
Élelmiszerhulladék csökkentése a városokban – akár 30%-kal kevesebb hulladék a lerakókban
Tudtad, hogy a háztartási élelmiszerhulladék is hatalmas környezeti terhet jelent? Ismerd meg a bokashi komposztálás módszerét, amellyel akár városi környezetben is felelősen kezelheted a konyhai hulladékot! A Bokashi Organko komposztáló gyártójának cikke.
♻️ Tudtad, hogy a települési hulladék jelentős része élelmiszerhulladék?
Ráadásul ennek a nagy része még mindig a hulladéklerakókba kerül. Az élelmiszerhulladék a lerakóban pedig különösen káros a környezetre. Az elrothadó szerves hulladék ugyanis metánt termel – ez az üvegházhatású gáz 25-ször erősebb a szén-dioxidnál. Figyelembe véve, hogy a fokozódó globális felmelegedés bolygónk egyik legsúlyosabb problémája, az élelmiszerhulladék nem tréfadolog.
🟢 Hogyan tehetsz otthon az élelmiszerhulladék ellen? Olvasd el cikkünket, kattints a képre:
Ráadásul a rothadó hulladék a kórokozók és kártevők melegágya. Az eső pedig gyakran kimossa ezeket a kórokozókat a talajba, ami súlyos problémákat okozhat a világ számos közösségében.
Nem azért osztjuk meg ezeket az aggasztó tényeket, hogy elkeserítsünk vagy megijesszünk. Épp ellenkezőleg – szeretnénk, ha ez motivációként szolgálna arra, hogy változtass. A jó hír ugyanis az, hogy létezik megoldás – csak el kell kezdenünk beépíteni a mindennapjainkba. Mint minden nagyobb változás, ez is igényel egy kis időt, de egy háztartás akár egyik napról a másikra is megteheti ezt a lépést.
És ha a dél-koreai Busan városának sikerült egy ilyen jelentős átalakulás, akkor más városok, települések sem kereshetnek kifogásokat.
🟢 Tudtad, hogy a Bokashi módszerrel lakásban is tudsz komposztálni? Kattints és ismerd meg a komposztáló eszközeinket:
♻️ Mi a módszer arra, hogy csökkentsük vagy akár teljesen megszüntessük az élelmiszerhulladékot a hulladéklerakókban?
A megoldás a bokashi komposztálás, egy ősi japán módszer, amellyel minden háztartás felelősségteljesen kezelheti a konyhai szerves hulladékot – még a lakáson belül is. Mindössze egy jól záródó komposztáló edényre és bokashi korpára (fermentációs indító, starter anyagra) van szükség. Ez utóbbi tele van hasznos, úgynevezett effektív mikroorganizmusokkal (EM), amelyek biztosítják a helyes lebomlási folyamatot.
🟢 Hogyan néz ki egy beltéri komposztáló? Ebből a videóból megtudhatod:
Bár bokashi komposztálásként ismert, technikailag ez valójában fermentálás, nem hagyományos komposztálás. Ezért van szükség légmentesen záródó környezetre. Éppen emiatt ez a módszer rendkívül felhasználóbarát és beltérben is jól alkalmazható. Ha megfelelő bokashi edényt használsz, nem lesz kellemetlen szag, és nem vonzza a kártevőket sem.
Ráadásul a fermentáció során keletkező savas közeg és a magas EM-koncentráció megakadályozza a kórokozók elszaporodását – sőt, a meglévőket is elpusztíthatja.
🟢 Fermentálj otthon magadnak zöldséget, mert egy izgalmas, ízekben gazdag és rendkívül egészséges világ nyílhat ki előtted. De miért is jó a fermentálás? Cikkünkből kiderül, kattints a képre:
♻️ Miért környezetbarátabb a bokashi komposztálás a hagyományos komposztáláshoz képest?
A bokashi módszer nemcsak egyszerűbb és gyorsabb, de környezetkímélőbb is: akár 20-szor kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a hagyományos komposztálás. Emellett jóval gyorsabban hoz létre komposztálható anyagot, ezért ideális választás mind kezdő, mind haladó otthoni komposztálóknak.
A folyamat első lépése a szerves hulladék megfelelő gyűjtése. Ezután a bokashi edény és a bokashi korpa elkezdi átalakítani a konyhai hulladékot egy előkomposzt masszává (bokashi „torta”). Végül ezt a masszát el kell ásni a talajba, ahol gyorsan humusszá alakul, mindenféle további beavatkozás nélkül. Ez a komposzt tökéletesen használható bio kertészkedéshez vagy városi kertészkedéshez is.
