Önellátás mikroszinten - Csírák és mikrozöldek!
Mi is a különbség a mikrozöldek és a csírák között?
Sokan összekeverik őket, de a mikrozöldségek (másnéven mikrozöldek) és a csírák különböző dolgot jelölnek. Eltérő körülmények között termesztheted őket, az ízük és a kinézetük is különbözik, hiszen más-más fejlődési szakaszban, és más-más növényi részeket fogyasztunk el belőlük.
Kezdjük a legelején! Mindkét folyamat a magból indul ki. A mag három részből áll: Kívül a maghéj határolja, ami megvédi a külső behatástól. Belül található a tápanyagokkal teli táplálószövet vagyis endospermium, és a csíra, vagy embrió. Az endospermium tápanyagokkal látja el az embriót, így ha a mag megfelelő körülmények közé kerül, akkor csírázásnak indul.
A csírázás
A csírázáshoz nem kell sok fény, sem külső tápanyag, csak víz. Először vízbe kell áztatni a magot, hogy megszívja magát, majd le kell önteni a vizet és rendszeresen át kell öblíteni. A mag megduzzad a víztől, a maghéj megreped, és megindul a gyököcske, vagyis a növény szárának növekedése. Ha csírára vágysz, akkor ebben a szakaszban fogod elfogyasztani.
Baloldalon mikrozöldek, jobboldalon csírák
A mikrozöldek egy későbbi növekedési folyamat eredményei. Ehhez a magvakat nedves földbe kell helyezni, a csírázás a föld alatt megy végbe. A földből további tápanyagokat vesz fel a növényke, és ennek segítségével fejlődik tovább, csírából mikrozöldséggé. Megjelennek a száron az első kis levélkék. Ezeket egyszerűen egy ollóval le kell vágni a talaj fölött. A növekedés fajtától függően 1-3 hetet vesz igénybe és több fényt és levegőt igényel, mint a csíráztatás.
Rövid összefoglaló:
Tehát röviden a különbségeket így lehet összefoglalni:
- A mikrozöldek földben, a csírák vizes közegben nőnek.
- A mikrozöldek esetében a szárat és leveleket fogyasztjuk el, a csírák esetében a magot és a szárat.
- A mikrozöldek 1-3 hét alatt fejlődnek ki, a csírák kevesebb, mint egy hét alatt.
Miért érdemes rendszeresen fogyasztanod őket?
Mind a csírák, mind a mikrozöldek telis-tele vannak tápanyaggal, a kifejlődött növényhez képes sokkal koncentráltabb arányokban. A brokkolicsíra például 10-100-szor több rákmegelőző hatású szulforafánt tartalmaz, mint a kifejlődött brokkoli. A mag fogyasztásával összehasonlítva pedig csíráztatás folyamatának előnye, hogy bizonyos tápanyagok jobban elérhetővé válnak a szervezet számára, és több jótékony hatású enzim található bennük.
Egy kutatás szerint az antioxidáns hatású rutin mennyisége 10-szeresére nőtt 3 nap csíráztatás után. A lucernacsíra nagyszerű C, K és B vitaminforrás, ráadásul gyorsan és könnyen nő. A napraforgócsíra nagymennyiségű fehérjét, esszenciális zsírsavat és rostot tartalmaz.
A mikrozöldeket sem kell félteni: Egy kutatás során 25 különböző fajta mikrozöldséget vizsgáltak, és mint kiderült ezek 4-40-szer annyi tápanyagot tartalmaznak, mint maga az érett növény. A kutatók olyan életfontosságú anyagokat vizsgáltak bennük, mint a K, C, és E vitamin, lutein és a béta-karotin. Nagy eltérések is vannak azonban a zöldségfajták között.
A vöröskáposzta, a koriander és a retek mikrozöldek teljesítettek legjobban, melyek 40-szeresen múlták felül az érett növényt. C, K és E-vitaminban a vöröskáposzta, az amaránt és a retek a leggazdagabb, béta-karotinban és luteinben pedig a koriander.
Nem csoda, hogy olyan népszerűek ezek a mini szuperélelmiszerek, hiszen a bennük található anyagok rendkívül fontosak az egészség megőrzése szempontjából. Nagyon sokan éppen azért csíráztatnak télen, mert ilyenkor friss, szezonális, helyi salátákból hiány van a piacon.
Nem csak egészségesek, finomak is!
De lehetnének akármilyen egészségesek, ha nem lennének mindemellett finomak is, akkor minden bizonnyal nem fogyasztanánk őket annyit. Még szerencse hogy minden ízlésre találni megfelelőt! A napraforgó kissé mogyorós beütésű, ha pedig szereted a csípőset, akkor a vöröshagymát és a mustármagot ajánljuk. A brokkoli, a zsázsa és a retek szintén fűszeresebb, pikánsabb, míg a lucerna semlegesebb és lágyabb. Ha összehasonlítjuk a csírákat, a mikrozöldeket és az érett növényt, akkor legintenzívebb ízt a mikrozöldségektől kapunk.
Felhasználásuk rendkívül sokrétű. A mikrozöldeket éppúgy használhatod, mint bármilyen kisebb levelű salátát. A csírákkal díszíthetsz ételeket, belekeverheted salátába, levesekbe ropogós feltétként, zöld turmixokba, szendvicsekre stb.
Lépésről lépésre: hogyan csináld?
Habár ma már egyre több helyen lehet kész csírát beszerezni, mi mégis az otthoni készítést javasoljuk. Egyrészt hatalmas élmény figyelni a növekedést, gyerekeknek különösen érdekes lehet. Ha együtt ápolgatjuk velük a csírákat és közben elmagyarázzuk mi történik, az felér jópár természetismeret vagy biológiaórával, csak éppen sokkal élvezetesebb! Másrészt pedig ezeket nem kell annyit szállítani, így az ökolábnyomuk is kisebb.
Biztos hogy a lehető legfrissebb állapotában fogyasztjátok el, így megmarad a sok-sok értékes tápanyag bennük. Nem elhanyagolható a hulladék különbsége sem! Az apró magvakat kis papírzacskóban veszed meg, ezekből rengeteg csíra, vagy mikrozöld lesz otthon. Ha készen vennéd meg őket, nagyon nehéz olyan beszerzési helyet találni, ahol műanyagok nélkül árulják, és a térfogatkülönbség miatt sokkal több csomagolóanyagra van szükség.
Nem mellesleg pedig sokkal olcsóbban jössz ki így! Nem kell aggódnod amiatt sem, hogy sok idődet veszi majd el, hiszen könnyen végzel a napi művelettel amíg várod hogy megmelegedjen az étel, vagy lefőjön a kávé.
A csíráztatásra többféle módszer létezik, emeletes csíráztatótól kezdve az egyszerűbb, befőttesüveges módszerekig. Mi most a Rédei csíráztató üvegedény használatát mutatjuk be, mivel nekünk ezzel vannak a legjobb tapasztalataink. Ez egy speciális fedővel ellátott befőttesüveg. A műanyag fedő egyrészt szűrőként szolgál, másrészt pedig megtámasztja az üveg oldalát, így pont ideális szögben tudod elhelyezni ahhoz, hogy minden nedvesség távozzon belőle. Ha szeretnél otthon egy hasonló szerkezetet összerakni, akkor végy egy befőttesüveget, egy gumival erősíts rá gézlapot a tetejére, ez lesz a szűrőd. Ahhoz, hogy ki tudjon csorogni belőle a víz, és megfelelően szellőzni is tudjon, állítsd bele egy tányérba ferdén.
A sikeres csíráztatás 4 lépcsője:
Csupán ezt a négy, napi pár perc odafigyelést igénylő lépést kell követned a sikeres csíráztatáshoz:
- Öblítés: A választott magból 1-1,5 evőkanálnyit helyezz az üvegbe, csavard rá a lyukacsos tetőt és töltsd fel vízzel. Rázd fel jól az üveg tartalmát, majd öntsd ki a vizet a tető lecsavarása nélkül. Ezt ismételd meg kétszer egymás után.
- Beáztatás: Töltsd fel ismét vízzel az üveget és egy éjszakán keresztül állítsd szájjal felfelé, hogy a magok megszívják magukat és gyorsabban csírázni kezdjenek.
- Csíráztatás: 10 óra állás után öntsd le a vizet, majd ismét töltsd fel, jól rázd meg és megint öntsd le róla a vizet. Helyezd az üveget ferde állásba, hogy a felesleges víz továbbra is távozni tudjon a lyukakon keresztül, és a csírák is elég levegőhöz jussanak. Naponta öblítsd át a fejlődő csírákat a már ismert módon!
- Élvezd az ízeket és a tápanyagokat: A használt vetőmag fajától függően a csírázás 4-6 napig tarthat.
Egy tál ropogós csíra
Mire érdemes odafigyelni?
Egy dologra érdemes azonban odafigyelned! Azok a nedves körülmények, amelyek között a csírák nőnek, kedveznek sajnos a baktériumok elszaporodásának is. Ennek megelőzése érdekében használat előtt sterilizáld a csíráztató edényt forró vízzel, és kizárólag alaposan megmosott kézzel nyúlj a csírákhoz és a magokhoz.
A rendszeres és alapos öblítés nagyon fontos, és az is, hogy miután a csíra kész, hamar fogyasszátok el! Ha nem eszitek meg azonnal, akkor hűtőben tároljátok. Ezekkel az óvintézkedésekkel minimálisra csökkentheted, hogy elszaporodjanak a kórokozók. Ha nagyon elővigyázatos lennél, akkor elpusztíthatod a baktériumokat ecetes vagy citromos vízben való negyedórás áztatással.
Mikrozöldeket és csírákat is nevelhetsz a Rédei csíráztató üvegtál szűrővel. Ezzel a következő lépéseket kell követned:
- Öblítés:
1-1,5 teáskanállal a választott csíráztatni való magból oszlass el egyenletesen a szitán, majd folyó víz alatt öbltísd le alaposan őket. - Beáztatás:
Töltsd fel vízzel az üveget a peremig és tedd bele a szitát a magokkal egy éjszakára. Figyelj rá, hogy a magok lebegjenek a víz tetején, hogy a kellő mennyiségű folyadékot magukba tudják szívni. - Csíráztatás:
Az edényben lévő vizet minden nap cseréld és a magokat öblítsd át folyó víz alatt (általában napi kétszer, de ez függ az adott csíráztatni való magtól is). A magok gyorsan elkezdenek csírázni, ilyenkor már nem kell, hogy a vízben álljanak, a kifejlődő kis gyökereik elegendő vizet tudnak felszívni. - Csírák elkészítése:
A használt vetőmag fajától függően a csírázás 4-8 napig tarthat. Minél hosszabban állnak a csírák, annál lágyabb lesz az ízük. Felhasználásuk rendkívül sokrétű, alkalmasak köretnek, de levesek vagy saláták alkotói is lehetnek. Kiválóan díszíthetik is a különféle salátákat és leveseket. Minden gyermek számára nagy élmény egy vajas kenyér, amire csírát szórtak!
Ha inkább meglévő edényekkel próbálkoznál, akkor mikrozöldségek neveléséhez jóminőségű, műtrágyamentes virágföldre, és egy 6-8 cm magas tálcára van szükségünk, melyből le tud folyni a felesleges víz.
Mikrozöldek
Mikrozöldek nevelése otthon - első lépések!
- A tálcára teríts földet 3-5 cm vastagságban.
- Egyenletesen szórd rá a magokat! Hogy mennyit? A mag méretétől függően 1-2 evőkanálnyit szórj egy 20x20 cm-es felületre. Retekmagból többet is szórhatsz, brokkolimagból kevesebbet, mivel abban kétszer annyi szem található 1 g vetőmagban.
- Simítsd le, és öntözd meg a földet, majd takard be vékony, kb 0,5 cm vastagságú földréteggel!
- A tálcákat helyezd világos helyre, de ne érje direkt napsütés. Kerüld a túlöntözést, finom permetszerű öntözéssel nedvesítsd be a tálca felületét szükség esetén.
- Ha megjelentek a csírák első igazi levelei, ollóval levághatod a föld felszíne fölött, és átöblítés után már fogyaszthatod is!
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!