Így főzünk mi - szezonális téli receptek a Zöldboltosoktól
Levesek
1. Céklakrémleves
Pucold meg a céklát (4 főre k 1 kg) és kockázd fel. Adj hozzá egy nagyobb almát is, szintén megpucolva, felkockázva és tedd fel főni épp annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezd ízlés szerint, sóval, fekete és fehérborssal, szerecsendióval. Addig főzd, amíg a cékla puha nem lesz, ekkor turmixold le, és keverj hozzá egy kis pohár tejfölt (figyelve, hogy az ne csapódjon ki hő hatására, pl. keverj a tejfölhöz egy keveset a forró levesből, amit közben leveszel a tűzhelyről és apránként kézi habverővel hozzáadod a tejfölös keveréket). Köszönjük Kinga. :-)
2. Sütőtökkrémleves
Egy kevés olajon piríts meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a felkockázott sütőtököt, pár kocka zellert és sárgarépát (ezutóbbit ki is hagyhatod). Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor a zöldségek megfőttek, vedd le a tűzről és pürésítsd botmixerrel. Köszönjük Teca.
Egy másik kedvenc Tillától a kókuszos sütőtökkrémleves, amibe nem kerül más csak sütőtök, egy kevés vaníliaőrlemény, kardamom, só és bors, és amikor már a lepürésítettük a puhára főtt sütőtököt, a tűzről levéve egy kis kókuszkrém (egy 4 fős adag esetén kb 1 dl). Hő hatására a kókuszkrém kicsapódhat, ezért ezzel már ne forrald tovább.
3. Vöröslencseleves
Egy kevés olajon piríts egy kis apróra vágott vöröshagymát, és szórj rá egy kis római köményt, hagyd, hogy még jobban illatozni kezdjen a forró fazékban. Ha szeretnél bele tenni egy kis sűrített paradicsomot, azt ezen a ponton tedd meg (el is hagyhatod). Ezután jöhetnek a tetszőleges téli zöldségek kockára vágva, só, bors, babérlevél. A leves lelkét, melegségét a római kömény adja meg. Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek, jöhet a vöröslencse, ami pillanatok alatt puha lesz. Amikor minden puha, turmixold le.
Ha nem turmixolod le, a lencse-zöldség aránytól és a vízmenyiségtől függően darabos leves vagy akár melengető egytálétel is lehet belőle.
Bármilyen, bármennyi maradék zöldség befogadására alkalmas étel… Köszönjük Kati.
Öko-levestippek Katitól, amiket bármilyen levesnél bevethetünk
Minden zöldségleves finomabb lesz, ha a ízesítésére a Bio Berta só nélküli ízesítőjét, a Bio Bógrízt használjuk.
A krémlevesekhez használt feltéteknél engedjük szabadra a fantáziánkat, a szokásos pirított kenyérkocka és pirított magok mellett próbáljunk ki csírákat vagy akár savanyúságokat is. A csíráztatáshoz használható magokat a Zöldboltban is beszerezhetitek.
A krémleveseket készíthetjük az előzőleg főzött tésztánk főzőlevével. Ettől krémesebb, selymesebb lesz a leves állaga, tejszínes hatást érhetünk el vele. A fűszerezéskor érdemes számolni a főzőlé sósságával.
Ha szeretnénk télen is frissebbé tenni a leveseinket, adjunk hozzájuk szárított zeller-, cékla-, cukorrépa- vagy marharépa levelet. A leveleket egyszerűen a radiátoron egy konyharuhára téve megszáríthatjuk és levesek mellett bármilyen más ételbe is felhasználhatjuk.
Mennyei céklakrémeves. Kép forrása: cuisine.co.nz.
