Élelmiszer-pazarlási adatok, amiktől eldobod az agyad
A FAO egyik legfrissebb élelmiszer-pazarlási statisztikája igencsak megdöbbentő számokat mutat. A legjobb, amit tehetünk ezekkel a szomorú élelmiszer-pazarlási statisztikákkal, hogy cselekvésre ösztönzőként használjuk őket. Kezdjük saját háztartásunkkal és a közösségünkkel!
Olyan hatalmas számok ezek, amikre felkapjuk a fejünket és el kell gondolkodnunk azon, mi vezethetett hozzájuk. Nem szabad azonban sem a belenyugvás, sem az ujjal mutogatás csapdájába esnünk. Kezdjük a pozitív változást kicsiben, a saját konyhánkban! Ha mindannyian ezt tesszük, hamarosan eljuthatunk oda, hogy globális szinten is radikális változásokat érhetünk el az élelmiszer-ellátási láncban.
Úgy nézz tehát ezekre a számokra, mint a pozitív változások generátoraira!
Kép forrása: bokashiorganko.com
Elképesztő és szomorú élelmiszer-pazarlási statisztikák
Íme a meglepő globális élelmiszer-pazarlás helyzete számokban:
- Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az emberiség a megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazarolja. Ez évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent. (1)
- Nézzük meg közelebbről ezt a borzasztóan nagy arányt:
2022-ben, több mint 931 078 600 tonna élelmiszert pazaroltunk el, egy hónapban több, mint 65 748 900 tonnát, és hetente körülbelül 1 640 358 tonna élelmiszert dobtunk a kukába.
- A legnagyobb mértékű pazarlás a mezőgazdaságból, a termelési fázisból származik, ahol évente átlagosan 500 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. A fő okok a kártevők és a nem hatékony betakarítási, valamint öntözési módszerek.
- 350 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a betakarítás utáni kezelés és tárolás, valamint a fogyasztás során.
- Az élelmiszerboltok, az éttermek és a háztartások felelősek a globális élelmiszerpazarlás 35%-áért. Még megdöbbentőbb, hogy ennek az élelmiszer-hulladéknak a nagy része még ehető.
- A globális élelmiszer-termelő rendszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásának akár 30%-áért is felelősek. Ennek egyharmadát az élelmiszer-hulladék teszi ki. Ez nagyrészt a hulladéklerakókban végzi, ahol bomlása során metánt termel. A metán pedig körülbelül 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.
Az élelmiszer-hulladék éves szénlábnyomát 3,3 milliárd tonna CO2-re becsülik Ez azt jelenti, hogy ha az "élelmiszer-hulladék" egy ország lenne, akkor Kína és az USA után a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó lenne.
Az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó adatok a vízpazarlás és más erőforrások tükrében
- A globális élelmiszer-termelés használja el a legtöbb vizet. Ennek fényében minden élelmiszer kidobása egyben vízpazarlást is jelent. Valójában a legfrissebb adatok szerint évente körülbelül 250 km3 édesvizet pazarolunk el az élelmiszer-pazarlás miatt.
- Az emberiség által kidobott élelmiszerek előállítására a globális édesvízkészlet egynegyedét pazaroljuk el.
- 2022-ben 3.051.192.192.330.836 tonna vizet pazaroltunk el.
- A globális mezőgazdasági területek mintegy 28%-át, azaz körülbelül 1,4 milliárd hektárt használunk a később általunk elpazarolt élelmiszerek előállítására. Ez az USA, India és Egyiptom területe együttvéve.
- Az elpazarolt élelmiszer miatt csak 2022-ben 20 033 352,86 hektárnyi erdőt vágtunk ki és égettünk el.
- Az élelmiszer-pazarlás környezetre gyakorolt szörnyű negatív hatásai mellett a gazdaságra is hatással van. Az ENSZ statisztikái szerint a kidobott élelmiszer évente 750 milliárd dollár elpazarlásáért felelős.
Kép forrása: bokashiorganko.com
Hogyan állíthatjuk ezeket a számokat a pozitív változás szolgálatába?
Nehéz nem elkeseredni a fenti statisztikák láttán, de nem a felelősök keresésére kell összpontosítanunk. Hiába fejlődik folyamatosan civilizációnk és a technológia, egyszerűen nem tudjuk kivitelezni, hogy a teljes élelmiszer-ellátás a lehető leghatékonyabb maradjon. Fontos, hogy most egyesítsük erőinket, és indítsuk el a pozitív változást. Persze, a mezőgazdaság, a betakarítás utáni kezelés és a tárolás forradalmasítása időbe telik. Fogyasztóként azonban megvan a hatalmunk, hogy közvetlenül befolyásoljuk az élelmiszerüzleteket.
Mit tehetünk mi? Csökkentsd Te is az élelmiszer-hulladékodat nullára!
Bár ez lehetetlennek hangzik, mégis megoldható a beltéri komposztálók segítségével még egy városi lakásban is. A bokashi komposztálás néven ismert ősi erjesztési módszernek köszönhetően minden háztartás megfelelően összegyűjtheti a szerves hulladékot, és új erőforrásokká alakíthatja azt a konyhája kényelmében. A következő lépés az, hogy ezeket az erőforrásokat bioélelmiszerek előállítására használjuk fel. Ezek után a folyamatot terjesszük ki egész közösségekre, városokra, nemzetekre, és végül az egész világra. Ez az út vezet az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszertermeléshez kapcsolódó egyéb erőforrások pazarlásának megszüntetéséhez.
Légy Te is a megoldás része, ismerkedj meg a bokashi komposztálással és a Bokashi Organko beltéri komposztálóival. Együtt biztosíthatjuk, hogy a közeljövőben az élelmiszer-pazarlás statisztikái sokkal kevésbé legyenek ijesztőek.
[1]: https://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/ (a fent megadott adatok forrása)
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kép forrása: bokashiorganko.com
Kapcsolódó termékek és cikkek:
A Zöldbolt és Antal Évi (vászonzsákoslány) követői mertek kérdezni. Évi, és Csilla, a Humusz Szövetség szakértője pedig válaszoltak egy kerekasztal beszélgetésen.
(Frissítve: 2023. március)
Megkértük Antal Évit, azaz a vászonzsákoslányt, hogy próbálja ki az új Bokashi Organko Essential beltéri komposztálót, ő pedig örömmel véleményezte nekünk. Hogy mit mondott? Alábbi cikkünkből kiderül!
(Frissítve: 2023. március)
Miért jobb ez a konyhai mini komposztáló, mint ha csak a szemétbe tenném a zöldhulladékot? Nem büdös a komposztáló? Mennyire megerőltető a beltéri komposztáló használata? Mire figyeljek, ha gyerekem van?
Erre, és még sok más kérdésre is választ kapsz!
(Frissítve: 2023. március)