7 kérdés - 7 válasz a bokashi komposztálásról
Ázsiában évszázadok óta használják a bokashi módszert a szerves hulladékok csökkentésére, nálunk még csak gyerekcipőben jár. Most összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket Nektek, hogy bátrabban vághassatok bele! :)
Az erjesztéses komposztálás (bokashi eljárás) a szerves hulladékot segíti hatékonyan és praktikusan új erőforrássá, tápanyagban gazdag humusszá átalakítani. Más nézőpontból, a bokashi komposztálás a végső megoldást kínálja a szerves hulladék kezelésére. Sajnos azonban a világ népességének többsége még nem hallott róla. Míg a kültéri/kerti komposztálásról elég sok információ áll hazánkban rendelkezésünkre és hagyományai vannak, ez az eljárás, amely beltérben is használható, sok kérdést vet fel bennünk. A Bokashi Organko komposztáló gyártói megválaszolják a leggyakrabban feltett kérdéseket azoknak, akik kíváncsiak a konyhai hulladék kezelésének csínjára-bínjára.
Annak ellenére, hogy Ázsiában az emberek évszázadok óta használják a bokashi módszert, Európában még gyerekcipőben jár. A módszer nagyon felhasználóbarát és egyáltalán nem bonyolult. Vannak azonban bizonyos kérdések, amelyek gyakran felmerülnek, amikor a felhasználók megismerkednek a minőségi beltéri komposztálók használatának módszerével.
> Ha még teljesen új Neked a téma, nézd meg EZT a posztunkat!
1. kérdés: Hol tárolhatom a Bokashi folyadékot ("komposzttea") és mennyi ideig?
Az erjedéssel kísért komposztálás mellékterméke a fermentációs folyadék vagy komposzttea. Ne hagyd veszni ezt a tápanyagokban gazdag locsolóadalékot, a folyadék megromlásának megelőzése érdekében azonnal használd fel növényekhez vagy a lefolyód tisztításához, miután leengedted a komposztálódból. Ha az azonnali felhasználás nem megoldható, a komposzttea tárolható. Légmentesen lezárt edényben tárold, és sötét, hűvös helyen tartsd. Az edényt töltsd meg amennyire tudod, hogy ne legyen a folyadék felett túl sok levegő. Teheted a komposztteát egy műanyag flakonba és összenyomva a flakont kiengedheted a felesleges levegőt. Így hónapokig használható marad a folyadék, ha azonban erős, kellemetlen szagokat vagy sötét penészt tapasztalsz, inkább ne használd már fel azt.
2. kérdés: Hogyan működik a Bokashi komposztálás?
Maga a folyamat erjesztés, amely az anaerob (levegő jelenléte nélküli) bomlás speciális fajtája. Ez azt jelenti, hogy a szerves anyag nem rothad, hanem erjed. Ez utóbbit úgy érik el, hogy légmentes körülményeket biztosítanak egy minőségi beltéri komposztáló használatával. Ezenkívül általános gyakorlat a hatékony mikroorganizmusok ( EM) hozzáadása bokashi starter formájában. Ez utóbbi erjedésindítóként szolgál, és segít a helyes úton tartani a folyamatokat.
Az optimális eredmény elérése érdekében adagolj mindig bokashi startert, amikor csak beleteszel egy adag konyhai hulladékot a Bokashi Organko-ba. Rétegezz így, amíg a komposztáló vödör meg nem telik. Végül hagyd, hogy az erjedés két hétig tegye a dolgát. Körülbelül két hét múlva tápanyagban gazdag erjesztett masszát kapsz. Végig figyelj arra, hogy két-három naponta engedd le a bokashi folyadékot. Miután letelt a két hét, a fermentált konyhai hulladékot eláshatod, hozzáadhatod kerti vagy közösségi komposzthalomhoz, vagy földdel keverve fel is használhatod.
3. kérdés: Tárolhatom a Bokashi komposztálót a szabadban anélkül, hogy tönkremenne?
