
Ne pazarolj többé! Íme a legfontosabb tények az ételhulladékról
Az emberiség rengeteg élelmiszert pazarol el, ez sajnos tény. Még így is sokkolóak lehetnek számodra azok az adatok, amiket a Bokashi Organko beltéri komposztálók gyártója gyűjtött. Fontos, hogy ne bénítsanak meg ezek az adatok, hanem motiváljanak arra, hogy bármilyen kis lépéssel is, de kezdjük el megállítani az élelmiszer-pazarlást.
🚯 Ahogy valószínűleg már tudod, az élelmiszer-pazarlás csökkentésének legjobb módja a fogyasztás visszafogása és annak hatékonyabbá tétele:
- tudatosan és bevásárlólistával vásárolni,
- megfelelően rendszerezve és átláthatóan tárolni otthon az élelmiszereket,
- valamint úgy elkészíteni az ételeket, hogy ne maradjanak maradékok.
Ezek a megoldások azonban hosszú idő után hoznak csak eredményt. Éppen ezért szükségünk van egy azonnal alkalmazható megoldásra. Itt jön képbe a bokashi komposztálás. De mielőtt többet mesélnénk erről az ősi módszerről, nézzünk meg néhány megdöbbentő tényt az élelmiszer-pazarlásról.
1️⃣ Megdöbbentő tények az élelmiszer-pazarlásról
Az emberiség által megtermelt élelmiszermennyiség több, mint elegendő lenne mindenki ellátására. Első pillantásra ez a tény nem tűnik közvetlenül az élelmiszer-pazarlás problémájának, azonban ha tovább olvasol, látni fogod, hogy talán ez a legfontosabb tényező. Ha más nem is, ez általában a legmegdöbbentőbb tény az élelmiszer-pazarlásról.
A világon megtermelt élelmiszerek körülbelül egyharmada kárba vész vagy elpazarolódik, ami évente körülbelül 1,3 milliárd tonnányi élelmiszer-hulladékot jelent. Annak ellenére, hogy elegendő élelmiszert termelünk a Föld teljes lakosságának ellátására, ennek 33%-át elpazaroljuk, így minden tizedik ember alultáplált marad. A helyzet a 🍎 gyümölcsök és zöldségek 🥕 esetében még rosszabb – ezek nagyjából felét kidobjuk.
Az élelmiszer-pazarlás évente közel 940 milliárd dollárjába kerül a globális gazdaságnak. Ez az összeg meghaladja a világ legtöbb országának éves költségvetését.
Az élelmiszer-pazarlás a becslések szerint a globális üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának akár 10%-áért is felelős. Ez azt jelenti, hogy az előállított, de el nem fogyasztott élelmiszerekből származó üvegházhatású gázok az egyik legjelentősebb tényezői a fokozódó globális felmelegedésnek. Összehasonlításképpen: a légi közlekedés mindössze 1,9%, a műanyaggyártás 3,8%, és az olajkitermelés szintén 3,8% GHG-kibocsátásért felelős. Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, ez lenne a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója az Egyesült Államok és Kína után.
Az élelmiszer-hulladékok a lerakókban rothadva metánt bocsátanak ki, amely 28-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ez az egyik fő oka annak, hogy az élelmiszer-pazarlás ilyen jelentős negatív hatással van a globális felmelegedésre.
Egyetlen kidobott hamburger előállításához ugyanannyi vizet használunk fel, mint egy 90 perces zuhanyozás során. A víz az egyik legértékesebb erőforrás a világon, ezért kötelességünk felelősen bánni vele. Mivel pedig gyakorlatilag minden élelmiszer előállítása vízfelhasználással jár, minden alkalommal, amikor élelmiszert pazarolunk, vizet is pazarolunk.
2️⃣ Az élelmiszer-pazarlás tényei nincsenek kőbe vésve - együtt változtathatunk rajtuk!
Szerencsére az élelmiszer-pazarlásról szóló tények nem megváltoztathatatlanok, és sokat tehetünk a javításuk érdekében. Ráadásul, mivel az élelmiszer-pazarlás ilyen jelentős hatással van a környezetre, van egy pozitív oldala is: ha jelentősen csökkentjük a pazarlást, akkor jelentős mértékben hozzájárulhatunk a klímaválság kezeléséhez. Éppen ezért mindannyiunk felelőssége, hogy elköteleződjünk az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett.
♻️ Ahogyan az bevezetőnkben is szerepelt, az első lépés a fogyasztás csökkentése és az ellátási lánc hatékonyságának növelése. Ugyanakkor mindig keletkezik némi élelmiszer-hulladék, ezért érdemes azonnal megkezdeni annak újrahasznosítását. Ebben játszik kulcsszerepet a bokashi komposztálás, amely forradalmi megoldást jelent az élelmiszer-hulladék kezelésében.
