Ásványi olajok a kozmetikumokban
Ha egy kozmetikum összetételében a lentebb dőlt betűvel szedett szavakat találod, az azt jelenti, hogy ásványi olajat tartalmaz. Az ilyen olajok tisztított, színtelen, szagtalan folyadékok, a petróleum gyártás és a kőolaj feldogozás melléktermékei. Gyakran használt szépség- és élelmiszeripari alapanyagok, de sok más hétköznapi termékben is előfordulnak:
Cera Microcristallina, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum
Miért teszik az ásványi olajat kozmetikumokba?
Napjainkig a kozmetikumokba azért kerül, mert hidratálónak tartják (nem engedi kiszáradni a bőrt), filmképző anyag, nem irritáló, mai ismereteink szerint nem allergén, állandó minőségben előállítható és olcsó alapanyag.
Mi vele akkor a baj? Miért kerül a natúr és kézműves termékek mellett a szégyenpadra?
Két alapvető oka is van.
Egyrészt az ásványi olajok döntő részét adó telített szénhidrogének (MOSH*) ijesztő módon felhalmozódnak a szervezet szöveteiben (1). Elsősorban a lépben, a májban és a nyirokrendszerben, élettani hatásaik viszont még nem tisztázottak. A nagy kozmetikai óriások végeztek által végzett korábbi vizsgálati eredmények szerint nem szívódnak fel a bőrön keresztül. Egy friss svájci vizsgálat azonban arra enged következtetni, hogy a bőrön keresztül is felszívódhatnak. Szoptatós anyukák által használt krémek ásványi olaj tartalma kimutatható volt az anyatejben!
Másrészt a legmodernebb, az élelmiszerek esetében használt vizsgálati eljárások bevezetésével egy még komolyabb probléma került felszínre. Mégpedig az, hogy még az ásványi olajok gyógyszerkönyvi minősége sem elegendően tiszta! Szennyezésként aromás szénhidrogéneket is tartalmaznak (MOAH**), amelyek között lehetnek ún. poliaromás szénhidrogének (PAH***) is. A toxikológiai szakemberek konszenzusa szerint pedig ezek a vegyületek rákkeltő anyagok.
Az ártalmatlannak vélt ásványi olajok elterjedt használata oda vezetett, hogy a szennyezésként - valójában természetes összetevőként - bennük lévő aromás vegyületek már bekerültek az élelmiszerláncba is. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) potenciálisan aggasztónak nevezte az aromás szénhidrogének jelenlétét az élelmiszerekben. De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a "tiszta" ásványi olajokat lehet élelmiszerben adalékokként használni. Vagy például a nyomtatókban használt tinta oldószerként ásványi olajokat tartalmaz. Az újrahasznosított csomagolóanyagokban ez feldúsul. Ezeket azonban élelmiszerek csomagolására is használjuk. Mindez azt eredményezi, hogy közvetve vagy direkt módon érintkeznek az élelmiszerekkel.
A cikk folytatásáért, friss vizsgálati eredményekért kattints ide.