A kukorica Közép-Amerikából származik, ahol az őslakosok változatos módon hasznosították az étkezéseik során.
Jótékony hatásai:
- a kukoricadara főképp szénhidrátban (keményítőben) gazdag
- jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz, ezért növényi fehérjeként mindenképpen érdemes az étrendbe iktatni
- magas rosttartalma segít a székrekedéses panaszok enyhítésében
- B-vitamin tartalma is említésre méltó
Felhasználása: A kukoricadara semleges íze miatt édes és sós ételekhez is használható. Legismertebb felhasználási módja a puliszka, melyet főképp az erdélyi konyhában túróval és tejföllel fogyasztanak.
Polentaként az olasz gasztronómiában vált ismertté, tejtermékekkel és zöldségekkel önálló fogásként, vagy önmagában köretként is gyakran tálalják húsos ételek mellé.
Elkészítése: A kukoricadarához bőségesen kell vízet vagy más folyadékot adni. Általános arány 1 bögre=250 ml kukoricadarához 3 bögre folyadék. Ha folyékonyabb állagot szeretnél akkor kevergetés közben még önthetsz hozzá. A kukoricadara 5-10 perc alatt megfő - mennyiségtől függően - fontos, hogy főzés közben folyamatosan kevergesd.
Összetevők: kukorica*
* Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból származó bio termék.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Száraz, hűvös helyen tartandó