Ráadásul a bokashi komposztálás egy hasznos mellékterméket is ad: a fermentációs folyadékot, közismert nevén komposztteát. Ezt 1:100 vagy 1:200 arányban hígítva természetes, tápanyagban gazdag folyékony trágyát kapunk, amit akár szobanövényekre is használhatunk.
🟢 Mit kell tudni a komposztteáról? Ebben a videóban mutatjuk:
♻️ Bokashi módszer – univerzális megoldás az élelmiszerhulladék csökkentésére
A bokashi komposztálás egy világszerte alkalmazható megoldás, amely kulcsszerepet játszhat az élelmiszerhulladék drasztikus csökkentésében, sőt, hosszú távon annak teljes megszüntetésében a hulladéklerakókban.
Kertes házakban élők saját kertjükben fel tudják használni az így készült komposztot, de városi lakosok számára közösségi megoldásokra van szükség: például kollektív gyűjtésre és elszállításra, hogy a konyhai hulladék hasznos tápanyaggá váljon a helyi gazdaságokban. Így tette ezt Dél-Korea második legnagyobb városa is.
🟢 Kérdéseid vannak a bokashi komposztálással kapcsolatban? A leggyakoribb kérdésekre ebben a cikkben találod a választ, kattints a képre:
♻️ Busan példája: hogyan csökkentették a város élelmiszerhulladékát 31%-kal?
Busan a világ második legforgalmasabb tengeri kikötője Hongkong után, és hatalmas népességének köszönhetően naponta rengeteg hulladék keletkezik. Már az 1990-es évek elején felismerték, hogy az élelmiszerhulladék jelenti a legnagyobb kihívást: szennyezi a levegőt, a talajt és a vízbázist.
A városvezetés ezért bevezetett egy bokashi komposztáláson alapuló pilot programot. Néhány közösség elkezdte légmentesen zárható edényekben gyűjteni a szerves hulladékot, amit aztán a helyi gazdák hasznosítottak komposztként. A projekt gyors sikert aratott: már az első év végére a háztartások 14%-a csatlakozott, majd négy éven belül a város fele részt vett az élelmiszerhulladék felelős kezelésében.
➡️ Ennek eredményeként Busan 31%-kal csökkentette a hulladéklerakóba kerülő szerves hulladék mennyiségét. ⬅️
A város azóta is példaként szolgál más városoknak: ösztönzőrendszerekkel, törvényi szabályozással és technológiai megoldásokkal biztosítja, hogy a lakosok felelősen bánjanak a hulladékukkal. Minden háztartás nyomon követhető, és a rendszer jutalmazza a környezettudatos magatartást.
🟢 Mi a különbség a lebomló és a komposztálható hulladékok között? Mit dobhatsz a bokashi típusú komposztálókba? Erre is találsz választ korábbi cikkünkben, kattints a képre!
♻️ Készen állsz arra, hogy te is csökkentsd az élelmiszerhulladékot a hulladéklerakókban?
Egy kicsit elszomorító, hogy azok a törvények, amelyek Busanban már 2013 óta tiltják az élelmiszerhulladék lerakását, Európába csak tíz év késéssel érkeznek meg. De – jobb későn, mint soha, igaz?
A valódi kérdés inkább az: te készen állsz ezekre a szabályozásokra? Tudod, hogyan kezeld felelősen a háztartási szerves hulladékodat?
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Ázsiában évszázadok óta használják a bokashi módszert a szerves hulladékok csökkentésére, nálunk még csak gyerekcipőben jár. Most összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket Nektek, hogy bátrabban vághassatok bele! :)
Fermentálj otthon magadnak zöldséget, mert egy izgalmas, ízekben gazdag és rendkívül egészséges világ nyílhat ki előtted. Valószínűleg mindened megvan otthon hozzá már most is, amire szükséged lehet, így akár már ma bele is vághatsz. De miért is jó a fermentálás? Cikkünkből kiderül! (Frissítve: 2024. október)
A mikroműanyagok okozta problémával nemrég foglalkoztunk. Van egy másik hulladék-kérdés is, ami azonban kisebb figyelmet kap, pedig igen fontos: a szerves hulladékok ügye. A Bokashi Organko beltéri komposztálók gyártójának cikke ezt járja körül.
Az emberiség rengeteg élelmiszert pazarol el, ez sajnos tény. Még így is sokkolóak lehetnek számodra azok az adatok, amiket a Bokashi Organko beltéri komposztálók gyártója gyűjtött. Fontos, hogy ne bénítsanak meg ezek az adatok, hanem motiváljanak arra, hogy bármilyen kis lépéssel is, de kezdjük el megállítani az élelmiszer-pazarlást.