Arcradír kávézaccból? 5+1 Tipp a környezetbarátabb kávézásért
1. Élvezd a feketéd energiatakarékosan!
Hogyan készíted a kávét otthon vagy az irodában? Elektromos kávégéppel? Ne feledd, hogy az elektromos kávéfőzők sok áramot fogyasztanak! Fontold meg a váltást a klasszikus french press-re, az ikonikus AeroPress-re vagy a kotyogósra. Nincs is annál nosztalgikusabb, mint amikor reggelente a kis kotyogós duruzsol a fülünkbe, nem igaz?
Ha pedig szereted az eszpresszókat, próbáld ki a karral hajtott kézi gépet az automata helyett. Igen, a fenti módszerek bármelyikéhez még fel kell melegítened a vizet, de a vízforralók energiafogyasztása sokkal alacsonyabb, mint az elektromos kávéfőzőké.
Ha pedig sietsz próbálj ki egy jó minőségű instant kávét, mint amilyen például a Mirador Arabica!
Az elektromos kávéfőzők helyett próbáld ki az alternatív megoldásokat. Kép forrása: pixabay.com.
2. Felejtsd el az elviteles kávés poharakat, akkor is ha úgy tűnik papírból vannak!
A Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság (EAC) felméréséből kiderült, hogy az Egyesült Királyságban évente 2,5 milliárd elviteles kávés poharat használnak és dobnak el, de 400-ból kevesebb, mint 1 - mindössze 0,25% - kerül újrahasznosításra. Riasztó adat, nem? A probléma az, hogy a papírpoharak belső polietilénből készült béléssel rendelkeznek. Ez vízállóvá teszi őket, de megnehezíti a szétválasztást is.
Tehát a legtöbb pohár hulladéklerakókba vagy égetőkemencékbe kerül. De mit tehetsz, ha néha mégis elviteles kávét szeretnél? Keress olyan kávézókat, amelyek otthon komposztálható lehetőségeket használnak, például növényi alapú anyagokból készült egyszer használatos termékeket.
A legjobb megoldás azonban - amit mi is javasolunk - ha beszerzel magadnak egy tartós elviteles poharat vagy „befogsz” a célra egy kis befőttes üveget, amibe töltik a kávéd. Mi rendszeresen így csináljuk. Eleinte lehet, hogy furán néznek majd rád, de hogy előbb-utóbb ezzel talán még hagyományt is teremthesz. :)
3. Használj otthon fém kávészűrőt!
A német típusú kávégéppel történő klasszikus kávézási rítushoz hozzátartozik a kávé leszűrése is. Sokan papírszűrőket használnak a célra, amelyeket használat után eldobnak. A hulladékmennyiség mellett a baj azonban ezekkel a papírszűrőkkel az is, hogy sokat közülük klórral vagy oxigénnel fehérítenek. Az oxigén környezetbarátabb, mint a klór, de ez még mindig egy kémiai folyamat, amely hulladékot termel.
Próbáld ki a Weis mosható fém kávéfiltereit, amiket megtalálsz a Zöldbolt kínálatában!
4. Mi legyen a megmaradt kávézaccal?
Minden csésze kávé őrleményt hagy maga után, amit a legtöbben csak simán kidobnak. Pedig mennyi mindenre használhatod azt az értékes kávézaccot, ha kreatív vagy! Megtrágyázhatod vele például a szobanövényeidet vagy a kerted. Sőt, egy kis mézzel és olívaolajjal keverve csinálhatsz belőle tápláló arcradírt is. Ez utóbbi a mi személyes kedvencünk is. ;) Érzékeny bőr esetén óvatosan bánj a zaccal, próbáld ki kisebb felületen vagy inkább csak testre használd, arcra ne. Ha extra érzékeny bőröd van, inkább válaszd az agyagos pakolásokat.
Készíthetsz arcradírt a kávézaccból, keverheted mézzel, citrommal, joghurttal vagy bármilyen tápláló növényi olajjal. Kép forrása: freepik.com.
Ha vállalkozó kedvű vagy, használhatod őket gombatermesztésre is, ahogy a Permafungi is csinálja. De ezek mellett vannak még példák a kávézacc újrafelhasználására: szövetek festésére, alternatív üzemanyagok és vegyületek létrehozására, valamint az építőanyagok szigetelő tulajdonságainak növelésére is bevetik.
5. Próbáld ki növényi tejjel a kávéd vagy tisztán! Csökkentsd a szén dioxid kibocsájtást!
A hús- és tejtermékek fogyasztása jelentős hatással van az üvegházhatású gázok kibocsátására, ez köztudott. Ha feketén kéred a kávét, nem csak a különleges kávék zamatát és pörkölési módját érzed majd jobban, de a tejtermelés okozta üvegházhatást is csökkentheted. Ha pedig neked a kávé tej nélkül nem is kávé, akkor válaszd a növényi alapú alternatívákat!
+1. Kapszulás kávé. Mondj mindig nemet!
Ez az a pont, amit valószínűleg nem igazán kell magyarázni. A kávékapszulák kényelmesek, de a csomagolás miatt rengeteg hulladékot termelnek. Ráadásul a tartályok általában műanyagból, alumíniumból vagy a kettő kombinációjából készülnek. A kávékapszula „no-go” azoknak, akik környezettudatosan szeretnének kávézni.