Ha csak egy dolgot főzöl be idén, ez legyen az!
Gasztro-nagyasszonyunk, Borbács Marcsi eperlekvár- és szörp receptje egyszerűen fenomenális!
Ennek a receptnek a segítségével nem kell órákig kavargatnunk a rotyogó lekvárt és nem vész kárba a sok vitamindús nedű, hiszen a plusz eperlevet hidegen eltesszük szörpként.
Ha tudtok, nagyobb mennyiségű gyümölcsöt próbáljatok meg rekeszekben beszerezni, ezeket a termelők/zöldségesek szívesen visszaveszik.
Itt 8 kg eper kerül befőzésre teljesen hulladékmentesen. ;)
Íme a recept:
Az alapreceptben 3 kg eper szerepel, az arányokat az eper mennyiségének megfelelően kell változtatni.
1. Mossuk meg jó alaposan az epreket, majd mérettől függően vágjuk félbe őket.
2. A 3 kg epret először 2 marék cukorral jól dolgozzuk össze. Krumplinyomóval könnyíthetjük a munkánkat. :)
3. Hagyjuk állni kicsit.
4. Miután az eper levet eresztett, szűrjük le. A leszűrt léből lesz a szörp.
5. A szűrőn fennmaradt eperpürét tegyük fel főni kilónként 10 dkg cukorral (a 2 marék cukor a lébe került, ezzel itt nem kell számolnunk). Vigyázzunk, hogy oda ne égjen, inkább éppen csak rotyogjon.
6. Ízlés szerint facsarjunk bele citromot, esetleg tehetünk citromsavat is bele.
Amíg rotyog a lekvár, készítsük el a szörpöt.
Az eredeti receptben 8 dl eperléhez 30-40 dkg cukor kerül. A szörpbe is kerül citromlé, itt is kóstolgassunk folyamatosan, de akár 3-4 citrom leve is belemehet. Mivel itt semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk, egy pici tartósítószerre szükségünk van. Ha nem nagy mennyiségű eperből főztünk be és csak 1-2 üvegnyi szörpöt készítettünk, az tapasztalataink szerint tartósítószer nélkül is elfogy, mielőtt bármi baja lehetne. ;D
A citrom, vagy citromsav hozzáadásával a lekvár színének élénksége is meg fog maradni hosszabb távon, Marcsi szavaival élve: „akkor az igazi, ha olyan a színe, mint a vér!”
A lekvárt közben folyamatosan figyeljük! Ha jól összenyomkodtuk az elején az eperszemeket, akkor darabosan is hagyhatjuk a lekvárt, ha viszont nem szeretnénk darabkákat az üvegben, akkor itt az ideje leturmixolni a lekvárt.
Hideg tányérra cseppentve, ha már nem folyik nagyon, készen is vagyunk! :) Turbózhatjuk a kész lekvárt mentával, bodzával, ibolyával. Ha még a lé leszűrése ellenére is nagyon híg a lekvár és nehezen fő el a leve, egy pici pektint adagolhatunk.
A besűrűsödött lekvárt leforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, fejre fordítjuk, majd pár perc után visszafordítjuk és 1-2 napra dunsztba tesszük.
Innentől már csak a finomságok elfogasztása a feladat. ;)
Az elkészült finomságoknak szinte senki nem tud ellenállni. :D A 4 üvegnyi szörpből ez az 1 marad meg, mire a lekvárok a dunsztból kikerültek... :)
A teljes videót itt láthatjátok:
Kapcsolódó cikkek és termékek:
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)