Természetes festékek húsvétra
A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Amennyiben a forró módszert választod, nem kell keményre főzni festés előtt a tojásokat, mert azok ilyenkor a festék-lében főnek meg. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha kisgyerekeket is bevonsz az alkotásba, és fontos a biztonság.
Festés előtt a tojásokat szappannal és vízzel meg kell mosni, mert a felületükön lévő esetleges zsiradék megakadályozhatja, hogy a festék rögzüljön.
Négy csésze festékhez szükséges:
- evőkanál, valamilyen zöldfűszer, vagy négycsészényi apróra vágott gyümölcs, esetleg zöldség (részletek alább);
- 4 csésze víz;
- két evőkanál ecet, ami a festék tapadását segíti.
Amennyiben több fűszert, vagy gyümölcsöt használsz fel, a festékeid sötétebb árnyalatúak lesznek.
Az összetevőket tedd egy lábasba és forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és a keveréket hagyd állni 15-30 percig. Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz. Ha a forró módszert választod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe. A hideg módszer esetén vedd le a festékes fazekat a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át. Az előre megfőzött tojásokat tedd a festékbe legalább 15 percre, vagy még tovább, ha sötétebb színekre vágysz.
A festés után növényi olajjal bedörzsölheted a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük.
A gyerekek zsírkrétával vagy viaszos ceruzával meg is mintázhatják a tojásokat a festés előtt. Kipróbálhatod azt is, milyen, ha egy vagy akár több (befőzéshez használt) gumikarikát teszel a tojásokra: ha a fehér tojásokat gumizod körbe, a gumi alatt megmarad az eredeti szín, de érdekes színhatásokat érhetsz el ha a már megfestett tojást gumizod meg, mielőtt egy másik színt adnál neki.
A zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel csodálatos színeket varázsolhatsz a tojásokra, anélkül, hogy ártanál a környezetednek.
Folytatásért ugrás az eredeti cikkre, a Tudatos Vásárló honlapjára.
Kapcsolódó cikkek és termékek: