Befőzési praktikák csak természetesen
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)
A csináldmagad otthoni praktikák egy környezetbarát háztartás szerves részei, és nem merülnek ki a házi kozmetikum vagy mosószer, esetleg szappankészítés fortélyaiban.
Bőven van lehetőség a konyhában is kibontakozni azoknak, akik a nyár legjavát befőttes vagy csatos üvegbe szeretnék zárni esetleg fagyasztott formában betárolni a téli időszakra. Mi eddig is úgy gondoltuk, hogy kiemelten fontos a szezonálisan, hazánkban termő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A messziről érkeztetett, útközben, mesterséges körülmények között beérő termések nem tartalmaznak annyi vitamint, mintha a Nap érlelte volna őket. Az ökolábnyom terhelésről illetve arról a tényről már nem is beszélve, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai termelők munkáját támogatni is lényeges ökológiai szempont.
Jelen helyzetben - élelmiszer árak drágulása miatt - fentieken felül is ajánljuk, hogy megismerd a dzsemek, lekvárok, savanyúságok, házi szörpök és szirupok készítésének világát. Nem ördöngösség, bár néha úgy tűnhet, hogy sok a bíbelődés, de a büszkeség is vele jár, amikor az ember körbenéz a saját maga által eltett finomságokon. Nagymamám mindig azt mondta, ahogy nyaranta teltek a kamrapolcok, hogy a van-tól még sosem lett semmi bajunk :)
A lekvárkészítés fortélyai
A legfontosabb, hogy érett, jó mínőségű, szezonálisan érő gyümölcsből készüljön, mosás, tisztítás, ha kell aprítás után fazékba téve már rotyoghatnak is a pompás termések.
Gyakran olvasni a receptekben, hogy ahány kg a gyümölcs annyi cukrot kell hozzátenni, nos én még sosem főztem be így lekvárt, sőt, amennyire csak lehet minimalizálom a cukrot. Pont ezért fontos az érett gyümölcs, mert abban már természetes módon benne van a fruktóz. Érdemes kevesebb curkorral indítani és közben kóstolgatni.
Tavaly óta a Katáéknál ellesett módot használom, ami a sok levet tartalmazó terméseknél - eper, cseresznye, meggy, ribizli, málna - nagyon bevált. A gyümölcsöt cukorral - mennyiségtől és érettségétől függően 20-30 dkg-val szoktam kezdeni, később kóstolom - elkeverve állni hagyom, amikor már levet enged abból friss gyümölcsital vagy ha elegendő a mennyiség akkor szörp is készül. A szörpnek valót fel szoktam forralni, majd forrás után csatos, szörpös üvegbe adagolom és száraz dunsztba teszem.
A gyümölcspürét felteszem lábasba rotyogni, a leszűrés utáni csekély levet tartalmazó massza hamar sűrűsödni kezd, kb. 30-50 perc - ez is a gyümölcs mennyiségétől függ - után botmixerrel összekeverem, még kb. 15 percet kevergetés mellett főzöm és azon nyomban, forró állapotban teszem az alaposan elmosott üvegekbe. A lekvárral megtelt üvegek pléddel, takaróval kibélelt kosárba, vagy dobozba kerülnek, alaposan bebugyolálva, így szép lassan hűl ki.
Dzsemfix helyett kavargassuk a lekvárnak valót
Gyümölcslekvár készülhet teljesen hagyományos módon, 1-2 órán át kevergetve cukorral vagy cukrot helyettesítővel ízesítve. Aki nem tud rászánni ennyi időt az természetesen választhat a dzsemfixek közül. De saját tapasztalataink alapján mondhatom, hogy már a fenti módszerrel is rövidül a lekvárkészítési idő.
Igaz a lecukrozás utáni átszűrés plusz idő, de annak eredménye a finom, friss gyümölcsszörp. Idén ez eper mellett málnával, ribizlivel és meggyel is tettem egy próbát. Ezeknek a gyümölcsöknek magas a víztartalma, de ezzel a természetes eljárással a lédús gyümölcsökből szörp és lekvár is lett plusz adalékok nélkül.
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Pektin miért hasznos és mire való?
A pektin - poliszacharid - egy természetes sűrítő, zselésítő anyag, mely bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben, körtében és legnagyobb arányban az almában található. Növényi eredetű pektin már porított formában is kapható, befőzési szezonban érdemes tartani belőle a konyhában.
Ha van otthon pár szem alma, ami már nem annyira ropogós, vagy már érik a kertben a korai, nyári alma, - amit savanykás íze miatt főképp sütibe szoktak reszelni - érdemes felkockázva a készítendő lekvárba tenni.
Az alma semleges íze nem befolyásolja a fő gyümölcs ízét, aromáját, viszont a benne lévő természetes pektin gyorsítja a sűrűsödést, ennek köszönhetően lerövidül a lekvárfőzési idő.
Sterilitás és dunsztolás: fontos lépések
A természetes tartósításhoz az eszközök, üvegek és különösen a kupakok tisztasága nagyon fontos. Több módon is megoldható az otthoni sterilitás. Az üvegeket, kupakokat mosogatógépben a legmagasabb hőfokon átmosni az egyik legegyszerűbb módszer.
A kupakokat illetve az üvegek peremét úgyis megtisztíthatjuk, ha egy magasabb falú tepsibe vízet és egy evőkanál citromsavat vagy ecetet teszünk. A tepsiben tűzhelyen forralni kezdjük a vízet, a kupakokat és a befőttes üvegeket fejjel lefelé fordtva pár percre belehelyezzük közvetlenül a lekvár vagy más eltennivaló betöltése előtt.
A száraz dunsztolás természetes hőkezelési eljárás, amivel a forró anyagok a köré tekert plédnek, textileknek köszönhetően lassan hűlnek ki. 2-3 nap után ki lehet venni a takarók alól és felcímkézve mehetnek a kamrába.
Zöldségek fagyasztása blansírozással
A gyümölcsök mellett a nyári zöldségekből fagyasztva tudunk eltenni télire valót. Lehet hőkezelés nélkül egyszerűen bezacskózni, például étkezési paprikát szeletelve, amiből télen egy kisebb adag is ízletessé teszi az ételt. A gyalult tök is mehet natúr formában a fagyasztóba. Azonban van pár zöldség, ami tartósabban eláll és jobban megőrzi az állagát, ha blansírozással kerül a hűtőládába.
A blansírozás egyszerű hőkezelési eljárás, a megtisztított zöldségeket - borsó, babfélék, kukorica - pár percre forró vízbe tesszük. Szűrőkanál segítségével tiszta vászonkendőre, terítőre téve a felesleges vízet letöröljük majd edényekbe vagy zacskóba téve kerülhet a fagyasztóba.
Kapcsolódó cikkek és termékek:
A Te zabkásádról sem maradhatnak le a bogyós gyümölcsök? Télen is szeretnéd élvezni a friss málna ízét? Szerezd be kedvenceidet éretten, szezonálisan és fagyaszd le őket! Egészségesebb, és egy csomó csomagolást is megspórolhatsz! - VIDEÓVAL!