5+1 lépés a pazarlásmentes konyháért
Tarts velünk és alakíts ki egy fenntartható rendszert a konyhádban! Mire figyelj vásárlásnál, hogyan tervezz előre, hogyan tárold az élelmiszereket és mihez kezdj a maradékokkal ahhoz, hogy kevesebb étel kerüljön a kukába? Mutatjuk!
1. lépés: Bevásárlás
Egy átlagos magyar háztartásban fejenként 65 kilogrammnyi élelmiszer-felesleg keletkezik évente. Ijesztő szám. Ahhoz, hogy ne kerüljön ennyi étel a kukába, már a bevásárlásnál nagyon észnél kell lennünk. Régi szabály, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy soha ne menj éhesen vásárolni. ;)
Ötleteink a tudatos bevásárláshoz:
Nevezz ki egy napot a héten, amikor átnézed a hűtőt és a kamrapolcokat (ideálisan a heti bevásárlás napján, vagy előtte egy nappal). Ez alapján írd össze, hogy mi fogyott el, mit kell pótolni. Így biztosan nem fogsz feleslegesen olyen dolgot megvenni, amiből még 3 doboz csücsül a hűtő hátuljában.
Próbáld ki a 10%-os szabályt! A jól megtervezett és átgondolt bevásárlólista szinte kötelező a tudatos konyha fenntartásához. Ösztönözd magad az odafigyelésre azzal, hogy csak 10%-ban térhetsz el a leírt dolgoktól. Ha 10 tétel szerepel a listádon, azon kívül csupán 1 impulzusvásárlásra van lehetőséged. ;)
Legyen egy külön polcod/dobozod/fiókod a bontott, nemsokára lejáró, "meg-kell-enni" élelmiszereknek. Ez segít a menütervezésben is, hiszen elég belenézned a dobozba és máris jöhetnek a kreatív ötletek a következő heti főzéshez.
Ha van lehetőséged csomagolásmentes boltban vásárolni, akkor nem csak a felesleges műanyagokat spórolhatod meg, hanem tényleg csak akkora mennyiséget tudsz hazavinni, amennyire éppen szükséged van.
Ha eszel húst, tervezd úgy a menüt, hogy egy nagyobb adag alapanyag több ebédre vagy vacsira is elég legyen. Sokat spórolhatsz, ha megveszed egyben a csirkét és több napra tervezel belőle, de még így is változatosak maradnak az étkezések. Érdemes azért 1-1 húsmentes napot is beiktatni, erre nagyon jó kezdeményezés a Húsmentes Hétfő program.
Használj helyi, szezonális alapanyagokat! Ezek nem csak olcsóbbak, de az ökolábnyomodat is csökkentik, hiszen nem utaznak annyit. Adj esélyt olyan zöldségeknek, fűszereknek is, amiktől eddig esetleg ódzkodtál. Tengernyi jobbnál jobb receptet találsz ezek felhasználására az interneten. Csicsóka, paszternák, mángold, csalán - könnyen beilleszthetőek a mindennapokba, finomak és még egészségesek is!
A menütervezés közben egyből írhatod is a bevásárlólistát.
2. Főzés, házi megoldások
A mai élelmiszer árak mellett már nem kérdés, hogy jobban megéri otthon főzni. Plusz pozitívum, hogy legtöbbször egészségesebb is. Ha eddig nem főztél, mindenképpen próbáld ki. Inspirálódj a neten, keress szimpatikus házi szakácsokat! Hidd el, mindenki tud főzni! :) Ha szoktál főzni, de úgy érzed unod az egészet, tartsatok a családdal/barátokkal egy recept-, és kedvenc főzőcsatorna megosztós estét. Hihetetlen, mennyit tudunk egymástól tanulni.
