Húsvéti receptötletek
A húsvéti zsongás a Zöldboltos lányokat is mindig utoléri. :) Ha nem tudod, mi kerüljön idén az asztalra, nézd meg ötleteinket!
Szeretünk sütni-főzni, erről már több korábbi cikkünkben is olvashattál itt és itt például. :) Ha próbálod csökkenteni az asztalra kerülő hús mennyiségét, ezekből a receptekből bátran inspirálódj!
Íme pár ötlet a húsvéti asztalra:
Zöldséges quiche, avagy készüljünk hús nélkül Húsvétra
A quiche az egyik legünnepélyesebb reggeli fogás, de akár ebédre is bevethetjük. Egy vegetáriánus húsvéti asztalon is mindenképp ott a helye. Ráadásul a tésztát annyira egyszerű elkészíteni, hogy bárki hozzá foghat, akár a gyerekeket is bevonhatod!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 3-4 evőkanál jéghideg víz
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg spenót, vagy bármilyen tetszőleges zöldség (zöldborsó, reszelt sárgarépa, cékla, gomba, friss vagy aszalt paradicsom, stb.)
- só, bors, szerecsendió
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 kanál vaj
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
- Először a tésztát készítsük el: a kis darabokra vágott hideg vajat morzsoljuk el a liszttel és a sóval. Adjuk hozzá a tojást, majd apránként a hideg vizet. Gyorsan gyúrjuk ruganyos tésztává, majd tegyük be pihenni a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A töltelékhez kevés forró olajra dobjuk rá a zúzott fokhagymát, és amikor kezd illatozni (gyakorlatilag pár másodperc után), adjuk hozzá a spenótot. Adjuk hozzá a fűszereket és így pároljuk meg. Ha spenót helyett reszelt zöldségekkel dolgozunk, nem is szükséges előpárolni őket, ebben az esetben elég csak a fokhagymát megpirítani épphogy. A gombát szintén jó előpárolni, egy kevés hagyma, fokhagyma, kakukkfű és őrölt feketebors kíséretében. Akár egy kevés fehérbort is löttyinthetünk rá.
- A felvert tojásokat keverjük el a tej és tejszín keverékével, sózzuk meg egy picit, és reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük egy cakkos szélű tortaformába úgy, hogy 1-2 centis pereme legyen. Ha nincs cakkos szélű tortaformánk, egy csatos tortaforma is megteszi. 180 fokos sütőben süssük elő 10-15 percig.
- A spenótot (vagy egyéb zöldséget) rendezzük el az elősütött tésztán, szórjuk meg reszelt sajttal, és öntsük rá a tojásos keveréket. 180 fokos sütőben süssük kb 35 percig.
Ehetjük melegen, vagy hidegen is, friss saláta kíséretében.
Kép forrása: pexels.com
Illatos sült cékla kapros-tormás tejföllel
A legtöbb magyar családban biztosan kerül torma is a sonka mellé és nálunk a cékla is a húsvéti reggeli alapkelléke. Hagyományos főtt cékla ecetes lében. Nos, a cékla és a torma sonka nélkül is nagyon ízletes párost alkotnak, például így:
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db közepes cékla
- Kakukkfű, só
- Pár csepp balzsamecet
- Friss torma (a mennyiség itt nagyon attól függ, hogy mennyire bírjuk a csípőset, nálunk kb ⅓ db a 4 dl tejfölhöz)
- 4 dl tejföl
- 1 nagy csokor friss kapor
- Pár evőkanál almaecet
Elkészítés:
- A céklákat megpucoljuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Minél vékonyabb, annál finomabb és egyszersmind annál körülményesebb megsütni. Döntsd el, neked mi fér bele. A céklaszeleteket kevés olajon egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, közben meg-megforgatjuk, kevés sót és kakukkfüvet hintünk rá, és meglocsoljuk egy pár csepp balzsamecettel.
- A tormát megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük. Előfordul, hogy egyes részeivel nem bír el egy kézi reszelő, ilyenkor jöhet egy robotgép vagy botmixer. Közben kitárjuk az ablakot és felkészülünk rá, hogy jó eséllyel még így is könnybe fog lábadni a szemünk. A reszelt tormát elkeverjük egy csipet sóval és pár evőkanál almaecettel, tejföllel és apróra vágott kaporral.
Friss kenyérrel hidegen, vagy bármilyen körettel melegen fogyasztjuk. Nálunk épp citromos-medvehagymás kuszkusz került mellé.
Kép forrása: freepik.com.
Variációk húsvéti salátákra
A vallási hagyományokon túl a húsvét a természet újjászületésének, a tavasszal sarjadó új életnek az ünnepe is. Ennek a jelképei lehetnek a csírák, a magok, mint az új élet kezdeményei. És persze bármilyen szezonális zöld. A salátákat gazdagíthatjuk zsenge sóska levelekkel is.
Ha a hagyományos húsvéti ízekből is szeretnénk becsempészni valamit a friss salátákba, íme pár ötlet:
Gyömbéres céklasaláta: a nyers reszelt céklához kevés gyömbért reszelünk, adunk hozzá egy csipet sót, meglocsoljuk friss citromlével és olívaolajjal, megszórjuk pirított tökmaggal. Keverhetjük friss zöldsalátával, ruccolával és csírákkal is.
Kapros-mustáros céklasaláta: a nyers reszelt céklához balzsamecet, dijoni mustár és olívaolaj (vagy ízlésünk szerinti hidegen sajtolt olaj) egyenlő arányú keverékét adjuk egy csipet sóval és apróra vágott friss kaporral. Szintén keverhetjük friss zöldsalátával, ruccolával és csírákkal is.
Tormás salátaöntet bármilyen kora-tavaszi salátához: Ehhez a friss reszelt tormát keverjük el egy kis tejföllel, almaecettel és bármilyen friss zöldfűszerrel: pl. medvehagymával, újhagymával, kaporral. Ha vegán verziót szeretnénk, a tejfölt helyettesítsük pürésített napraforgómag, tiszta víz, só és citromlé keverékével.
Jó étvágyat hozzájuk! ;)
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kép forrása: freepik.com.