Húsmentes főételek
1. Egyszerű téli sült zöldségtál
Egy tepsibe vagy sütőedénybe halmozd bele az 1-2 cm-es darabokra vágott megtisztított krumplit, sárgarépát, céklát és paszternákot. Adhatsz hozzá akár savanyú káposztát vagy előzőleg vízbe áztatott szárított gombát is, vagy az épp szezonális Júdásfülét. Sózd meg, keverj hozzá egy kevés olajat és már mehet is a sütőbe. Magas hőfokon ropogósra pirult, közepes hőfokon puhára párolt zöldségeket kapsz. Ha szeretnéd izgalmasabbá tenni az önmagukban is finom és illatos téli zöldségeket, keverj közéjük egy kevés hagymát, fokhagymát, rozmaringot, zsályát vagy kakukkfüvet, szerecsendiót vagy a kedvenc fűszerkeverékedet. Ehetitek önmagában is vagy a kedvenc gabonátokkal. Köszönjük, Balázs.
2. Pizza vagy kenyérlángos, ez itt a kérdés..
vagy mindegy is, hogy miként cimkézzük, ha egyszer annyira finom és egyszerű.
Tészta:
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg pásztói pizzaliszt,
víz (esetleg kis aludttej), épp annyi amennyi ahhoz kell, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk,
egy csipet só,
egy csipet szódabikarbóna,
1-2 kanál olaj
A hozzávalókat egyszerűen összekeverjük és átgyúrjuk, amíg egy felhasználóbarát, tepsibe szépen beleilleszthető tésztát kapunk.
Feltét:
Budapesti kolléganőnk szavait idézve: “a pásztói lisztből sült pizza/kenyérlángos bármit elbír a hátán”.
Az alap lehet tejfölös, vagy paradicsomos (üvegesre pirított hagymával, fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal, rozmaringgal ízesített paradicsompüré), és kerülhet rá előre beáztatott szárított gomba (vagy éppen friss), fermentált finomságok (pl. sütőtök), tökmag, napraforgómag, sajt, reszelt zöldségek (pl.: répa, cékla).
3. Sült édesburgonya tejfölös mártással, Teca konyhájából
Az édesburgonyát héjastól, egészben majdnem készre sütjük. Mikor már majdnem kész, vedd ki a sütőből és vágd be középen. Így egy kis csónakot kapsz. Ekkor hints rá egy kis sót és borsot, és reszelj egy kis sajtot a bevágott nyílásba. Tett vissza a sütőbe, amíg készre nem sül. Közben készítsd el a tejfölös mártást ízlésed szerint (nyers vagy pirított fokhagymával, esetleg szívednek kedves zöldfűszerekkel). Amikor elkészült az édesburgonya, csak rákanalazzuk a tejfölös mártást és boldogan megesszük.
4. Franciaburgonya
Hozzávalók 4 főre:
1-1,5 kg burgonya
10 dkg vaj
3 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
2 nagy kanál tejföl
7 dl tej
10 dkg reszelt sajt
zöldségek (tetszőleges zöldségek apróra vágva: zöldborsó, sárgarépa, zeller, stb., kb 30-50 dkg)
Főzd meg a burgonyákat egészben, majd hámozás után karikázd bele egy kivajazott tepsibe, rétegezve az időközben elkészített szósszal. A szószhoz a vajon pirítsd meg a lisztet (csak épphogy), reszelj bele 2 gerezd fokhagymát, majd add hozzá a tejfölt, a tejet és időnként kevergetve főzd meg. Közben adj hozzá sót, borsot, esetleg szerecsendiót, illetve ha felforrt, keverd bele a 10 dkg reszelt sajtot és a külön megpárolt zöldségeket.
A legfelső réteg szósz legyen. A tetejére tehetsz még reszelt sajtot, tedd sütőbe és addig süsd, amíg szép barna lesz a teteje. Önálló fogásként és köretként is megállja a helyét.
5. Répafőzelék Kinga Anyukájától
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sárgarépa
2 db közepes méretű burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só, bors, curry keverék és kurkuma
2 dl főzőtejszín
2 ek keményítő
Hámozd meg és reszeld le a répát és a burgonyát. Kevés zsiradékon pirítsd meg a hagymát, a fokhagymát majd add hozzá a répát és a burgonyát és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd puhára, közben adj hozzá sót, borsot, egy csipet curry keveréket és kurkumát. Ezutóbbi fűszereket akár a fokhagyma után a zsiradékra is teheted, hogy még gazdagabban érvényesüljenek az ételben.