A bokashi fermentációs folyamat beltéri hőmérsékleten (kb. 20 °C) zajlik le a legoptimálisabban. A közvetlen napfény és az ingadozó hőmérséklet negatív hatással lehet a komposzt erjedésére és magára a komposztálóra is. Ezért azt javasoljuk, hogy tartsd a beltérben a Bokashi komposztálódat. A legtöbben a konyhapult alatt vagy a szemetes közelében tárolják.
4. kérdés: A kávézaccot beletehetem a Bokashi komposztálóba?
Igen, a kávézacc nyugodtan mehet a komposztálóba! Az alábbi képen mutatunk még pár példát arról, hogy mit tudsz vele komposztálni és mit nem:
5. kérdés: Hogyan tisztítsuk meg a Bokashi komposztálót, hogy ne legyen szaga hosszú távon sem?
A vödröt kiürítés után egyből öblítsd át folyó vízzel. Ha alaposabb tisztításra van szükség, használj környezetbarát mosogatószert és szódabikarbónát. TIPP: ha a kukát 1-2 napig kint hagyod a napon, az segít a szagtalanításban (arra ügyelj, hogy sokáig ne maradjon kint, mert a túlzott napfénynek való kitettség káros lehet a tartályra). A vödör használat közben légmentesen zárható az erjedési folyamat során, ezért nem kell aggódnod a szag miatt.
6 kérdés: Mennyi bokashi starterre van szükségem?
Körülbelül 20 ml bokashi startert adagolj a vödörbe minden alkalommal, ha teszel bele szerves hulladékot. Szintén körülbelül 20 ml-t tegyél a vödör aljára, mielőtt először kerül bele hulladék. Ha napi rendszerességgel töltesz a vödörbe, akkor körülbelül 90 napra lesz elég egy kilogramm bokashi starter. A startert sötét és száraz helyen tárold. Mindig jól zárd vissza a zacskóját, mert a bejutó levegő ronthatja a starter minőségét.
7. kérdés: Használhatom a bokashi folyadékot WC-tisztítóként?
A bokashi folyadék használható a lefolyók tisztán tartására, ezért bátran használhatod a WC-ben is! Arra készülj, hogy a durva vízkövet és szennyeződést nem biztos, hogy el tudod vele távolítani, de a csatornának biztosan jót fog tenni! ;)
BÓNUSZ kérdés: Tehetek citrushéjat a bokashi komposztálóba?
Az erjesztéses komposztálás képes feldolgozni a citrushéjakat a bokashi komposztáló savas környezetének köszönhetően. A vegyszerek lehetséges előfordulása miatt inkább csak a kezeletlen citrusok héját tedd a vödörbe!
Reméljük, hogy a fenti kérdések és válaszok segítettek tisztább képet kapni a bokashi komposztálás folyamatáról és annak működéséről. Ha maradt kérdésed, írj nekünk Facebookon vagy Instagramon. TikTok csatornánkon pedig izgalmas videókat találsz a környezetbarát háztartással kapcsolatban. Kérdezz tőlünk bátran, akár közösségi média felületeinken! :)
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
A Zöldbolt és Antal Évi (vászonzsákoslány) követői mertek kérdezni. Évi, és Csilla, a Humusz Szövetség szakértője pedig válaszoltak egy kerekasztal beszélgetésen.
(Frissítve: 2023. március)
Miért jobb ez a konyhai mini komposztáló, mint ha csak a szemétbe tenném a zöldhulladékot? Nem büdös a komposztáló? Mennyire megerőltető a beltéri komposztáló használata? Mire figyeljek, ha gyerekem van?
Erre, és még sok más kérdésre is választ kapsz!
(Frissítve: 2023. március)
Megkértük Antal Évit, azaz a vászonzsákoslányt, hogy próbálja ki az új Bokashi Organko Essential beltéri komposztálót, ő pedig örömmel véleményezte nekünk. Hogy mit mondott? Alábbi cikkünkből kiderül!
(Frissítve: 2023. március)