A komposztáló, ami olyan szép, hogy a szoba közepére is berakhatod
Hogyan jut eszébe valakinek komposztálót készíteni?
Én nem érzem egyedül magam. Sok embernek jut eszébe beltéri komposztálót készíteni vagy venni, ami nagy örömmel tölt el, mert több embert érdekel a lebomló hulladék sorsa. Beltérben 10 éve komposztálok, a Messzelátó Egyesület irodájában kezdtük el a munkatársaimmal. Én teljesen rákattantam azóta az ételhulladék témájára. Az évek során több komposztáló fajtát építettem, műanyag dobozoktól kezdve fából és még anyagból is varrtam. A COMPOT ötlete 3 éve született meg 2019-ben, mert szerettem volna egy agyagból készült letisztult komposztálót. Ehhez egy keramikus és kályhaépítő barátommal együtt a Climate KIC Green House Accelerator programjának vettünk részt a COMPOT komposztáló ötletével.
Utána pedig a 2020-ban egyre több prototípus készült és egyre többet fejlesztettünk, teszteltünk a lezárások alatt.
Tudjuk, hogy nem ez a legfontosabb pont, de gyönyörű ez a komposztáló. Te foglalkoztál agyagművességgel korábban?
Köszönjük! Az agyaghoz nagyon régóta vonzódom mint anyag, de nem vagyok képzett keramikus. Csodálatos tulajdonságait nagyra tartom és azt, hogy temérdek dologra tudja használni az emberiség ezt a megújuló anyagot ez elképesztő! A COMPOT közösen készült több fazekas, keramikus bevonásával és a csapatban még egy kályhaépítő-formatervező is van. Az évek alatt mindenki bele adott valamit a COMPOT-ba. Igen fontos pont volt, hogy egy szép komposztálót készítsünk, ami hasznos de büszke része lehet a konyhának és / vagy a nappalinak. Mivel elől van, így nem feledkezünk meg róla és büszkén mutathatjuk meg a barátainknak és családtagjainknak, ezzel is minél több embert motiválva a lebomló hulladék kezelésre. Legyen ragadós ez a jó tett!
Mivel/hogyan komposztáltál korábban?
Még most is sokféleképpen komposztálok. Tartok előadásokat a témában és kiváncsi is voltam, szerettem volna minél többféle módot kipróbálni beltérben és kültérben is. Most 5 komposztálóm üzemel otthon a lakásban (ebből 3 COMPOT és 2 gilisztakomposzáló). Amivel korábban komposztáltam, azokat is megtartom. Nincs megállás...A sharewaste.com applikációban befogadom mások komposztját is, akik még ismerkednek a komposztálással.
A közösségi komposztáltálást is fontosnak tartom: A Grundkert Közösségi kertben vittem a komposztálást sokáig és most a közlemben lévő Szeszgyár komposzt pontot segítem önkéntes munkával. Kipróbáltam a Bokashi előkomposztálást is, de azt nem művelem, mivel kert nélkül lakom és nincs hova elvinnem a bokashi fermentált hulladékomat.
Hogyan működik a COMPOT?
A COMPOT-ban a teljes komposztálási folyamat játszódik le, amiben az aerob (oxigénnel teli környezetet kedvelő élőlényekkel) lebontás van előnyben (van minden komposztálásban anaerob/oxigén nélküli folyamat rész, de kicsi részben). A komposztaktivátorban nagy mennyiségben vannak a komposztálásban hasznos baktériumok és gombák, vagyis nagyon sok szemmel nem látható lebontó élőlény „dolgozik” a komposztunkban. Ezzel oltod be minden "etetésnél" a COMPOTot amikor a lebomló hulladékodat és az aktivátort bele teszed az edénybe.
- A COMPOT agyag porózussága/levegőzési tulajdonsága és a komposzt aktivátor összetétele is segít.
- A COMPOT komposzt aktivátorban jó minőségű, semleges ph-jú szárazanyag van (szárított kókuszrost) ami abban segít, hogy a komposztálásban a szén/nitrogén egyensúly helyes irányba menjen (ő a szénben gazdag rész és a lebomló konyhai hulladékod a nitrogében gazdag) és levegős legyen a keveréked. Emellett agyagszilikátra oltott mikroorganizmusok vannak az aktivátorban amik a kerti komposztálásban is részt vesznek (ők baktériumok, gombák, sugárgombák) és ők azok akik a lebontást végzik. A gilisztakomposztálóban ezek a mikororganizmusok a giliszták bőréről kerülnek a folyamatban, mert nekik is is segítségük van a mikroorganizmusokra, hogy számukra “elő”bontsák a hulladékod darabjait. Tudsz gilisztával is komposztálni a ComPotban, csak nekem úgy tűnik sok ember életmódjába és háztartásába nem kedvelt a giliszta, így készült el a compot aktivátor is.
Elég sok komposztáló létezik már, miért érezted úgy, hogy szükség van a Compot-ra. Miben más mint sok más?