Amikor minden puha, keverd el a keményítőt a tejszínben és habard be a főzeléket.
6. Répatócsni
Pucolj meg és reszelj le répát és burgonyát fele-fele arányban. Adj hozzá sót, borsot és egy kevés fokhagymát. Ahány burgonyát felhasználtál, annyi evőkanál lisztet (például csicseriborsó lisztet) is adj hozzá, 2 burgonyánként 1 db tojást és 1 ek tejfölt. Keverd jól össze az egészet, majd süsd ki kevés olajon serpenyőben, vagy sütőben.
Karalábéval vagy zellerrel is szuper. Köszönjük Kinga.
7. Vegán répatócsni Tilla konyhájából
Pucold meg és reszeld le a répát (4 főre kb fél kg, ha köretet is esztek hozzá), majd forráz le kb 15-20 dkg zabpelyhet, ez lesz a tócsni kötőanyaga. Keverd össze a répát és a forrázott zabpelyhet, kevés pirított vöröshagymát, fokhagymát, sót, őrölt római köményt és kevés fahéjat (esetleg garam masala keveréket), tökmagot (vagy bármilyen más magot amit épp találsz otthon), és akár egy kevés mazsolát is adhatsz hozzá. Ha kezelhetetlenül ragacsos lenne, annyi aprószemű zabpelyhet adj még hozzá szárazon, hogy formázható legyen. Süsd meg kiolajozott serpenyőben vagy tepsiben.
8. Koshari
Ha felhasználnál valamennyit a kamrában várakozó száraz hüvelyesekből, szuper téli választás lehet a Koshari, az egyiptomi street food, aminek interneten számos verzióját elérheted, például az Erdélyi konyha vagy a varosikonyha.blog.hu oldalán, és a Zöldboltban például csodás paradicsomsűrítményt vehetsz hozzá.
Tócsni különböző téli zöldségekből naan kenyérrel, mindenki örömére. :) Kép forrása: Tóth-Zerényi Kata
Főételek húsfogyasztóknak
1. Egyszerű sütőtökös ragu (ami édesburgonyával is szuperül működik)
Kevés zsiradékon piríts némi darált húst (bármilyen hússal működhet, amit szívesen fogyasztasz), közben pucolj meg és vágj kisebb kockákra némi sütőtököt vagy édesburgonyát. Ha letisztult ízvilágra vágysz, nem is kell hozzá más, csak egy kis só, de ha kicsit gazdagabbá tennéd az ízélményt, kezdheted a pirítást egy kevés lilahagymával és/vagy fokhagymával, és a sütőtökös verzióhoz a kedvenc zöldfűszerünk a rozmaring, az édesburgonyáshoz pedig a zsálya. A fazékban a sütőtök és az édesburgonya is meglepően hamar kerül vajpuha állapotba. Főzz hozzá egy kis barna rizst, amit a Zöldboltban is megvehetsz, mégpedig magyar forrásból.
A végeredmény tápláló és finom, húsos is, zöldséges is. Köszönjük, Balázs.
2. Sonkás édesburgonya-tekercsek
Vágd az édesburgonyát 1-2 cm széles hasábokra és a hasábokat tekerd bele valamilyen jó minőségű, hajszálvékonyra szeletelt sonkába.
A tekercseket helyezd egy nagyon kevés olajjal kikent tepsibe és 180 fokon 20-30 perc alatt süsd készre. Süthetsz mellé fűszeres sárgarépát, gombát, céklát vagy tálalhatod
gyümölcsecetes salátával is.
Köszönjük, Niki.