Ez a komposztálási módszer felhasználóbarát, környezetbarát és rendkívül hatékony módja annak, hogy az élelmiszer-hulladékot új erőforrásokká alakítsuk át. Miért?
A bokashi komposztálás légmentesen zárható, kiváló minőségű komposztáló edényekben történik, például a Bokashi Organko komposztálókkal. Ennek köszönhetően szinte nulla üvegházhatású gáz kibocsátással jár. Ráadásul nem vonzza a legyeket és más kártevőket, valamint nem jár kellemetlen szagokkal. Érdekes módon a szobahőmérséklet az ideális környezet a bokashi komposztáláshoz.
Mindezek miatt a bokashi komposztálás az egyik legjobb beltéri komposztálási megoldás, amelyet bármelyik háztartás azonnal alkalmazhat.
3️⃣ Közösen tehetünk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért
Összességében, ahhoz, hogy egy háztartás aktívan hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, mindössze egy megbízható beltéri komposztálóra és bokashi starter kultúrára ("korpa") van szükség.
A folyamat egyszerű:
- A bokashi korpát először a komposztáló edény aljára kell szórni, majd minden új adag szerves hulladék tetejére.
- A fermentációs folyamat során a szerves hulladék bokashi "tortává" és bokashi folyadékká (ún. komposztteává) alakul át.
A két fő eredmény:
- Bokashi komposzt "torta" – ez a folyamat fő terméke, amely kiváló minőségű előkomposztált tömegként szolgál.
- Bokashi folyadék – ez egy melléktermék, amely 1:200 arányban hígítva kiváló természetes trágyaként használható.
Továbbá, még akkor is, ha valaki nem használja fel a bokashi komposztálás fő- és melléktermékeit, már önmagában is 25%-kal csökkenti a hulladék térfogatát. Ezáltal kevesebb szemét kerül a hulladéklerakókba, ami hosszú távon jelentős környezeti előnyökkel jár.
4️⃣ Minden háztartás hozzájárulhat a megoldáshoz
Azok a háztartások, amelyek saját kerttel rendelkeznek, könnyedén felhasználhatják a bokashi komposztálás során keletkező anyagokat új élelmiszerek termesztésére. Azonban a városi háztartások többsége nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel.
Számukra különösen fontos, hogy felelős közösségeket alakítsanak ki. Ennek egyik módja az, hogy a bokashi tortákat szervezetten gyűjtik, majd biztosítják, hogy helyi gazdák vagy közösségi kertek felhasználhassák ezt az értékes előkomposztált tömeget. Ez a #bokashihurok (bokashiloop) bezárásának végső módja – egy olyan körforgás, amelyben az élelmiszer-hulladék teljes mértékben újrahasznosul.
5️⃣ Tegyünk együtt az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!
Reméljük, hogy a fent bemutatott tények az élelmiszer-pazarlásról inspiráltak arra, hogy te is megtegyél néhány fontos lépést:
✅ Csökkentsd az élelmiszer-pazarlást – vásárolj tudatosan, tárold hatékonyan az élelmiszereket és minimalizáld a maradékokat.
✅ Kezdj el bokashi komposztálást használni, hogy az élelmiszer-hulladékot új erőforrásokká alakítsd.
✅ Használd fel a bokashi komposztot saját magad, vagy segíts felelős közösségek kialakításában, hogy a hulladék ne vesszen kárba.
Ha követjük ezt a három lépést, együtt biztosíthatjuk, hogy az élelmiszer-pazarlásról szóló tények sokkal kevésbé legyenek megdöbbentőek – és a jövőben sokkal fenntarthatóbb világban élhessünk. 🌍
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Ázsiában évszázadok óta használják a bokashi módszert a szerves hulladékok csökkentésére, nálunk még csak gyerekcipőben jár. Most összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket Nektek, hogy bátrabban vághassatok bele! :)
A mikroműanyagok okozta problémával nemrég foglalkoztunk. Van egy másik hulladék-kérdés is, ami azonban kisebb figyelmet kap, pedig igen fontos: a szerves hulladékok ügye. A Bokashi Organko beltéri komposztálók gyártójának cikke ezt járja körül.
Így komposztálhatsz stílusosan: a Bokashi Organko Daily komposzt tárolója elnyerte a rangos Red Dot design díjat! A gyártó gondolatait olvashatod új cikkünkben.
A Zöldbolt és Antal Évi (vászonzsákoslány) követői mertek kérdezni. Évi, és Csilla, a Humusz Szövetség szakértője pedig válaszoltak egy kerekasztal beszélgetésen.
(Frissítve: 2023. március)