A főzésen túl jó pár ételt magadnak is könnyedén el tudsz készíteni, nálunk ezek a kedvencek:
- Kenyér: a karantén-kovászolás felfutása óta is sokan megmaradtak az otthoni kenyérsütésnél, hiszen a frissen sült saját kenyér illata semmihez nem hasonlítható. Nem kell azonban egyből kovászt etetni és órákon át figyelgetni a kenyeret, a kezdők is könnyedén nekifuthatnak. Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük kedvenc receptjeinket. Anikó kolléganőnk ráadásul kiszámolta, hogy két főre egy hétre való kenyér alapanyag ára mindössze 605 Ft. Ha hétvégén megsütsz előre egy heti adagot, a többi napon nem is kell vele foglalkoznod, elég csak a mélyhűtőből kivenni.
- Pizza: egy élesztős pizza tészta nagyjából annyi idő alatt megkel, amíg a futár odaérne a megrendelt étellel. Kisütni pedig 10-15 perc (kb. ugyanannyi, mint ameddig vakarjuk a fejünket, hogy mit is rendeljünk). A feltétek szabadon válaszhatóak, variálhatóak, így a házi pizzát sosem lehet megunni. Ráadásul maradékmentésnek is kiváló lehetőség.
- Fermentálás: nekünk is volt már cikkünk róla, de rengeteg könyvet, videót is találsz a témáról. Egyszerű és roppant egészséges módszer a bolti savanyúságok helyett. Szintén megunhatatlan, hiszen jóformán bármilyen zöldséget fermentálhatsz.
- Joghurt, sajt: 1 doboz jó minőségű joghurtból és lehetőleg termelői tejből végtelen mennyiségű házi joghurtot tudsz előállítani, ezt a Zöldboltban is többen próbálták már. Variálhatod lekvárral. granolával, gyümölcsökkel vagy akár mézzel. Tejből és egy kevés citromléből már készülhet is a sajt, amit nyársra fűzhetsz, grillezhetsz vagy currybe is teheted.
- Lekvárok, szörpök: nem nagy ördöngösség egy-egy üveg lekvár vagy szörp elkészítése, főleg ha a mi kedvenc receptünket követed - nem csak eperrel működik ám ;). Nem kell elsőre 10-20 kg gyümölcsöt feldogozni, akár a balkonon termesztett citromfűből is készülhet szörp, ha kakukkfüvet is termesztesz akkor még az őszi/téli köhögés elleni csodaszered is lesz.
- Szárított fűszerek, teák: zsebkendőnyi kertben, erkélyen vagy akár ablakpárkányon is lehet fűszereket nevelni. Ha nem tudod mindet frissen felhasználni, felakasztva szárítsd meg őket és nem kell a boltba menni bio fűszerért. A citromfű könnyen megnő szinte bárhol, szárítva teaként fogyasztva pedig nemcsak finom, hanem nyugtató, elalváskönnyítő hatású is.
Megunhatatlan házi pizza, akár saját készítésű sajttal. Kép forrása: pixabay.com.
3. Menütervezés, előkészítés
Vannak, akik szervezettségre születtek, másoknak nehezebben megy jó előre gondolkodni. A konyhai pazarlás csökkentéséhez azonban elengedhetetlen a tervezés, ezért jó, ha megtalálod a számodra működő és fenntartható menütervezési módszert. A született konyhazsonglőrök akár a semmiből is ebédet varázsolnak 5 perc alatt, de a legtöbbünk akkor tud ügyesen vásárolni, kreatívan főzni és jól tárolni az élelmiszereket, ha van egy tervünk legalább egy hétre előre.
Tervezheted a menüt tematikus napok szerint: Húsmentes Hétfő, Curry Kedd, Paszta Péntek - persze nem is muszáj jól hangzó nevének lenni. :) Ebben az esetben nem kell a nulláról kezdeni a tervezést, hiszen mindig csak az adott napi tematika szerint kell gondolkodni. Egy nap a héten lehet a maradékoké. Ha picit megunjátok a tematikus napokat, lehet újakat kitalálni.
Egy másik módszer, hogy összeírjátok a család kedvenc ételeit egy listára és ezeket variáljátok. A lista összeállításához a kedvenc szakácskönyvedet is érdemes átlapozni.
A "batch" főzés segíthet a mindennapi konyhában töltött percek számát lecsökkenteni. Hétvégén, vagy amikor több időd van, készíts el előre több napra való ebédet, gyúrj tésztát, pucold meg és vágd össze a vacsihoz a zöldségeket. Amit pár napon belül megesztek tedd a hűtőbe, de sok készétel szuperül fagyasztható is, így a hét vége felé is lesz mit enni (pite félék, pörkölt, lasagne, levesek, szószós tészta ételek). A friss gyümölcsök és zöldségek pedig tovább maradnak frissek a vákuumos dobozokban. Így energiát is megspórolsz, hiszen egyszer megy a sütő, kevesebbet kell használnod a konyhai gépeket és még mosogatást is csökkentheted.
Angolul meal prep néven szintén sok videót találsz, ahol akár különböző népek konyhái szerint variálhatod a heti menüt, egyszeri nagyobb időbefektetés után.
Egyszer nagy munka, hétközben kevesebb ácsorgás a konyhában. Kép forrása: pixabay.com.
4. Tárolás
A száraz alapanyagokat érdemes jól átláthatóan tárolni. Ha tudod, tárold átlátszó üvegekben a liszteket, hüvelyeseket, rizst és társaikat, hiszen így veszed észre a legkönnyebben ha valamiből kifogytál. Ha tudsz csomagolás nélkül vásárolni elég az adott élelmiszernek kijelölt üveget magaddal vinned. Ha nincs elég helyed az üvegeknek, teheted a hasonló alapanyagokat egy-egy kosárba, így szintén átlátod majd, miből mennyid van.
A hűtőszekrényben sem mindegy mit, hol tárolsz. Az alsó polc a leghidegebb, ide mehetnek a húsok, halak. A középső polc a tejtermékek, felvágottak helye, míg a felső polcra mehetnek a maradékok. A hűtő ajtaja a legmelegebb, ide a lekvárt, mustárt, üdítőket és a vajat tedd (a jó minőségű vaj egyébként nem is igényel hűtést). A hűtést igénylő zöldségek és gyümölcsök a hűtő legalján lévő rekeszben érzik a legjobban magukat.
Az éretlen gyümölcsöket szobahőmérsékleten tárold, az érettek mehetnek a hűtőbe. További hasznos tanácsokat itt olvashatsz a gyümölcsök és zöldségek tárolásáról. Tudtad például, hogy a krumplit, hagymát, fokhagymát vagy a paradicsomot nem szabad hűtőben tartani?
Saláták és leveles zöldek tárolására a legjobban bevált trükkünk az, hogy megmosva és feldarabolva csatos üvegben tesszük be a hűtőbe, így nagyon sokáig friss marad.
Átlátható tárolás, kevesebb pazarlás. Kép forrása: pixabay.com.
5. Maradékok kezelése
Jó, ha van pár bevált maradékmentő recept a zsebedben azokra az esetekre, mikor a helyes tárolás ellenére is minél gyorsabban el kell használni az alapanyagainkat vagy az előző napi maradékokat. Spórolós cikkünkben összeszedtünk pár ötletet, nagy kedvencek például ezekre az ebédekre/vacsorákra a tortillák, a rakott ételek, tésztaszószok, raguk, kencék, vagy akár a saját készítésű gnocchi is, ami sok csoffadt zöldségnek adhat új életet.
Próbáld meg a zöldségek, gyümölcsök minden részét felhasználni. A karalábé vagy a retek zöldje kiváló pesto-alap lehet. A kezeletlen citrom héját áztathatod ecetbe és kiváló tisztítószer alapot kapsz. Az alma héjából és csutkájából készíthetsz almaecetet.
Ha túl nagy adagot főztél valamiből és harmadik nap már nem szívesen eszed azt, fagyaszd le adagonként. Pár hét múlva örömmel fogod elővenni és megint csak nem kell órákat tölteni a tűzhely mellett.
Kiváló közösségépítő program lehet a szomszédokkal ételt csere-berélni. Helyi Facebook-csoportokban is tudathatod, ha maradt egy-egy adag ennivalód amit szívesen odaadnál, de a jó öreg offline módszer is nagyon jól működhet, egyszerűen csengess be a szomszédhoz, hogy nem kéri-e. :) Ha van a környékeden kismama pici babával, neki is hatalmas segítség lehet egy tál leves vagy egy süti. Hozzuk újra divatba a komatálat! :)
Ha végképp nem maradt más megoldás, a menthetetlen maradékokat ne a kommunális kukába, hanem komposztálóba tedd. Ehhez már beltéri komposztálási megoldások is léteznek, mint például a Bokashi Organko rendszere.
Saját kedvenc, rakott mütymürütty.
+1. Eszközök
Gondold át, hogy minden konyhai eszközre szükséged van-e. Miért porosodjon egy-egy eszköz a szekrény mélyén, ha évente egyszer használod, kölcsön tudod kérni és akár pénzzé is teheted? Persze ez nem csak a konyhára igaz, sok jó példát hallani akár szerszámok megosztásáról egy utcán belül. Miért venne mindenki fúrógépet egy társasházban, mikor kölcsön is lehet kérni a szomszédtól? ;)
Azokat a konyhai gépeidet amiket gyakran használsz, használd ki minél jobban. Ha előre főzöl a hétre, elég lesz egyszer bekapcsolni az aprítógépet és máris egy csomó mosogatást megúszol. Gyúrj be nagyobb adag tésztát és fagyaszd le.
Válassz megbízható, energiatakarékos gépeket. Ebben segíthetnek a Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjei.
Használd a kezeidet is, egy jó kis edzésként reszelj, gyúrj, vágj gépek helyett kézzel, amikor csak tudsz. :)
Próbáld ki a kuktát! Szinte minden szülői vagy nagyszülői házban akad egy régebbi kukta. Ennek a mára kicsit elfeledett edénynek nagy hasznát veheted hüvelyesek, raguk főzésénél. Beáztatás nélkül is akár negyedannyi idő alatt megfő a bab, csicseriborsó és a lencse. Tudj meg többet a kukta használatáról ebből a cikkből.
Mosogass víztakarékosan, használj lebomló, tartós eszközöket a mosogatáshoz is. Egy luffa szivacs mosógépben mosható és hónapokig kitart. A fából készült nyeles mosogatókeféknek is csak a fejét kell cserélned, ha elhasználódnak. Sok mosogatószer még úgy is hatékony, ha felhigítod picit.
A tartós, nem eldobható konyhai eszközök elsőre drágábbnak tűnhetnek, de ha utánaszámolsz, legtöbbször kiderül, hogy bőven megéri beruházni. A kulacs, a szódakészítő gép, a frissen tartó kenyeres zsák, a növényi tej készítő és a vászon teafilter is hosszú időre hű társaid lehetnek. Egy kulacs például akár 1 hónap alatt behozza az árát napi 1 uántöltéssel is!
Szeretnél többet tudni az ökotudatos háztartásról? Iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook-on, Instagram-on és TikTok-on!
Előkészületek kuktával. Hálás segítőtárs. Kép forrása: pixabay.com.
Neked van saját bevált konyhai spórolós trükköd? Oszd meg velünk!
Kapcsolódó termékek és cikkek:
Milyen praktikákat vetünk be otthon - mi Zöldboltosok - amikkel nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméljük? Most megmutatjuk Nektek! (Frissítve: 2023.június)
A Zöldbolt és Antal Évi (vászonzsákoslány) követői mertek kérdezni. Évi, és Csilla, a Humusz Szövetség szakértője pedig válaszoltak egy kerekasztal beszélgetésen.
(Frissítve: 2023. március)