Nagyon sokféle kültéri és beltéri komposztálási eljárás van. Fontos ismerni az életmódod és a hulladékod mennyiségét és milyenségét, hogy hozzád illő komposztálási módot választani. Így szerintem jó, hogy sokféle komposztáló létezik. Ám abban más a COMPOT, hogy agyagból van és, hogy nem giliszták segítik a folyamatot, hanem a COMPOT komposzt aktivátorba gondosan összeválogatott szárazanyagok, vulkáni kőzetek és a lebontó mikroorganizmusok. Ha gilisztakomposztáltál már, akkor érdekes különbség, hogy az agyag edényekben ideális a komposzt száradása és morzsalékos szép komposztod lesz, ezzel szemben sokszor a műanyag dobozos gilikomposztban azért elég nedves lesz a kész komposztod, ami néha nem olyan kellemes szüretelnie. De azért kiemelem, hogy a COMPOTban nincs semmi gépezet, ez (számomra) egy lowtech/slow/természetet imitáló használati tárgy. Nem varázslat, nem megoldás mindenkinek, vannak nagyság határai és a lebomlás élőlényeit lehet látni benne. Türelem, változás, rugalmasság, halál és élet egyben…
Mennyire igényel ez a komposztálási mód speciális tudást? Mennyire időigényes? És van-e különleges technika vagy egy egyszerű földi halandó is meg tudja csinálni?
Nem igényel speciális tudást. Egy 8 oldalas vásárlói tájékoztatóba belefért minden tudnivaló. De pont most készülük egy online oktatási programmal, amiben a tudás nagyon kicsi részekre van osztva és így még könnyebben befogadható lesz. A komposztálás tapasztalati tanulás, egy folyamat amiben mikroorganizmusokkal működünk együtt, a fermentálásoz/kovászoláshoz hasonlítanám. Ez a mostani modern életünkben egy olyan tanulás, amit tapasztalni kell és formálni a saját életünkre.
Te hova raknád a COMPOT-ot, ha mondjuk 30 négyzetméteren laknál?
(A kérdező pont ennyin lakik.)
30 négyzetméter! nagyon inspiráló, hogy így laksz! Igazi minimalista hozzáállás de belefér a COMPOT. Szerintem a komposztálót olyan helyre kell használni, ahol elérhető és használható. Ez a legtöbbször a konyha vagy esetedben akár a nappali is lehet.
Van szaga a komposztnak? Mennyire szivárog a szag?
Olyan fura nekem ez a szag koncept is. A COMPOT porózusra égetett agyagból készül. Ez a levegőzési lehetősége hűt-fűt és segít levegőztetni a lebomló hulladékot. Így ha van illata, akkor a nedves erdőföldre hasonlít, ezt több vásárlói visszajelzésben is visszakaptam. Persze függ a használattól és a belerakott anyagoktól, és fontos, hogy szellőztetnünk szükséges a belső tereinkben. A saját egészségünk miatt is fontos, hogy 1x egy nap szellőztessünk és a COMPOT is úgy érzi jól magát. A COMPOT egy mikrooganizmusokkal teli aktivátorral működik ami különböző vulkáni kőzetekkel is van keverve ami segíti a komposztálás folyamatát és szagtalanít is (ilyen kőzetpor a zeolit is amit akár a macskaalomból ismerhetünk)
foto - canva
Mit szoktál csinálni a komposzttal?
A COMPOT-ban képződik a legszebb beltéri érett komposzt szerintem:) Morzsolható, erdőillatú barna anyag: fekete arany. Ez volt az egyik hajtóerő a fejlesztésnél. A komposztod az első edényben körülbelül 4,5-6 hónap alatt készül el – eddigre fog mind a három edényed megtelik és itt az ideje üríteni a legrégebbi edényt, hogy tovább komposztálhasson a COMPOT. A kész komposzt erdő illatú, porhanyós, barna anyag. Ha szeretnéd, át tudod szitálni (de nem szükséges) és akár rögtön a növényeidnek adni vagy egy dobozban/zacskóban tartani az átültetésig. A szitálás után maradt nem teljesen komposztálódott darabokat a következő ciklusba tedd vissza tovább komposztálni.
Körülbelül félévente 3 bakonládányi érett komposzt képződik egy használatban lévő COMPOT-ban. A beltéri és balkon növények alá szórom a képződőtt érett komposztot. Ha marad akkor egy műanyag zacskóban vagy fedeles dobozba rakom, hogy ne száradjon ki és az érett komposztban élő mikororganizmusok életben maradjanak a következő átültetésig.
Egyébként amiatt mert mások komposztját is befogadom (www.sharewaste.com oldalon fogadok) és mert 5-6 komposztálóban nagyobb mennyiség képződik a komposzt tesztjeim miatt, amit a szobanövények alatt fel lehet használni. A maradékot a közelben lévő Gólya közösségi ház balkon és beltéri növényeire viszem el, ahol kb 200 db növényt gondozunk egy kis csapattal. A szomszédok között is elosztható vagy akár egy társasházi növénykedésre is felajánlható, úgyhogy szerintem nincs soha elég komposzt.
Tünde és a Compot fotóit Varga Orsolya készítette
A Compot-ot ITT tudod megvásárolni.