Anikó illatos orgona szörp receptje
Hogyan szedd az orgonát, ha szörpöt készítenél belőle?
Anikó egy nagy tál orgonavirágot használt fel a szörp készítéséhez. Saját kertjében szedte, de akinek erre nincs módja mindenképpen olyan területen gyűjtse be a virágokat, ami forgalomtól távol esik.
A virágokat rövidebb szárral, levél nélkül szedjük, mert azokra úgysem lesz szükség. Egyébként az orgona amúgy is ehető virágnak számít, így felhasználási módja többféle is lehet. Sütik és pohárkrémek is díszíthetők, színesíthetők vele.
Az orgona szörp hozzávalói:
- egy tál orgonavirág
- kezeletlen héjú citrom vagy étkezési citromsav
- 1 kg cukor
Az elkészítés:
A szörp csak a virágszirmokból készül. Ahogy ő fogalmazott a szirmokat lecsipegetni jó zene mellett igazi "meditatív tevékenység".
Anikó tálnyi orgonavirágjának leszemezett szirmai egy 5 literes üveget kb. háromnegyedig töltöttek meg. Ehhez adott 5 db kisebb kezeletlen héjú citromot felkarikázva. A citrom segít megőrizni a rózsaszínes árnyalatot, kevésbé fog bebarnulni a virágzat. Ha nincs otthon, akkor a 1-2 evőkanál étkezési citromsav is tudja ezt helyettesíteni. Ehhez az adaghoz 1 kg cukrot javasol rétegezve, ez lehet finomítatlan nádcukor, amit annyi vízzel kell leönteni, hogy a virágokat épp ellepje. A cukor mennyisége egyéni ízléstől függ, van aki édesebben kedveli, van aki a természetes ízek felé hajlik. Érdemes megkóstolni a főzetet, és ha kell még a szirup forralásakor is lehet hozzáadni cukrot, vagy édesítőszert.
Anikó egy éjszakán át hagyta ázni a szirmokat, hogy az orgona illóanyaga kiázzon. Azt üzeni: nem kell megijedni ha másnapra az alapanyag összemegy, a kis ázott orgonaszirmok ugyanúgy ontják az illatukat. Végezetül egy nagyobb fazékba öntötte át az üveg tartalmát, tett még hozzá plusz 1,5 liter vizet, néha megkevergetve, kb.fél óra alatt forrásig hevítette.
Forrás után már csak bele kell tölteni a kész szörpöt az előre kimosott üvegekbe és kész is a mesés-illatos orgonaszörp. Ebből az adagból egyébként 5 db 7 dl-es szörp lett, aminek tartósítása természetesen történt, azaz dunsztolással.
Az orgona szörp készítésének járulékos előnye, hogy végig fantasztikus illat volt a konyhában, és mivel Anikó már közben is azon törte a fejét mi mindent is lehetne még ebből a csodás májusi virágból készíteni, ezért biztosak vagyunk benne, hogy jövőre sem maradunk orgonás recept nélkül.
Kapcsolódó cikkek és termékek:
Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. Lekvár, dzsem, fagyasztás vagy blansírozás....melyiket érdemes választani? Ezt szedtük össze nektek.
(Frissítve: 2023. augusztus)