magzataiknak. A honlap bemutatja, hogy mely anyagokra jellemzõ ezen kockázat és minden kockázatos anyag esetén törekedünk arra, hogy bemutassuk, hogy miként kerülhetjük el, válthatjuk ki a kockázatos anyagokat.
Természetesen a portál fejlesztése távolról sem fejezõdött be, a 42 anyag csak az elsõ lépés - az elkövetkezõ hónapokban tervezzük újabb, közérdeklõdésre számot tartó vegyianyagok infólapjainak elkészítését – és várjuk közremûködõk, önkéntesek, szakértõk részvételét is." - írja az Ökotárs Hírlevél.