Egyetek magyar kivit és citromot!
Szereted a kivit és a citromot, és fontos neked, hogy minél kevesebb vegyszert juttass a szervezetedbe és hogy táplálkozásoddal minél kevésbé terheld a környezetedet? Szerencsére azoknak az időknek már vége, amikor az ínséges téli hónapokban (amikor előbb-utóbb az ízletes hazai alma és körte is unalmassá válik) „déli gyümölcsökre” áhítozva kénytelenek voltunk megvenni a sok száz kilométerről ideszállított, vegyszerrel kezelt, műanyag dobozba vagy hálóba csomagolt gyümölcsöket.
A környezettudatos egzotikus gyümölcsfogyasztás új szintjét jelentheti a Magyarországon termelt kivi és citrom, amiket egyes termelői piacokon és zöldség-gyümölcs futároknál mindenféle egyszer használatos csomagolás nélkül is megvehetsz és ráadásul még egészen különleges ízélményben is részesülhetsz.
Hogy-hogy megterem itthon a kivi és a citrom?
Megyeri Szabolcs kertészblogján nem is olyan régen egy egész bejegyzést szentelt annak a nemes célnak, hogy eloszlassa a kivi-termeléssel kapcsolatos tévhiteket. Mint írja, önmagában az is egy tévhit, hogy a kivi déli gyümölcs volna, hiszen a kivi Kelet-Ázsiából származik, ahol a miénkhez egészen hasonló éghajlati viszonyok között él. A cikkben számos praktikus tanácsot ad azoknak a vállalkozószellemű olvasóknak, akik maguk is szeretnék belevetni magukat a kivitermelés rejtelmeibe.
Mag Zsuzsi, a Száron működő példaértékű permakulturális erdőkert megálmodója a „fura növényekről” szóló bejegyzésében egyenesen kijelenti, hogy a Magyarországon nem túl nagy múlttal rendelkező gyümölcsökkel (mint például a kivi) valójában sokkal kevesebb a gond, mint a már régóta jelen lévő, agyonnemesített, természetellenesen nagy terméshozamra szelektált gyümölcsökkel, amiknek sokkal több betegsége van és sokkal több tápanyagra van szükségük. Az új keletűbb gyümölcsfáknak -mivel máshonnan származnak - nálunk sokkal kevesebb a kórokozója.
Magyarország legnagyobb kivi termőhelye a Zala megyei Becsehelyen van és Miklós Ákos Márton nevéhez kötődik.
A hazai citromtermesztés a kivihez képest még gyerekcipőben jár, de a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet már megmutatta, hogy ez sem lehetetlen.
Ha te is érzed a hívást, hogy kivi- vagy esetleg citromtermelésbe kezdj, hasznosnak találhatod a Facebookon a „Különleges gyümölcsöket termesztők csoportja” fedőnéven működő közösséget, aminek a létszáma épp cikkünk írása közben érte el a 10 ezer főt.
Ha a kertészkedés most kevésbé csábít, mégis szeretnél magyar citromot és kivit enni, olvass tovább.
Merre indulj el, ha szeretnél hazai termelésű, vegyszermentes citromot és kivit venni?
Mi először Budapesten, a városmajori termelői piacon találkoztunk magyar kivivel és citrommal, az Élő Tiszáért Egyesület jóvoltából, akik a kivit Becsehelyről, a citromot pedig Lajosmizséről szerzik be. Szintén az Élő Tiszáért Egyesület közreműködésével juthat el a magyar kivi és citrom Budapest vonzáskörzetében is számos termelői piacra.
Budapest területén ezen kívül a Komjádi uszoda előtti parkolóban lévő termelői piacon, a Czakó kertben és a Római parti piacon is vehettek magyar kivit és citromot, sőt a Mom Biopiacon bio minősítésű kivit is.
Kezeletlen magyar citromot lehet rendelni a nekedteremnél és a vegaboxnál is.
Mivel szezonális a termesztés, mindig érdeklődj előre az árusítóknál!
És hogy mi a helyzet Budapest vonzáskörzetén kívül? Az interneten számos cikk kering arról, hogy a becsehelyi kivi ültetvény elszőszámú felvásárlója a Metro áruházlánc ahol nemzeti színű szalaggal ékesítet műanyagdobozban árulják a magyar kivit, de hogy mostanában is elérhető-e az áruházlánc polcain, azt egyelőre nem tudtuk személyes tapasztalattal is megerősíteni.
Hogy mit jelent mindez a pénztárcánkra nézve?
Az igazság az, hogy a magyar kivi nem is feltétlenül drágább, mint egy átlagos zöldségesnél megvehető kivi (1000 Ft/kg körül). Persze egyes külföldi áruházláncak ennél jóval kedvezőbb áron is kínálnak kivit, de a velük való árverseny úgysem lenne reális cél.
Ami a citromot illeti, a Vedd Együtt weboldalán a kezeletlen magyar citrom kg-ja jelenleg 1880 Ft-ba kerül, ami viszonylag magasnak számíthat a piacon (figyelembe véve, hogy egyre több helyen és egyre megfizethetőbb áron lehet hozzájutni import bio citromhoz). De a magasabb árat árnyalhatja, hogy hacsak nem vagyunk kifejezetten nagy citromfogyasztók, a kezeletlen magyar citrom fogyasztása nem fog komoly megterhelést jelenteni a pénztárcánknak, és a havi pár száz forint többletért bőven kárpótolhat minket az ízhatás és a környezeti hatás.
Ha tudtok olyan magyar kivi- és citrom lelőhelyekről amik kimaradtak a gyűjtésünkből, osszátok meg velünk! Köszönjük, hogy ti is hozzájárultok, hogy minél többen ehessenek helyi gyümölcsöket!
Ha pedig szükségetek van valamire amibe bedobhatjátok valamelyik termelői piacon a finom gyümölcsöket (és ezt jó sokszor megtehetitek anélkül, hogy szemetet gyártanátok), nézzetek szét a Zöldbolt bevásárló szatyor és zsák kínálatában.