
Ünnepi ízek - Húsmentes receptek húsvétra
Húsmentes, ízletes fogások a húsvéti asztalra. Ha nem tudod, mi kerüljön idén a család elé, nézd meg ötleteinket!
Ha próbálod csökkenteni az asztalra kerülő hús mennyiségét, ezekből a receptekből bátran inspirálódj!
🌿 Zöldséges quiche - könnyen variálható igazi tavaszi fogás
A quiche az egyik legünnepélyesebb reggeli fogás, de akár ebédre is bevethetjük. Egy vegetáriánus húsvéti asztalon is mindenképp ott a helye. Ráadásul a tésztát annyira egyszerű elkészíteni, hogy bárki hozzá foghat, akár a gyerekeket is bevonhatod!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 3-4 evőkanál jéghideg víz
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg spenót, vagy bármilyen tetszőleges zöldség (zöldborsó, reszelt sárgarépa, cékla, gomba, friss vagy aszalt paradicsom, stb.)
- só, bors, szerecsendió
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 kanál vaj
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
- Először a tésztát készítsük el: a kis darabokra vágott hideg vajat morzsoljuk el a liszttel és a sóval. Adjuk hozzá a tojást, majd apránként a hideg vizet. Gyorsan gyúrjuk ruganyos tésztává, majd tegyük be pihenni a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
- A töltelékhez kevés forró olajra dobjuk rá a zúzott fokhagymát, és amikor kezd illatozni (gyakorlatilag pár másodperc után), adjuk hozzá a spenótot. Adjuk hozzá a fűszereket és így pároljuk meg. Ha spenót helyett reszelt zöldségekkel dolgozunk, nem is szükséges előpárolni őket, ebben az esetben elég csak a fokhagymát megpirítani épphogy. A gombát szintén jó előpárolni, egy kevés hagyma, fokhagyma, kakukkfű és őrölt feketebors kíséretében. Akár egy kevés fehérbort is löttyinthetünk rá.
- A felvert tojásokat keverjük el a tej és tejszín keverékével, sózzuk meg egy picit, és reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót.
- A tésztát nyújtsuk ki, és helyezzük egy cakkos szélű tortaformába úgy, hogy 1-2 centis pereme legyen. Ha nincs cakkos szélű tortaformánk, egy csatos tortaforma is megteszi. 180 fokos sütőben süssük elő 10-15 percig.
- A spenótot (vagy egyéb zöldséget) rendezzük el az elősütött tésztán, szórjuk meg reszelt sajttal, és öntsük rá a tojásos keveréket. 180 fokos sütőben süssük kb 35 percig.
Ehetjük melegen, vagy hidegen is, friss saláta kíséretében.
Steiner Kristóf vegán quiche receptjét a képre kattintva találod:
🥕 Egészséges és finom nasi, amit a nyuszi is megirigyel
Hogyan lehet répát becsempészni a család étrendjébe? Próbáld ki ezt:
A répákat vágd 15 cm-s csíkokra. Adj hozzájuk kukoricakeményítőt és a kedvenc fűszereidet (a sót ne hagyd ki). Sajtos íz eléréséhez használj sörélesztőpelyhet. Jól keverd össze. Locsold meg a répákat olívaolajjal és sütőben vagy air frier-ben süsd őket aranybarnára.
Tálald az illatos és ropogós répákat mártogatóssal (katt a képre) és vigyázz, nehogy a nyuszi elhappolja előletek! ;)
🥗 Megunhatatlan tavaszi saláták egy kis csavarral
Csírák és mikrozöldek
Tedd még egészségesebbé a húsvéti salátákat és fogásokat csírákkal vagy mikrozöldekkel.
Ezek igazi vitaminbombák, ráadásul a saját konyhaablakodban is termesztheted őket:
Húsvéti salátaöntet
Tormás salátaöntet bármilyen kora-tavaszi salátához:
Ehhez a friss reszelt tormát keverjük el egy kis tejföllel, almaecettel és bármilyen friss zöldfűszerrel: pl. medvehagymával, újhagymával, kaporral. Ha vegán verziót szeretnénk, a tejfölt helyettesítsük pürésített napraforgómag, tiszta víz, só és citromlé keverékével.
🍪 Süti csicseriborsóból? Igen! - Csicseriborsó brownie
A vegán január alatt annyira megszerettük ezt a receptet, hogy nem maradhat le a húsvéti asztalról sem! A legjobb benne, hogy bűntudat nélkül nyalhatod ki a maradék krémet a keverőtálból, sőt a gyerekekre is rábízhatod ezt a finom "feladatot", hiszen nincs benne tojás! :D
A klasszikus brownie-t nehéz legyőzni, de ha valakinek például gluténmentesen kell étkeznie, íme egy kiváló alternatíva csicseriborsóból. Lehet, hogy furcsának tűnik, de biztos lehetsz benne, hogy nem érzed a receptben szereplő csicseriborsó ízét, és az állaga szép és nedves lesz. Egy turmixgép segítségével ezeknek a csicseriborsós sütiknek a tésztája másodpercek alatt készül el, maguknak a brownie-knak pedig mindössze 25 percnyi sütési időre van szükségük. Finom desszert 30 perc alatt? IGEN!
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 3 evőkanál kakaópor
- 1/3 csésze liszt
- 3 evőkanál tej
- 3 evőkanál olaj vagy magvaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze tört csokoládé
Elkészítés:
Öblítsd át és szűrd le a csicseriborsót, ha konzervet használsz. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Olajozz ki egy 20x20 cm-s tepsit. Keverd el a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral. A csokoládé és a lisztes keverék kivételével turmixolj össze mindent. Ha simára keverted, mehet hozzá a lisztes keverék is. Utoljára a tört csokit spatulával keverd a masszához. 15 percig süsd az előmelegített sütőben.
A képre kattintva megtalálod növényi tejeinket:
Jó étvágyat!
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Házi locsolókölni ötletek, hogy ne a hajmosás legyen az első húsvét hétfőn! ;) A Zöldboltban minden hozzávalót könnyen beszerezhetsz! Locsolásra fel!