Az elfeledett csodanövény, melyet a konyhától a kertig felhasználhatsz!
"Nemszeretem" növénynek tartják sokan, pedig csodás segítőnk egészségünk megőrzése mellett a kertben, konyhában és a fürdőszobában is. Mutatjuk, milyen sokféleképpen használható ez a kis szúrós gyom- és gyógynövény.
(Frissítve: 2023. április)
A nagy csalán (Urtica dioica) az egész országban elterjedt gyógy- és gyomnövény. Főként üde, nedves erdők és gyomtársulások növénye, akár 50-150 cm magasra is megnőhet, évelő. Félárnyékos, árnyékos helyeken érzi jól magát. Ha sok a csalán egy területen, az nitrogénben gazdag talajra utal. Házi kertekben is nagyon gyakran találkozhatunk vele.
Szedése kesztyűben ajánlott, a bátrabbak a tavasz első hónapjaiban a friss, zsenge hajtásokat kesztyű nélkül is megpróbálhatják leszedni. Ilyenkor még nem annyira csíp a növény, Kati kolléganőnk a téli fázós hónapok után ilyenkor méregteleníti a kezeit. :)
Ha sok a csapadék a hajtások sokáig lédúsak, zamatosak maradnak. Amikor beköszönt a nyári meleg, a csalán szára rostosabb és szárazabb lesz. Tavasz elején friss, puha növényeket egészben gyűjthetjük, később érdemes csak a felső, ép leveleket és a csúcshajtásokat szedni. A nyár előrehaladtával, napsütötte helyen az egész csalán szárazabb lesz, ezt csak nak érdemes gyűjteni, zöldségként már nem felhasználható. A csalán virágzásakor ne gyűjtsük a leveleket, mert a növény ilyenkor a tápanyagokat a virágban koncentrálja. Gyökerét tavasszal és ősszel gyűjthetjük.
Félárnyékos, árnyékos helyeken érzi jól magát.
Hogyan használhatjuk fel ezt a csodanövényt?
1. Gyógyteaként
Vizelethajtó, vértisztító hatásának köszönhetően méregtelenítő kúrák fontos növénye. Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A növényt borító szőrök hatóanyagai a hangyasav, acetilkolin, szerotonin és a hisztamin, ezek okozzák csaláncsípéskor a fájdalmas és égető érzést. Ugyanakkor ezek segítik a köszvény és reuma legyőzését, továbbá segítenek a lerakódások, gyulladások megszüntetésében is. Ezért is alkalmazzák a mai a napig a régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg. A csalán enyhíti az allergiás tüneteket és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos gyógynövény. Teáját kúraszerűen érdemes fogasztani orvosi konzultálás után, sok-sok folyadék bevitele mellett. Javítja az emésztést, belsőleg szépíti a bőrt.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését. Mivel magon kívül kúszó gyöktörzzsel (rizóma) is szaporodik, ha túlzottan elburjánzott a kertben, érdemes kiásni a gyökerét és egyből felhasználni teának, esetleg alkoholos kivonatot készíteni belőle.
Kép forrása: pixabay.com.
2. Konyhában
Hasonlóan fogyaszthatjuk, mint a spenótot. Kolléganőnk, Kati asztalán nagyon gyakran megfordul, következzen tőle pár recepetötlet:
"Leszedés után vízben megmosom, mosás után általában lelapulnak a kis tüskéi, de ha valaki fél tőle, hogy megcsípi a csalán, használjon szűrőtálat, abból pedig borítsa egyből a serpenyőbe. Szerencsére a csalán felső hajtásai szinte teljesen tiszták, sokkal kevésbé földes, mint a spenót, ezért kevesebb mosást igényel.
Akárcsak a spenót, a csalán is nagyon összeesik. Bevethetjük a spenótnál ismert szűrőben gyorsan forró vízzel leöntést, így fel tudjuk mérni, hogy a főzés végén kb. mennyi étel marad.
Pár ötlet a felhasználáshoz:
Csalános alap és csalánfőzelék:
Alapvetően - a francia konyha nagy titka - vajjal minden sokkal finomabb, mint vaj nélkül. Igaz ez a csalánra is, vajon lepirítva, fokhagymával csodás feltét kenyérre, de persze készíthetjük főzeléknek is, nagyobb mennyiségben, akár habarással vagy rántással, ahogy a spenótot.
Természetesen olajon pirítva is jó, de ekkor lehet, hogy szükséges egy kis vizet hozzáadni, mert kevés a saját nedvességtartalma.
Csalános pizza:
Hagymát dinsztelünk, utána rádobjuk csalánt és a felszeletelt fokhagymát, majd lepirítjuk, én ekkor is adok pici vajat az olaj mellé, mielőtt a csalánt a serpenyőbe dobom. Ekkor még bármivel gazdagíthatjuk a csalánt, ami eszünkbe jut (kapribogyó, olivabogyó, stb), végül paradicsomlével, vagy vízzel hígított paradicsompürével felöntjük, olaszos fűszerekkel (oregano, bazsalikom, kakukkfű) ízlés szerint megbolondítjuk, összefőzzük.
