Az ökológiai gazdálkodás elláthatja a Föld lakosságát
A hagyományos mezőgazdálkodás súlyos környezeti károkat okoz: a talajerózió következtében lepusztul a termőréteg, a műtrágyák használata alga-túlszaporodáshoz vezet az élővizekben, ami miatt a fellépő oxigénhiány következtében veszélybe kerülnek a vízi élőlények, a növényvédőszerek használata pedig egész ökológiai rendszereket semmisít meg, és csökkenti a művelt területek fajgazdagságát.
A megoldás a fenntartható, ún. ökológiai, vagy biogazdálkodás elterjesztése lehetne. Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Az ökológiai gazdálkodás a külső erőforrások bevitele helyett a terméshozam és ellenálló képesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni. Ám gyakori érv ellene, hogy kisebb hozamaival nem biztosíthatja az emberiség ellátását.
Ez utóbbi tényt cáfolja meg a Berkley Egyetem kutatóinak tanulmánya, mely az ökológiai gazdálkodásból és a hagyományos mezőgazdaságból származó terméshozamok közötti különbséget veszi górcső alá. A 2014 decemberében a brit tudományos akadémia Proceedings of the Royal Society folyóiratában publikált anyag szerint az ökológiai gazdálkodás termelékenységi hátránya nemcsak kisebb, mint ahogy eddig gondoltuk, de tovább csökkenthető. Azaz a kétfajta művelési mód közötti terméshozam különbség jóval kevesebb, mint azt eddig gondolták.
A megjelentetett eredmények szerint – amelyek 38 ország 115 tanulmányának eredményét fésülték össze – az átlagos hozamkülönbség 19,2%. Ez az eltérés még kicsinek tűnhet, de a vetésforgót és polikultúrát (egy időben, ugyanazon a területen különböző növények termesztése) alkalmazó gazdaságok esetében már csak 8, illetve 9%-kal alacsonyabb hozamot tapasztaltak, függetlenül az 52 vizsgált növényfaj jellemzőitől, vagy attól, hogy fejlett vagy fejlődő országokról volt szó.
A Kaliforniai Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy az ökológiai gazdálkodásban használatos technológiák - mint például a köztes vetés vagy a vetésforgó - nemcsak elősegítik az ökológiai és a hagyományos gazdálkodással elérhető terméshozamok közötti különbség csökkenését, de majdhogynem egy szintre is hozzák azokat.
A kutatást vezető Claire Kremen, a Kaliforniai Berkeley egyetemen működő Food Institute társigazgatója, és kollégái a fentiek alapján úgy vélik, érdemes lenne további kutatásokat végezni, mert valószínűsíthető, hogy a különbség tovább csökkenthető, és egyes régiók, illetve növények esetén akár nullára csökkenthető.
A világ egyre növekvő élelmiszer igénye, az elkövetkező évtizedekben tovább nő majd, s ennek kielégítéséhez a jövőben számításba kell venni az ökológiai gazdálkodás széleskörű kiaknázásának lehetőségét is. Az ipari termeléssel előállított mezőgazdasági termékek környezetromboló hatásai mellett az sem elhanyagolható tény, hogy a fogyasztók egyre inkább elutasítják a szintetikus vegyi anyagok alkalmazásával előállított élelmiszereket.