Bodza, a szörpön túl - 6 tipp, hogyan használhatod még fel az illatos virágokat
6 tippünk következik, hogyan használd fel ezt a csodálatos, illatozó virágot
@zoldbolt #bodza, a szörpön túl ???? Imádjuk a bodzát! Ha nem csak szörpként szeretnéd ezt az isteni aromát elmenteni a hidegebb napokra, tarts velem, mutatok pár szuper tippet! Van bevált bodzás recepted? Írd meg nekünk kommentben! 1. Bodza tea A bodza teája náthás megbetegedések esetén finom és hatásos gyógyír. Vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító, immunerősítő hatású. Egyszerűen csak terítsd ki a virágokat száradni szellős helyre. Kötélre kötve és aszalóban is száríthatod őket. A megszáradt bodzavirágokat tárold jól záródó üvegekben. 2. Bodza pezsgő Ehhez a fermentált finomsághoz csak almára, pár szem eperre, citromra, esetleg citromfűre, egy kis mézre vagy cukorra, egy csipet sóra, a bodzavirágra és felforralt majd lehűtött vízre lesz szükséged. Ha minden egyben van, irány a konyhapult, 2 nap után szűrd le, egy hét után idd meg, ha marad, azt tedd be a hűtőbe. 3. Bodza olaj Tölts meg egy tiszta üveget bodzavirággal úgy, hogy az üveg tetején maradjon 3-4 cm, majd önts hozzá növényi olajat (én olívaolajat használtam, de a mandulaolaj vagy jojobaolaj is jó választás). Ezután tedd napos helyre 2-3 hétre. Kevergesd meg naponta. 2-3 hét után szűrd le és hűtőben vagy száraz, hűvös helyen tárold. Adagolhatod bármilyen krémed mellé, de Te magad is készíthetsz belőle testápolót. 4. Bodza virágvíz Arclemosásra, enyhe napégésre használható a bodzavirágból nyert virágvíz. Ehhez a virágokat egy hőálló tálba öntsd le forrásban lévő vízzel. Amint kihűlt, szűrd le és két hétre tedd hűtőbe, csak ezután használd. Eleinte nem lesz kellemes illata, de a két hét elteltével ez megváltozik, ezután használható. További tippeket ebben a cikkünkben találsz: https://www.zoldbolt.hu/magazin/bodza-a-szorpon-tul #tea #bodzatea #bodzaolaj #virágvíz #bodzavíz #bodzapezsgő #pezsgő #bodzaszörp ♬ eredeti hang - Zöldbolt
1. Bodzavirág lekvár
A szörp mellett az egyik legjobb módszer a bodza zamatának megőrzésére a lekvár készítése. Próbáld ki ezt a receptet. Dzsemfix helyett használhatsz pektint is.
2. Tea
A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztóként és immunrendszer erősítőként használják, de megelőzésre is kiváló. A bodzavirág teája vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású.
Egyszerűen csak terítsd ki a rövid szárral leszedett virágokat száradni szellős helyre. Keretre feszített hálón vagy kötélre kötve is száríthatod őket. Ha a szárrészek pattanva letörnek, akkor vagy készen.
A száraz virágokat morzsold le a kocsányokról, majd csatos- vagy befőttes üvegben tárold.
A tea elkészítése:
Egy csapott evőkanál virágot forrázz le 2,5 dl vízzel, hagyd állni 15 percig, majd leszűrve már fogyaszthatod is! Megfázás esetén napi 2-3 csészét igyál meg belőle, lehetőleg ízesítés nélkül.
Meleg nyári napokon 4-6 óra alatt megszáradnak a virágok. Kép forrása: a szerző.
3. Fagylalt
A kész bodzaszörpöt nemcsak magában, vagy limonádéként lehet felhasználni. Tehetsz belőle például joghurtba és gyümölcsökkel keverve készíthetsz fagyit belőle. Keverheted gyümölcslevekkel is a bodzaszörpöt, így is csodás hűsítő jeges finomságot kapsz.
Kép forrása: canva.com.
4. Olaj
A bodzát a szépségápolásban is fel lehet használni. Tölts meg egy tiszta üveget bodzavirággal úgy, hogy az üveg tetején maradjon 3-4 cm. Tegyél hozzá 1-2 evőkanál almaecetet, majd töltsd fel az üveget jó minőségű növényi olajjal (pl. extra szűz olívaolaj, mandulaolaj, jojobaolaj, finomítatlan napraforgó olaj). Ezután tedd napos helyre 2-3 hétre. Kevergesd meg naponta. 2-3 hét után szűrd le és hűtőben vagy száraz, hűvös helyen tárold.
5. Virágvíz
Arclemosásra, enyhe napégésre használható a bodzavirágból nyert virágvíz. Ehhez a virágokat egy hőálló tálba öntsd le forrásban lévő vízzel. Amint kihűlt, szűrd le és két hétre tedd hűtőbe, csak ezután használd. Eleinte nem lesz kellemes illata, de a két hét elteltével ez megváltozik, ezután használható.
6. Pezsgő
ShamoBags Nusi Instagram-oldalán találkoztunk a bodzapezsgővel, ennek eredeti receptjét az Erdőkóstoló blogon találod. Bodzavirágra, almára, esetleg pár szem eperre, citromra, egy kis mézre vagy cukorra és felforralt majd lehűtött vízre lesz szükséged hozzá. Egy hét alatt lesz készen ez a fermentált finomság, melyet hűtőben még pár napig eltarthatsz, ha maradna belőle. ;)
Nyári bulik elengedhetetlen kelléke. :) Kép forrása: a szerző.
+1. Az elmaradhatatlan szörp
Hozzávalók:
- 25-30 db bodzavirág
- 1 kg cukor
- 4 liter víz
- 2 citrom
- 1 evőkanál citromsav
Elkészítés:
- A leszedett bodzavirágokat tisztítsd meg a zöld részektől, amennyire tudod. Ha forgalmas úttól messzi, tiszta levegőjű helyen tudtál virágot szedni felesleges megmosni őket. Ha megbújó bogárkákat találsz, engedd vissza őket a szabadba. :) Az esetleg kihulló virágport fogd fel egy tálcára és mentsd meg az utolsó grammig. :)
- A virágokat 3 liter vízzel és egy kezeletlen, karikára vágott citrommal 24-48 órára áztasd be. Közben párszor kevergesd meg.
- Miután letelt az áztatási idő, szűrd le a virágokat. Főzd össze a cukorral, még 1 citrom levével és a citromsavval. Kóstolj folyamatosan, ha citromosabban szereted, facsarj még bele citromot, esetleg lime-ot.
- Összefőzés után mehet is a szörp tisztára mosott, kiforralt üvegekbe. Mi száraz dunsztba tesszük az üvegeket pár napra, pokrócba takarva.
Neked melyik a kedvenced? ;)
Kapcsolódó cikkek és termékek: