Körtés és paradicsomos chutney, Klári néni konyhájából
A chutney szó a hindi चटनी chaṭnī, a चाटना chāṭnā 'nyalni' vagy 'étvágygerjesztő' szóból ered. Nem is lehetne jobban leírni a fűszeres gyümölcszószókat. Hiszen ha az ember belekóstol egy igazi mango chutneyba nehéz „csak” köretként tekinteni rá.
Íme egy édes és egy paradicsomos chutney recept Klári néni konyhájából:
1. Körtés, barackos chutney
Szezonális alapanyagok, a nyár ízei télre üvegbe zárva. :) Kép forrása: a szerző.
Hozzávalók: 2 db vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1,5 kg körte és barack vegyesen
Négy evőkanál olajon két fej apróra vágott vöröshagymát megfuttatunk. Hozzáadunk 5-6 gerezd zúzott fokhagymát, majd az előzőleg meghámozott, feldarabolt kb. másfél kg körtét ill. barackot. Pici sót, tetszés szerint cukrot adunk hozzá /én az utóbbit kihagytam, mert jó édes volt a gyümölcs/. Addig forraljuk alacsony lángon, míg be nem sűrűsödik.
Majd egy csokor apróra vágott citromfű, 2 evőkanál almaecet és kevés bors kerül bele. Így is forraljuk néhány percig. Végül üvegekbe öntjük, jól záródó kupakkal lezárjuk, fejtetőre állítjuk és min. egy napra száraz dunsztba tesszük. Természetesen készíthetjük más húsos gyümölcsből is.
2. Paradicsom chutney lilahagymával és bazsalikommal
A nepérlelte paradicsom így is a kamrapolcra kerülhet. Kép forrása: a szerző.
Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 2 db lilahagyma, kis csokor bazsalikom, só, bors, 2 ek. olívaolaj, 1 teáskanál koriander.
Elkészítés:
A koriandert serpenyőben megpörköljük, majd megtörjük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk és feldaraboljuk. A lilahagymát felszeljük, az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot és koriandert. Kb.15-20 percig főzzük. Ha kész, üvegekbe töltjük, jól záródó kupakkal lezárjuk . Pár percre fejtetőre állítjuk, végül száraz dunsztba tesszük.