Bioélelmiszerek a dán éttermekben
Több, mint 300 gasztro és catering vállalkozás büszkélkedhet bioélelmiszer logoval Dániában. A szerkezeti megoszlás a következő: vállalati éttermek (kantin) 32%, intézményi formák (kórházak, szanatóriumok, óvodák, iskolák) 33%, éttermek, szállodák 16 % - olvasható a BioHolMi honlapján.
Mintegy 234 cég kapott bronz jelölést (a felszolgált ételek 30-60%-a biominőségű), 68-an ezüstfokozatúak lettek (60-90% bio részaránnyal) és 41-en viselhetik a kitüntető aranydiplomát (90-100% bio minőségnek köszönhetően).
A kantinok, éttermek és intézmények bioélelmiszer beszerzései megduplázódtak az elmúlt 3 évben, a 2009-es 61millió € értékről a 2012-es 123millió € értékre növekedve. A számok a 15 legnagyobb dán „food-service” nagykereskedés közlései nyomán kerültek a statisztikákba, melyet az Organic Denmark tapasztalati becslésekkel egészített ki a hiányzó adatok esetében.
A dán kormány célkitűzése, hogy 2020-ra a közétkeztetésben 60%-os legyen bioélelmiszerek részaránya.
Örvendetes hír és követendő célkitűzés, hisz a különféle vegyi anyagok (permetszerek, műtrágyák, rovar- és gombaölő szerek, stb.) jelentős mértékű felhasználásával előállított, nagyipari mezőgazdasági termékek komoly egészségügyi és környezeti veszélyforrást jelentenek.