Bokashi Organko
A Bokashi Organko komposztálók innovatív, beltéren is használható megoldást kínálnak a konyhai zöldhulladék hasznosítására.
- Szagmentes, beltéri komposztálás egész évben
- Gyors fermentáció élő mikroorganizmusokkal
- Tápanyagban gazdag komposzt és természetes tápoldat
- Újrahasznosított, BPA-mentes műanyagból készül
- Esztétikus, praktikus kialakítás, kis helyen elfér – konyhapulton is jól mutat
Mi az a Bokashi Organko beltéri komposztáló?
A Bokashi Organko egy újrahasznosított műanyagból készült beltéri komposztáló, amely a fermentációs eljárásnak köszönhetően szagmentesen és gyorsan alakítja át a szerves hulladékot tápanyagban gazdag komposzttá.
Letisztult formája és szürke színe miatt könnyen beilleszthető bármely konyhába, miközben aktívan hozzájárul egy fenntarthatóbb életmódhoz.
A Bokashi komposztálás előnyei
- Csökkenti a kommunális hulladék mennyiségét akár egyharmadával
- A szerves hulladék tápanyagként visszajut a természetbe
- Az anaerob erjesztés szagmentes és hatékony
- Használatával nem keletkezik rothadó szag vagy rovarinvázió
- A komposztlé (komposzttea) hígítva természetes tápoldatként használható
Mi kerülhet a konyhai komposztálóba?
- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,
- sajtok, tejtermékek,
- nyers vagy elkészített húsok, csontok,
- kávézacc, akár filter-papírral együtt.
Mire használható a komposzt?
A fermentált hulladék:
- javítja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát
- növeli a növények tápanyag-ellátottságát
- felhasználható kiskertben, virágládákban vagy cserepes növényeknél
Mire használható a keletkező „komposzttea”?
A fermentáció során keletkező bokashi lé, vagy más néven komposzt tea, vízzel hígítva hatékony:
- növénytáp beltéri és kültéri növényekhez
- talajélet serkentő – mikroorganizmusokkal segíti a földet
- csatornatisztító hígítatlan formában, környezetbarát módon
- szagtalanító zárt terekben (pl. lefolyó, WC)
További hasznos információk a beltéri komposztálásról
A Bokashi Organko Essential ideális választás mindazoknak, akik szeretnének komposztálni lakásban – akár erkély nélkül is. A szagmentes komposztáló vödör kompakt méretének és zárt rendszerének köszönhetően tökéletesen illeszkedik a városi életformához, miközben csökkenti a zöldhulladék mennyiségét.
Ez az angol nyelvű videó segítséget nyújt a komposztáló rutinos használatához
Fontos kiegészítés a videó végéhez:
Magyarországon még kevés helyen van szelektív szerveshulladék gyűjtő kuka, ezért a 14 napos érlelést követően a használati utasításnak megfelelően a létrejött komposztot:
- ásd el a kertben, konyhakertben
- keverd össze a kerti komposztáló tartalmával
- keverd kétszer annyi virágfölddel egy edényben és abba ültesd át a növényeidet
További részleteket a használati utasításban olvashatsz.
A bokashi típusú komposztálás kapcsán felmerülő gyakori kérdéseket egy korábbi cikkünkben válaszultuk meg, de arról is írtunk már, hogy az egyre nagyobb problémát okozó élelmiszerpazarlásra hogyan lehet megoldás a Bokashi Organko komposztáló használata. Ha pedig már a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnél, olvasd el tippjeinket a pazarlásmentes konyhához.