Útmutató a szejtán elkészítéséhez, felhasználásához - videóval
Fedezd fel a szejtánt: így készítheted el otthon ezt a népszerű vegán húshelyettesítőt! Ha szeretnél új, húsmentes fogásokat kipróbálni, mindenképpen tarts velünk!
A szejtán bemutatása
A modern konyha változatos és innovatív, különösen amikor a növényi alapú étkezésről van szó. Az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb vegán hús alternatíva a szejtán, amely évszázadok óta kulcsfontosságú összetevő a vegetáriánus és vegán ételekben.
A szejtán, más néven a búzahús búzasikérből készül és már a buddhista konyhában is helyet kapott. A búzasikér (sikérpor, glutén, avagy búzafehérje) búzalisztből készült, rugalmas, duzzadásra képes anyag. Szétválasztással készül, a keményítő kimosása után marad vissza, tulajdonképpen két fehérje együttese: a gliadin és a glutenin. A szejtán magas fehérjetartalma miatt fontos alapanyaga a növényi alapú étrendnek. Tápértéke magas, tartalmazza az egész B-vitamin családot, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.
A szejtánban a búzasikér mellett adalékokat használunk, hogy az állaga megfelelő és sokoldalúan felhasználható legyen. Lisztet, zabpelyhet, ízesítőket, fűszereket adunk a sikérporhoz. A kész szejtán natúr ízvilágú, megfelelő további fűszerezéssel bármilyen ízvilágot kölcsönözhetünk neki, a magyarostól, az indiain át, akár a mexikóiig. Valószínűleg nem nyerné meg a legszebb étel versenyt, de annyira változatosan használhatod, hogy kár lenne kihagyni! ;)
A képre kattintva találod a búzasikért:
A szejtán elkészítése
@zoldbolt #szejtán #búzahús A szejtán igen magas fehérjetartalmú növényi alapanyag, ami búzasikérből készül. Kiváló hús-alternatíva, ha szeretnél vegán fogásokat kipróbálni, készítsd el velünk most! A recept egy igazi profitól, Kovács Zoltántól, a Napfényes étterem vegán séfjétől származik. Száraz hozzávalók: - 250 g búzasikér . 25 g finomliszt - 25 g rétesliszt - 25 g zabpehely - 20 g sós ételízesítő (lehet sima só is) - 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható) Nedves hozzávalók: - 400 ml víz - 2 evőkanál szójaszósz - 2 evőkanál olaj Elkészítés: A száraz hozzávalókat egy gömbölyű keverőtálba tesszük, majd jól elkeverjük. A vizet magasról hozzáöntjük, majd jöhet a szójaszósz és az olaj. Egyik kezünkkel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, közben forgatjuk a tálat. Ha az összes folyadékot felvette a massza, lefedve pihentetjük 1-2 órán át. Hűtőben lefedve akár másnapig is maradhat. A pihentetés után bő, forró, sós vízben 40-50 percig főzzük. Lecsepegtetve egy tálon hagyjuk a szeleteket kihűlni. Sokoldalúan felhasználható húspótlóként. Szeletelheted, kockázhatod kedved szerint, grillezheted, panírozhatod. Pörköltbe, gyrosba is teheted. Egy negyed szelet nagyjából két főre elegendő, így a többit lefagyasztva elteheted. Te mit készítesz el belőle? #szejtan #buzahus #veganuary #veganuar #veganuár #seitan #vegan #vegán #plantbased #növényi ♬ eredeti hang - Zöldbolt
Száraz hozzávalók:
- 250 g búzasikér
- 25 g finomliszt
- 25 g rétesliszt
- 25 g zabpehely
- 20 g só + ételízesítő (lehet sima só is)
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
Nedves hozzávalók:
- 400 ml víz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó cikkek és termékek:
A csicseriborsó remek fehérjeforrás, emiatt főképp a vegán, növényi étrendben kiemelt szerepe van. De nemcsak akkor érdemes kipróbálnod az alábbi recepteket, ha vega vagy vegán módon táplálkozol, hanem akkor is ha változatosan szeretnél minél több egészséges ételt készíteni.