A zab gyomnövényként kezdte pályafutását, majd a Római Birodalom idején nagy mennyiségben kezdték termeszteni, elsősorban takarmányozási célra. Manapság leginkább pelyhesített formában, kásaként vagy lisztjét használják, Belgiumban még sört is főznek belőle.
Jó tulajdonságai, ami miatt érdemes gyakrabban fogyasztani:
- Rosttartalmának köszönhetően kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre
- Lassítja a cukor felszívódását a bélben és a gyomor kiürülését
- A rostok segítik a bélműködést csökkentve a székrekedéses panaszokat
- Csökkenti az éhségérzetet, növeli a teltségérzetet, ezért fogyni vágyóknak érdemes köretként zabot fogyasztani rizs helyett
- A többi gabonához képest magas a fehérjetartalma van
- A vitamin és ásványi anyagok közül tartalmaz E-, B1-, B5- és B9-vitamint, vasat és magnéziumot
- Általános gyulladáscsökkentő hatása is lehet
Fontos: Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab ugyan nem tartalmaz glutént, de gyakran együtt termesztik búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyeződhet gluténnal.
Felhasználás: Megfőzve fogyaszthatjuk reggeli kásaként, zöldségekkel köretként, gyümölcsökkel édességhez is remek alapanyag. Töltött, rakott ételek készítéséhez, illetve zöldségfasírtok dúsításához is használható. Főzési ideje kb. 10-15 perc.
Összetevők: zab*
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
* Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból származó bio termék.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Száraz, hűvös helyen tartandó