Hűtés és mélyhűtés télen
- Ellenőrizzük hűtőnkben, mélyhűtőnkben a hűtési fokozat beállítását! Mivel hűvösebb van, valószínűleg nem kell annyira hűtenünk, mint nyáron! Ehhez mérjük meg, hány fok van a gépekben! Az ajánlott hőmérséklet hűtőkben 5 C°, mélyhűtőkben -18 C°.
- A télre való felkészülés részeként takarítsuk le a hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot is, így a légcsere hatékonyabb lesz. Ha koszos a rács, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
- Télen nem szükséges mindent a hűtőszekrényben tárolni! A zöldségeket, gyümölcsöket télen hidegen tarthatjuk az ablakpárkányon vagy a lakás egy hűvösebb pontján is.
- Az ételeket előbb hűtsük le az ablakpárkányon, s csak hidegen tegyük a hűtőbe, így az kevesebb enrgiát használ el az ételek hőfokának csökkentéséhez. Ez is energiatakarékosság!
- Ha megfelelőek a körülményeink és lehetőségeink, télen akár ki is kapcsolhatjuk a hűtőt! Például fűtetlen előtérben, erkélyen, teraszon, pincében, vagy akár a padláson is az ajtó közelében elhelyezhetjük a hűteni valókat zárható dobozban, ládában, régi hűtőszekrényben, stb.
- Ugyanezt megtehetjük, ha konyhánk mellett/közelében hűvös kamra van.
- Egy család áramfogyasztását egy mélyhűtő bekapcsolása nagyon megemelheti, főleg, ha nem A vagy A+ kategóriás gépről beszélünk.
Jégverem - Hosszú időn át a természetes jeget vagy havat használták hűtési célra; nemcsak élelmiszereket, italokat, hanem lakóhelyiségeket is hűtöttek ezzel. A módszer a múlt század elejéig élt: télen a tavakról, folyókról kitermelt, vagy a magas hegységekből szállított jeget elvermelték, vagyis földalatti tárolókban, szalmával hőszigetelve elraktározták. (Hogyan készítsünk jégvermet? LÁSD LINK)
Hűtőszekrény, mint jégverem - Téli fagyok idején kiválóan alkalmazható ötlet: töltsünk meg egy pár PET-palackot vízzel, tegyük ki őket éjszakára a küszöbre, reggel pedig tegyük be a fagyott vizet tartalmazó palackokat az áramtalanított hűtőszekrénybe.
Kút – Elég kézenfekvő, és még ma sem ritka, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket zárt edénybe téve a kútba eresztik hidegen tartani.
Zöldséges verem - Sok zöldségféle raktározása nagyon egyszerű, nem is szükséges hozzá más, csak egy verem vagy pince és egy kis homok. A jó verem (föld alá süllyesztett gödör) ismérvei:
- készülhet építőanyagokból (például tégla), vagy szabadföldbe, de a beton vagy a fólia befülleszti;
- északi fekvésű, sima területet válasszunk (napos időben sem melegszik fel, így tavasszal tovább használható), ahol nem gyűlik fel az esővíz és a hólé;
- gondoskodjunk a víz elvezetéséről: a verem mellett ássunk árkot;
- a zöldségek tetejére homok, szalma és ismét homok kerüljön;
- inkább több és kisebb vermet készítsünk, mert ha már megbontottuk, nem lehet visszatemetni.