Az őszi, téli időszakban egyedülálló segítséget nyújt az immunrendszer erősítésében, megfázásos tünetek enyhítésében. Gyerekek nagy kedvence jó íze miatt, bátran fogyasztható napi több alkalommal.
Nyári időszakban lehűtve, ősszel és télen kíváló immunerősítő a csipkebogyó terméséből, bodza és hibiszkusz virágból összeállított teakeverék.
Gyógynövényekből készített teakaverékek összeállításánál fontos alkalmazni az ún. Bürghi törvényt: „azonos gyógyhatású, de különböző gyógynövényeket, ha célszerűen keverünk össze (gyógynövény-társítás), akkor erősebb hatást érünk el, mintha a keverékben szereplő gyógynövényeket külön-külön alkalmaznánk."
Csipkebogyó kisokos:
„Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármely főzeléknövény. Általános erősítő legyengült állapotban vagy különböző betegségek után.”
(Rápóti-Romváry: Gyógyító növények)
Felhasználási ajánlás: 1 púpozott evőkanál teakeveréket 1 csésze langyos vízzel kell leönteni, időnként kevergetve 25-30 percig állni hagyni, majd leszűrni. A benne lévő bodza és hibiszkusz természetes aromát ad a teának, így további ízesítés nem szükséges, naponta 1-2 csészével ajánlott fogyasztani.
Összetevők: csipkebogyó hús, bodzavirág, hibiszkuszvirág