Klímabarát és felelős élelmiszerfogyasztás
Íme az 5 alapelv és ötletek ahhoz, hogy valósítsuk meg őket egyszerűen mindennapi életünkben:
1. Ne termeljünk élelmiszer hulladékot: együnk meg mindent, amit megveszünk!
Miért? Rengeteg élelmiszer hulladék keletkezik, így rengeteg erőforrást pazarlunk teljesen feleslegesen az előállításra, szállításra, tárolásra, miközben milliók éheznek és vannak erőforrások nélkül. Hogyan figyeljünk erre saját életmódunkban?
- Készítsünk heti étrendet, legalább a meleg ételekről, és ehhez vásároljunk be!
- Címkézzük fel a hűtőben tárolt maradékokat, dobozokat, ételeket. Legyen kéznél címke és filctoll, és mindenre írjuk rá, hogy meddig kell elfogyasztanunk: így remélhetőleg egyre kevesebb “elfelejtett” és így megromlott ennivaló lesz hűtőnkben.
- Együnk meg minden maradékot, legyünk kreatívok: finom szendvicseket, leveseket, salátákat készíthetünk maradékokból.
- Ha étteremben eszünk, kérjük meg, hogy csomagolják be a maradékot, és együk meg később otthon.
2. Válasszunk szezonális élelmiszereket!
Miért? Rengeteg energiát pazarlunk arra, hogy rosszkor és rossz helyen termeljünk élelmiszereket. Derítsük ki, hogy melyek az épp szezonális zöldségek, gyümölcsök, ezekben lesz a legtöbb vitamin és ezeket lehet a legkevesebb energiabefektetéssel hűtőnkbe és tányérunkra juttatni. Hogyan figyeljünk erre saját életünkben?
- Kertészkedjünk! Kertészkedni mindenütt lehet.
- Keressük meg a helyi piacot és a piacon a helyi termelőket!
- Nézzünk körül, hogy településünkön, közösségünkben van-e helyi bevásárló közösség (pl. Szatyor), ha nincs, szervezzünk egyet!
- Fedezzük fel környékünkön az ehető vadnövényeket, gombákat.
3. Együnk kevesebb hús- és tejterméket!
Miért? A klímaváltozá s és karbon-szegény életmód szempontjából húst és tejterméket enni kevésbé „hatékony”, mint zöldségeket, mert a hús előállítása sokkal magasabb kalória-igényű, mint a zöldségeké, gyümölcsöké. Hogyan valósítsuk meg?
- Tartsunk hús- és/vagy tejtermék mentes napokat! A nagyböjti időszak ennek “beindítására” jó alkalom: legyen a péntek ilyen nap családunkban, háztartásunkban!
- Ha egy egész “mentes” nap tartása még nagy kihívásnak tűnik, kísérletezzünk egy-egy étellel: helyettesítsük a hús és tejtermék összetevőket zöldséggel, növényi termékkel: pl. töltött paprikában a húst dióval, gombával, rántott hús helyett készítsünk rántott bármilyen zöldséget, használjunk olíva olajat vaj vagy zsír helyett.
4. Élelmiszerfogyasztásunkkal, vásárlásainkkal is támogassuk azokat az elveket, amelyeket fontosnak tartunk, azaz például a helyi termelőket és a méltányos kereskedelmet!
Miért? Kb. 1,5 milliárd kistermelő van a világon, akiket etikus termékek választásával így támogatni tudunk. Hogyan?
- Hazai termékek fogyasztása esetén válasszunk kistermelők által termelteket: a piacról, bevásárló közösségekben stb.
- Előfordul, hogy Magyarországon nem termelhető élelmiszert szeretnénk fogyasztani (pl. kávé, tea, csokoládé, déligyümölcs). Ebben az esetben igyekezzünk méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó terméket venni.
5. Főzzünk okosan, klímabarátan és energiatakarékosan!
Például használjunk kuktát, próbáljunk ki nyers fogásokat... Miért? Nagyon sok energiát tudunk így megtakarítani, egyben rezsit csökkenteni és erőforrást megőrizni.
Forrás: 48. Kislábnyom Hírlevél