Túl sok a konyhai hulladékod? Van rá egyszerű megoldás – kezdd el csökkenteni még ma!
A mikroműanyagok okozta problémával nemrég foglalkoztunk. Van egy másik hulladék-kérdés is, ami azonban kisebb figyelmet kap, pedig igen fontos: a szerves hulladékok ügye. A Bokashi Organko beltéri komposztálók gyártójának cikke ezt járja körül.
🚮 Az elmúlt években a hulladékokkal kapcsolatos fő fókusz a műanyagokra irányult. Azonban az élelmiszer-pazarlás és a szerves hulladékok kezelése szintén egy komoly probléma, amire kevesebb figyelem jut. Konyhai, lebomló szerves hulladékok nagy mennyiségben keletkeznek éttermekben, szállodákban, intézményekben és háztartásokban is. A pazarlás csökkentése mellett ennek a hulladék-típusnak a nem megfelelő begyűjtése okozza a legnagyobb gondot, hiszen a megfelelő gyűjtéssel a kezelés sokkal egyszerűbb lenne.
A más típusú, nem organikus anyagokkal keveredő biohulladék többsége még mindig a hulladéklerakókban végzi. Ott az organikus anyagok bomlása metánt (CH4) termel, amely 25-ször erősebb üvegházgáz, mint a CO2. Emellett elpazaroljuk a szerves hulladékban rejlő potenciált, hiszen ezt humusszá alakítva a talajainkat táplálhatjuk. Ha tudunk változtatni a szokásainkon, együtt könnyebb lesz megoldani a konyhai hulladék problémáját.
Kezdd el akár már ma a hulladékcsökkentést az egész háztartásban tartós, hulladékcsökkentést támogató zero waste Zöldboltos termékekkel:
1️⃣ Miért jelent problémát a konyhai hulladék?
🚛 Ahogy már említettük, az egyik legnagyobb gond, hogy nem gyűjtjük megfelelően hulladékokat. És ugyanez igaz a konyhai hulladékra is. Fontos azonban, hogy mindannyian elismerjük a hulladékcsökkentés fontosságát – ez az első lépés. Ez különösen fontos a konyhai hulladéknál.
A biohulladék magában foglalja az ételhulladékot, amely a legújabb becslések szerint a globális üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának akár 10%-áért is felelős.
🍲 Ijesztő adat, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az emberiség a megtermelt élelmiszer egyharmadát elpazarolja. Ez évente körülbelül 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladékot jelent. Nem kérdés, hogy közös felelősségünk elköteleződni az ételhulladék csökkentése mellett: vásároljunk tudatosan, rendszerezzük átláthatóan a hűtőszekrényt és a kamrát, valamint használjuk fel az ételmaradékokat. Természetesen nem elég a háztartásokban fokozottabban figyelni, az intézményi/céges szinteken is szükség van változtatásokra!
🍎 Minden konyha, ahol ételt készítünk, fog termelni bizonyos mennyiségű zöldhulladékot. Itt jön képbe a szerves anyagok megfelelő gyűjtése. Alapvetően a szerves hulladék nem különbözik más típusú hulladéktól – a hulladék újrahasznosítása ott kezdődik, hogy külön gyűjtjük a különböző hulladéktípusokat. Ha nem választjuk szét a hulladékot, annak két lehetséges sorsa van. Vagy a szeméttelepeken végzi, ahol szennyezi a környezetet (talajt, talajvizet és levegőt), vagy égetőművekbe szállítják, ahol üvegházhatású gázokat és más egészséget károsító részecskéket eredményez. Azonban a konyhai hulladék magasabb nedvességtartalma miatt az égetés gyakran elég nehézkes lehet.
Ázsiában évszázadok óta használják a bokashi módszert a szerves hulladékok csökkentésére, nálunk még csak gyerekcipőben jár. Most összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket Nektek, hogy bátrabban vághassatok bele! :)
A FAO egyik legfrissebb élelmiszer-pazarlási statisztikája igencsak megdöbbentő számokat mutat. A legjobb, amit tehetünk ezekkel a szomorú élelmiszer-pazarlási statisztikákkal, hogy cselekvésre ösztönzőként használjuk őket. Kezdjük saját háztartásunkkal és a közösségünkkel!