Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét!
Milliónyi egyszer használatos műanyag doboz landol a kukában, pedig a hazai szabályozás engedékeny a saját dobozzal, pohárral szemben. Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha saját dobozban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.
Egy 2015-ben készült nemzetközi jelentés szerint a tengerekben és óceánokban 269 ezer tonna PET-palack és műanyag hulladékdarab úszkál, és ez a mennyiség az elmúlt két évben vélhetően tovább nőtt. A probléma már bőven egy ökológiai katasztrófa előszobája, erről beszél egy másik nemzetközi a tanulmány, amely egy sor adattal támasztja alá, hogy ebben az ütemben, 2050-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal.
Az elmúlt év végén több mint 200 ország írta alá az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék csökkentésére született ENSZ-határozatot, ami a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.
Egyutas csomagolás
A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló. Nincs idő a kifőzdében megenni az ebédet, vagy haza szeretnénk vinni, ezért kérünk dobozt.
Vagy a reggeli rohanásban beugrunk a kedvenc helyünkre egy kávéért, amit eldobható műanyag pohárban hozunk el, és a kávé elfogyasztása után már landol is a kukában. Az egyszer használatos csomagolásokkal nemcsak kávézás és étkezés során találkozunk, hiszen ott vannak az üdítős, shakes, fagyis poharak, de a sort hosszasan sorolhatnánk.
Kíváncsiak voltunk, hogy nagyságrendileg mennyi egyszer használatos pohár fogy a nemzetközi kávézóláncoknál, ezért megkerestük a Starbucks, California Coffe Company, Costa Coffee, Coffeshop Company és a McCafé képviseletét, de vagy nem válaszoltak, vagy azt a választ kaptuk, hogy erről nem gyűjtenek adatokat.
Csak egy zárható tetejű, többször használatos pohár, s már viheted is magaddal a kávét
Több mint 13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten
Kapott adatok híján becslést végeztünk: mennyi műanyag hulladék keletkezik, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Mivel a műanyag dobozt legtöbbször a munkahelyi étkezés során használjuk, a dolgozó lakosság számát vettük figyelembe. A becsléshez a KSH adatait használtuk. Eszerint 2017-ben a Budapesten 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma.
Ha közülünk minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az havi szinten 1 127 068, éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Ugyanezt heti 2 kávéval számolva a dupláját, éves szinten 27 049 632 műanyag kávés poharat jelent.
Van megoldás
Mielőtt beleesnénk abba a hibába, hogy kikiáltjuk a műanyagot valami ördögtől való dolognak, érdemes megjegyezni, sok esetben - többek között élelmiszer-biztonsági szempontból - igenis indokolt a használata. Viszont az egyszer használatos ételhordó dobozok, poharak nem éppen ebbe a kategóriába tartoznak. Ez a hulladék egyértelműen az értelmetlen kategória.
Minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, ha egyszer használatos csomagolás helyett saját, kimosható dobozban vinnénk el az ételt, a kávét pedig mondjuk egy menő design Keep Cup-ban, amit akár évekig használhatunk, vagy egy saját termoszbögrében.
A saját ételhordóban kért menü is a hulladékcsökkentést szolgálja
A jogszabály megengedő a saját elviteles dobozzal
Gyakran hallani, olyan közkézen forgó információt, hogy a vendéglátóhelyeknek nem is szabad a mi dobozunkban kiadnia az ételt, ezért sokan nem is mernek előhozakodni a kifőzdében a saját dobozukkal. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet valójában, mit ír elő a jogszabály. Elhozhatjuk az ételt a kifőzdéből saját dobozban? A kérdéssel megkerestük a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalt.
Tájékoztatásuk szerint közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni: „Gondosan ügyelni kell arra, hogy az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Éppen ezért sokan választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható műanyag dobozokba tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk a saját HACCP rendszereikben, ahol a lehetőségeket és az élelmiszer-biztonsági szabályokat egyedileg kell szinkronba hozniuk.”
Mik a tapasztalatai azoknak akik rendszeresen saját dobozba kérik az ebédet?
Mit érdemes tennünk és mondanunk, hogy együttműködőek legyenek a vendéglátók?
A folytatásért olvasd tovább a cikket a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán!
Kapcsolódó cikkek és termékek:
Egy tömbháznyi szeméttel lehetne kevesebb, ha csak a Budapesten dolgozók ételhordó dobozban vinnék magukkal ebédjüket. Ma már nem néznek rád fehérhollóként, ha a saját ételtárolóba kéred az elviteles ebédet, vagy csatos üvegbe a tejfölt a piacon. Összeszedtük a legfőbb zerowaste megoldásokat, ha Te is tudatosan szeretnéd az étkezéseket megoldani ezekre figyelj!
(Frissítve: 2023. szeptember)