És ami a szendvicsre kerülhet télen
1. Teca szerint Ökoanyu édesburgonya krémje egyszerűen verhetetlen :-) Az Ökoanyu a konyhában c. könyvet megveheted a Zöldboltban.
Teca kedvenc szendvicskrémje Ökoanyutól. Kép forrása: Ökoanyu a konyhában.
2. Narancsos céklakrém Tillától
Az eredeti recept a waitrose oldaláról való, és aztán egyszer csak megszületett belőle egy egyszerűbb, ízvilágában letisztultabb vegán verzió, ami mindössze cékla (ideálisan sütőben sütve, alufólia helyett egy fedővel vagy épp egy másik tepsivel lefedett tepsiben), natúr földimogyoró (kb a cékla negyede-ötöde), és frissen facsart narancslé keveréke. Mindez összeturmixolva. A mogyorót külön egy kevés vízzel is összeturmixolhatod és úgy adhatod a céklához. Áztatni nem szükséges. A végeredmény csodálatos.
Hogy semmi ne menjen kárba
1. Almakompót
Arra az esetre, ha romlásnak indulna a konyhában az alma, remek megoldás az almakompót, ami főételek kísérőjeként, reggeli kása koronájaként vagy önállóan desszertként is megállja a helyét. Pucold meg az almát, kockázd fel és tedd fel főni bő vízben, fahéjjal, szegfűszeggel, és akár egy kevés csillagánizst, kardamomot és vaníliát is adhatsz hozzá. Ha szereted igazán édesen élni az életet, adhatsz hozzá egy kis cukrot is, vagy tetszés szerinti cukorhelyettesítőt.
2. Zellerlevél-pesztó Tillától
Ha nem tudod, hogy mit kezdj egy kis zellergumón zöldellő sok-sok levéllel és nincs kedved leszárítani, finom pesztót is készíthetsz belőle, olaj (olíva, de akár hidegen sajtolt napraforgóolaj is szuper), pár gerezd pirított fokhagyma, pár marék pirított mag (tökmaggal és napraforgómaggal próbáltam eddig), só, és egy kis citromlé társaságában.
És hogy ne ismételjünk, de mégis,
persze ide is sorolhatjuk Kati kreatív leves-tippjeit, vagy Kinga répa tortáját, amikért nagyon hálásak vagyunk.
Desszertek
1. Sütőtökös muffin, Margit konyhájából
Hozzávalók:
250 g sütőtök sütve
2 db tojás
80 ml olívaolaj
150 g liszt
150 g cukor (mi kevesebbet szoktunk beletenni)
1 kk őrölt fahéj
1 cs sütőpor
csipetnyi só
Süsd meg a sütőtököt, majd hagyd kihűlni és törd össze egy villával. Keverd el a tojást, az olajat és a sütőtökpürét, egy külön tálban pedig keverd össze a száraz hozzávalókat. Ezután keverd össze a nedves és a száraz hozzávalókat, és a finom masszát öntsd kivajazott muffin formákba. Kb 12 db lesz belőle. 190 fokon 18-20 perc alatt elkészül.
Tipp: Ha szeretnéd tovább fokozni az élményt, adj hozzá csokoládé cseppeket, vagy a liszt felét akár darált mákkal is helyettesítheted.
2. Kinga répatortája
Ezt a tortát Kinga akkor alkotta, amikor nem akarta elpocsékolni a gyümölcscentrifugás facsarásnak alávetett répából maradt “szárazanyagot".
Hozzávalók:
a kicentrifugázott répa (kb 1 kg)
3 ek liszt
2 tojás
5 dkg porcukor
fahéj, szegfűszeg
fél csomag sütőpor
kis aszalt gyümölcs
A centrifugázás után hátramaradt répához add hozzá a többi hozzávalót, keverd össze, öntsd bele egy kivajazott tepsibe és 180 fokon süsd készre. A tetejére olvasztott csokoládé is kerülhet.
Tipp: Ugyanez céklával is szuperül működik.
Maradékmentő répatorta. Kép forrása: pixabay.com.