Bodzaszörp házilag
A bodzaszezon kellős közepén járunk. Aki szeret szörpöt inni frissítőként, annak mindenképp érdemes kipróbálnia a bodzaszörp házilag történő elkészítését! Egészségesebb, mint a gyárilag - mesterséges adalékanyagokkal, ízfokozókkal, színezékekkel keverve - előállított szörpök és üdítők; ráadásul saját ízvilágunkhoz illeszkedően készíthetjük el.
A szörphöz szükséges bodzavirágot (fekete bodza, azaz Sambucus nigra virága) olyan helyeken gyűjtsük, amelyek közelében nincsenek forgalmas autóutak, permetezett gyümölcsösök illetve mezőgazdasági területek. Egészséges, kinyílt - de nem elnyílt - virágokat gyűjtsünk, ezek vannak tele az értékes virágporral ami bodzás ételeink, italaink ízét, illatát adja. Praktikus olló segítségével, a lehető legkisebb szárral szedni. A virágokat nem kell megmosni, hogy ne veszítsünk a legértékesebb részből, a virágporból.
A bodzaszörp elkészítésének számtalan módja ismert, lényegében ahány ház annyi recept. Íme egy változat a sok közül:
Hozzávalók:
- 15-20 db virág
- 2 db (bio)citrom
- 0,5-1 kg cukor vagy más édesítő
- 2 l víz
- 5 dkg citromsav
A virágokat egy nagy üvegben keverjük össze 2 liter vízzel és 2 db szeletelt, szódabikarbónás vízzel alaposan megmosott (vagy bio), esetleg hámozott citrommal. Két napig hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva (így tud szellőzni) állni hagyjuk. Pihentetés közben néha keverjük meg, végül az egészet szűrjük le. Ezután a már majdnem kész szörpöt főzzük össze 2 kg (vagy kevesebb) cukorral és 5 dkg citromsavval, majd a levet töltsük üvegekbe és jól zárjuk le.
Bodzából nem csak szörp, de számos más finomság is készíthető.
Kapcsolódó cikkek és termékek: