Vegán karácsonyi pudding - ha idén valami újdonságot szeretnél az ünnepi asztalra
Hallottál már az angol karácsonyi "pudingról"? Pudingnak hívják, de puddingnak írják és igazából egy aszalt gyümölcsös kuglófra hasonlít... Most ellhoztunk neked egy vegán és gluténmentes receptet, amit mi magunk is ki fogunk próbálni.
A hagyományos angol karácsonyi pudding egy gőzölt sütemény pityókás gyümölcsökkel, reszelt almával, citrusokkal és melengető fűszerekkkel. Nem egy 5 perces recept, de megéri belevágni.
Érdemes házi növényi tejjel készíteni. Ehhez nincs is másra szükséged, mint egy Vegan milkerre. ;)
Hozzávalók:
- Aszalt gyümölcsök (összesen két csésze): használhatsz mazsolát, áfonyát, ribizlit, cseresznyét, meggyet, sárgabarackot és datolyát, vagy akár ezek kombinációját. Bármit is használsz arra ügyelj, hogy apró darabokra vágd! Az eredeti recept szerint az áfonya és a datolya ne maradjon ki, ezekből negyed-negyed csészényi maradhat nagyobb darabokban
- Szeletelt mandula vagy aprított, nem darált dió (fél csésze)
- Kezeletlen narancs-, vagy citromhéj (2 narancs és 1 citrom héja)
- Brandy vagy rum (1/3-ad csésze): ez tartósítószerként is működik, és kiemeli a gyümölcs és a fűszerek ízét. Ha vegán barátaidnak sütöd győződj meg róla, hogy vegánbarát italt használsz!
- Reszelt alma (1 db): ez adja a nedvességet és a finom édes ízt
- Kókuszolaj (1/3-ad csésze): a hagyományos receptben faggyút használnak, ezt cseréljük le kókuszolajra a vegán verzióban
- Melasz (4 ek.): a melasz a pudding sötét árnyalatát és intenzív ízét adja
- Aquafaba (3 ek.): az Aquafaba hüvelyesek főzővizéből származó folyadék, mely kiválóan helyettesíti a tojást. Legegyszerűbben konzerv csicseriborsó levét használhatod
- Mandulatej (2 ek.) - vagy bármilyen más növényi tej
- Barna cukor (negyed csésze)
- Gluténmentes liszt (1 és 1/3-ad csésze): ha nem fontos, hogy gluténmentes legyen a süti, sima liszttel is készítheted
- Mandulaliszt (1 és 1/3-ad csésze)
- Sütőpor (2 tk.) és szódabikarbóna (fél tk.)
- Fűszerek: Gyömbér, fahéj, pumpkin spice fűszerkeverék és szerecsendió (ízlés szerint, összesen kb. 5 tk.)
Elkészítés:
1. Gyümölcsök beáztatása: egy nagy tálban keverd össze a citrom- és narancshéjat, a mandulát, és az aszalt gyümölcsöket. Öntsd hozzá a brandyt/rumot, keverd össze fakanállal és fedd le. Hagyd ázni 24 órán át hűvös, sötét helyen, időnként megkeverve.
2. A 24 óra letelte után keverd hozzá a reszelt almát.
3. Keverd össze a nedves hozzávalókat egy habverővel: az olvasztott kókuszolajat, a melaszt, az aquafabát és a mandulatejet.
4. Add hozzá a többi hozzávalót az olajos keverékhez, az áztatott gyümölccsel (és a levekkel!) együtt. Keverd jól össze.
5. Kend ki a puddingformát. Öntsd a keveréket az előkészített formába és fedd le.
6. Helyezd a puddingformát egy nagy fazék aljába egy tányérra úgy, hogy ne érjen az edény aljához. Annyi forrásban lévő vizet önts a fazékba, hogy a formát félig lepje el. Alacsony lángon a fazekat is lefedve párold 4 és fél órán át a süteményt.
7. Ha kész, óvatosan vedd le a fazék fedelét és vedd ki a puddingformát belőle. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leveszed a formáról is a tetőt. Tegyél egy tányért a tetejére és fordítsd ki rá a sütit.
8. Nincs más hátra, mint megenni ezt a kényeztető finomságot! :) Eheted melegen vagy hidegen, vegán tejszínhabbal vagy fagyival. Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés: A karácsonyi puddingot hagyományosan közvetlenül tálalás előtt flambírozzák. Ha igazán tradicionálisan ennéd és bevállalós vagy, próbáld ki! De persze enélkül is isteni finom csemege. :)
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Az ökotudatos ajándékokkal nem csak a szeretteidet örvendeztetheted meg, de hozzájárulhatsz ahhoz is, hogy Földünk tisztább hely legyen!