Húsatlasz
Az a mód, ahogy a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, újragondolást igényel. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Heinrich Böll Alapítvány “Húsatlasz: A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében” címmel frissen megjelent közös kiadványa szerint a jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan; ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet, vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, és a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja.
Egyre szélesebb körben ismerik fel világszerte, hogy a jelenlegi nagyüzemi rendszer fenntarthatatlan, az élelem és a gazdálkodás gyökeres reformjára van szükség. Fontos, hogy e rendszer középpontjában az élelmiszer-önrendelkezés álljon.
A "Húsatlasz" vitát indít a jobb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élelem és mezőgazdaság érdekében; és világos egyéni és rendszerszintű megoldásokat javasol, hisz a húselőállítás jelenleg uralkodó intenzív módja mellett létezik számos fenntartható alternatíva is Minden egyes étkezéssel egyfajta döntést hozunk, befolyásoljuk a bolygónkon élő emberek életét, természeti környezetünket, az éghajlatot.
A színes kiadvány bemutatja az intenzív hús- és tejipari termelés hatását vízfelhasználásunkra és a földhasználatra. A világ mezőgazdasága a rendelkezésre álló édesvíz 70%-át emészti fel, melynek egyharmadát állattenyésztésre fordítják. Az egyre intenzívebb állattenyésztő szektor termőföldjeink és ehető növényeink egyik legnagyobb felhasználója: az éves búza, rozs, zab és kukorica termés több mint 40%-a, és a világ 14 milliárd hektárnyi megművelt földterületének egyharmada írható az állattenyésztés számlájára.
A "Húsatlasz" tehát világ körüli utazásra hív, s betekintést nyújt a húsfogyasztás mögött rejlő öszefüggésekbe. Célja, hogy tájékoztasson minden olvasót a hústermelés hatásairól és alternatívákat mutasson fel a tudatos fogyasztás elősegítéséhez.