A pizzatésztát addig érdemes bedobni a sütőbe, amíg a paradicsomszósszal bekeverjük az öntetet, és a tészta vastagságától függően 5-10 percig elősütni.
Csalán paneer:
A paneer egy, az indiai konyhából ismerős natúr sajt. A palak egy indiai fűszerekkel elkészített spenótos étel, ezt lehet csalánnal (vagy fele-fele arányban spenóttal és csalánnal) elkészíteni. Az eredeti palak paneer recepted itt találod.
Kép forrása: pixabay.com.
3. Fürdőszobában
A csalán főzetét vagy gyökerének alkoholos kivonatát gyakran megtaláljuk samponokban, samponszappanokban hajerősítő hatásának köszönhetően. A hajmosás utáni csalános öblítés fényessé varázsolja a hajat, rendszeres használata a zsírosodás ellen is hatásos. Hajhullás és korpásodás esetén is érdemes kipróbálni a csalános hajöblítést.
A különböző vitaminok, szerves savak és flavoniodok a csalánban segítik az arcbőr hidratálását, fiatalon tartását és kiegyensúlyozzák a faggyútermlést.
A csalán főzetével reggel és este átmoshatjuk az arcot, de érdemes gőzölni is vele. Nagyon jót tesz a zsíros, pattanásos bőrnek, de a gyulladások, bőrpír ellen is felveszi a harcot.
Alkoholos tinktúrát is készíthetünk a csalánból. Elkészítése nagyon egyszerű, egy pohár apróra vágott friss levélhez 1 liter vodkát öntünk és turmixgépben összekeverjük. Jól záródó üvegben, sötét, hűvös helyen tárolva 20-25 napig hagyjuk állni. 2-3 naponta keverjük meg. A kész tinktúrát leszűrjük és hűtőszekrényben tároljuk. Házi kozmetikumokba is felhasználhatjuk.
50 g szárított csalánlevelet 200 ml növényi olajba keverve egy szuper arcolajat kapunk, mellyel turbózhatjuk éjszakai arckrémünket. A beáztatott leveleket 2 hétig szintén száraz, hűvös helyen tároljuk lezárt üvegben, néha megrázzuk. A kész, leszűrt olajat 1 hónapon belül használjuk el, tároljuk szobahőmérsékleten, sötét üvegben. Az olajat hajápolásra is kipróbálhatjuk.
+1. Növényi permetléként
A csalán a kiskertben is sokoldalúan felhasználható növény. Számos hazai lepkefaj tápnövénye. A veteményesben előforduló növények számára elengedhetetlen tápelemeket tartalmaz, például káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, nitrogént és további nyomelemeket. A csalánlé bátran használható permetezésre és trágyázásra. Ha rendszeresen csalánlével permetezzük a növényeinket, sokkal ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel, megbetegedésekkel szemben.
A hideg vizes kivonathoz 1-3 napig hagyjuk a növényrészeket vízben ázni, ezután szűrjük le. Ezeket a kivonatokat higítás nélkül használhatjuk. Az erjesztett növénylevekhez hideg vízbe tesszük az alapanyagot (1 kg csalánt 10 liter vízhez), és kb. két hétig áztatjuk. Közben jusson oxigénhez, tehát ne zárjuk le teljesen, de fedjük le hálóval vagy gézzel, hogy ne tudjon semmi oda nem való beleesni. Érdemes néha átkeverni, de készüljünk fel, hogy elég büdös lesz az erjedő lé. Az erjesztett levet higítva használjuk.
Az erjesztett csalánlé élélnkíti a talajéletet, általános növényerősítő szer, valamint tetvek és takácsatkák ellen is hatékony. 1 : 40 arányban higítva használhatjuk a növényeink levelére permetezve, vagy közvetlenül a gyökérzethez öntözve. Fekete nadálytővel együtt is készíthetjük, mivel a két növény hatóanyagai jól kiegészítik egymást.
Fekete nadálytővel együtt is készíthetjük, mivel a két növény hatóanyagai jól kiegészítik egymást.
Kapcsolódó cikkek és termékek:
Kinek ne okozna gyermeki örömöt látni a saját maga által vetett, ültetett növényeket cseperedni majd a termését jóízűen elfogyasztani. A tavaszi hónapokban mi is lelkesen vetünk, ültetünk, és persze tapasztalunk. Ezt osztjuk meg most veletek.
(Frissítve: 2023. március)
Körbejártuk a zöld háztartással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, amiket Ti tesztek fel a boltjainkban. A Tudatos Vásárlók Egyesületével közös cikksorozatunk hatodik részében a hulladékmentes hajmosásról lesz szó.