Ronda gyümölcsökkel az élelmiszerpazarlás ellen
Egy 2012-es felmérés szerint az USA-ban az összes étel 40%-a soha nem kerül elfogyasztásra. Az EU-ban a szemétbe dobott élelmiszer 42 %-a a fogyasztóktól származik, és az összes vásárolt élelmiszer egynegyede végzi hulladékként. Mindezzel párhuzamosan az amerikai élelmiszerláncok összesen kb. 15 millió dollárt veszítenek évente azzal, hogy kidobálják a nem tökéletes formájú zöldséget, gyümölcsöt.
A francia szupermarketlánc szerint a kampányuk sikeres: 30%-al adják olcsóbban a "külsődleges kihívásokkal" küzdő termékeket, valamint ötletes szlogent is kapnak a kevésbé szerencsés alkatúak, pl: "Egy csúnya répából isteni leves lesz". A bolthálózat 60%-os növekedést regisztrált a zöldség-gyümölcs részlegen.
Magyarországon többek közt a 2005-ben létrejött, non-profit szervezetként működő Magyar Élelmiszerbank Egyesület harcol a pazarlás ellen, illetve a még fogyasztható élelmiszer "továbbadásáért" -írja a greenpolis.